top of page
  • cozyandspirit

Új desztináció a Wizzair-nél 2023 januárjától: Szaud-Arábia

Három szaudi városba is indít járatokat jövő évtől a Wizzair: Rijád, Dzsidda (Jeddah) és Dammam városaiba látogathatunk el hamarosan a Wizzair gépeivel. Jegyet már akár 60ezer Ft környékén is kifoghatunk (oda-vissza).


Szaudi turista vízumhoz is könnyebben juthatunk mostantól, elektronikus úton kitölthető a vízumkérelem, amelyre 24-72 órán belül választ is kapunk. A nem muszlim utazók számára

viszont a vízum nem érvényes Mekkába és Medinába.


A konzuli tájékoztatás szerint:

"A turisztikai célú vízum díja egységesen 535 szaúdi riál (vízumdíj és biztosítási díj egyben). A vízumdíj az elektronikus eljárás során róható le nemzetközi kredit/debitkártya segítségével. Az elektronikus eljárás mellett lehetőség van arra, hogy a beutazók Szaúd-Arábia négy nemzetközi repülőterén (on-arrival) kérelmezzenek vízumot, az ott található automatáknál. Az elektronikus vízum leghosszabb érvényességi ideje egy év lehet, többszöri belépésre és évente maximum 90 napos tartózkodásra jogosíthat."


Szaud Arábia 2019 végén új vízumrendszert vezetett be annak érdekében, hogy a turizmust felélénkítse, ezzel betekintést engedve a külföldi látogatók előtt, az eddig rejtélyes, misztikumokkal övezett szaudi világba. Az új vízumlehetőségek kapcsán az eddig turistákra is vonatkozó szigorú öltözködési szabályok is enyhültek, bár még mindig a zárt és visszafogottabb öltözet az erősen ajánlott, nők számára a váll takarása, rövidnadrágok és rövid szoknyák mellőzése. Női utazók immár férfi kíséret nélkül is utazhatnak az országba, ami szintén új szabálynak számít.


A három város közül talán Dzsidda ígérkezik a legjobb választásnak látnivalók szempontjából, illetve a legliberálisabb szellemű város is egyben.

Dzsidda


A körülbelül hárommillió lakosú Dzsidda a Vörös-tenger legnagyobb tengeri kikötője. Bár Szaúd-Arábia fővárosa Rijád, Dzsidda mégis régóta az ország kereskedelmi központja. A Vörös-tengeren való stratégiai elhelyezkedése miatt a város történelmi kikötője kulcsfontosságú tényező volt Dzsidda fejlődésében.


Egyik fő látványosság a Corniche partján található úszó mecset, amely különösen naplemente idején nyújt gyönyörű látványt. Dagály idején úgy tűnik, mintha a mecset a víz tetején lebegne.


A rengeteg füstölő illattal körbevett bazár, valamint a hangulatos helyi házak, mind sétára csábítanak.


Dzsidda másik fő látványossága az Al-Balad néven ismert óváros. A hetedik században alapított Al-Balad történelmileg Dzsidda központjaként szolgált, és az UNESCO világörökségi listáján is szerepel. A város 500 éves épületeknek ad otthont, amelyek közül néhány egészen jó állapotban megmaradt.


Gasztronómia szempontjából Szaúd-Arábiában a legtöbbet fogyasztott étel egyértelműen a Kabsah, amely egy vegyes rizsétel. A kardamom és más fűszernövények használata miatt nagyon egyedi íze van.


Időjárást tekintve Szaud Arábia a nyári hónapokban rendkívül meleg, már-már elviselhetetlen forró is lehet számunkra a 40 fok feletti hőmérséklettel, május végétől szeptember végégi ezét nem ajánlott utazni.








Comments


bottom of page