top of page
  • cozyandspirit

Álomutazás a grúz hegyek varázslatos világába

Ha lenyűgöznek a hegyek és szereted a nagy túrákat, akkor Kazbegi az a hely, amit meg kell látogatnod Grúziában. Kazbegi régiója a Nagy-Kaukázus hegység lábánál fekszik, ahol a híres Kazbeg-hegy (5033 m) magasodik az ég felé. Kazbegi nemcsak gyönyörű tájakat kínál, hanem rengeteg programot is, mint például túrázás, lovagolás, síelés vagy akár csak egyszerű pihenés a friss levegőn. Ebben a bejegyzésben megmutatom neked a legjobb programokat, amelyek Kazbegiben várnak rád.


Útitervjavaslat:Kutaisi-Tbiliszi-Kazbegi

Bp-Kutaisi 11 éjszaka, 69.693 Ft (Kutaisi-Tbiliszi 4 óra kisbusszal, Tbiliszi-Kazbegi 3 óra busszal)

Szeptember: 22-24 °C


Étkezés olcsóbb étteremben: 2000 Ft-tól

helyi sör: 600 Ft, cappuccino: 900 Ft


Ajánlott szállás:



Kazbegi Magyarországról történő megközelítése kissé kalandos. Sajnos Budapest és Tbiliszi között nincs közvetlen járat, így csak a Budapest-Kutaisi Wizzair járatokkal tudunk eljutni Grúziába közvetlenül. Kutaisiból 4 óra az út kisbusszal Tbiliszibe, onnan pedig további 3 óra az út Kazbegibe. Ezek a marsrutkák (kisbuszok) rendszeresen közlekednek, így az út során gyönyörködhetsz a látványos panorámában is. A Tbiliszi-Kazbegi út folyamán több érdekes megálló is kínálkozik: mint az Ananuri erődtemplom vagy a Gudauri síközpont.

Kazbegiben nem fogsz unatkozni, hiszen rengeteg látnivaló és tevékenység vár rád.


Látnivalók:


-A legnépszerűbb látnivaló a Gergeti Szentháromság templom, a 14. századi ortodox templom, amely egy dombon áll a falu fölött. A templomhoz egy könnyű túra vezet fel, ahonnan csodálatos kilátás nyílik a Kazbeg-hegyre és a környező völgyekre.


-Ha szereted a kihívásokat, akkor tovább is mehetsz a Gergeti gleccserig, ami egy 4-5 órás nehéz túra.


-Ha még többet akarsz látni Kazbegi természeti szépségeiből, akkor látogass el a Truso völgybe vagy Juta faluba is. A Truso völgy egy festői völgy, amely tele van ásványvizes forrásokkal, mészkőképződményekkel és történelmi emlékekkel. A völgyben egy könnyű 4 órás túrát tehetsz meg. Juta falu pedig egy eldugott falu a Chaukhi-hegység lábánál, ahonnan szintén gyönyörű kilátás nyílik a hegyekre. A faluból egy közepes nehézségű 3 órás túra vezet fel a Zeta-kempinghez.


A régió fő települése Stepantsminda, ahol Kazbegi lakosságának fele él. Kazbegi lakossága 2020-ban 3795 fő volt, az itt élőek jellemzően otodox vallásúak. Az itteni lakosok főleg a turizmusból és a mezőgazdaságból élnek. A helyiek kézműves termékeket állítanak elő, mint a sajt, méz. Sokan taxiznak is, hogy a látogatókat szállítsák a környék érdekes helyeire. Télen a hó és a hideg miatt kevesebb a turista és a munkalehetőség is. Ilyenkor az itt élők elutaznak más régiókba vagy külföldre dolgozni. Nyáron viszont a kazbegiek is szeretik kihasználni a jó időt arra, hogy túrázzanak vagy piknikezzenek. Kazbegi lakossága büszke a kultúrájára és a hagyományaira, a helyiek rendszeresen megemlékeznek a vallási ünnepekről helyi fesztiválok keretében.


Gasztronómia:


Kazbegi a grúz konyha egyik leggazdagabb és legízletesebb régiója, ahol megkóstolhatod a hagyományos ételeket, amelyeket generációk óta készítenek a helyiek. A kazbegi ételek jellemzői a friss és természetes alapanyagok, a bőséges adagok és a fűszeres ízek. Néhány példa, hogy milyen ételeket érdemes megkóstolni Kazbegiben:


-Khinkali: Ez az egyik legnépszerűbb grúz étel, amelyet Kazbegiben is sok helyen kínálnak. A khinkali egy tésztatakaróba csomagolt húsos vagy zöldséges töltelék, amelyet forró vízben főznek meg. A khinkalit úgy kell enni, hogy a tetején lévő csomót fogod meg, és óvatosan harapod le a tölteléket úgy, hogy ne folyjon ki belőle a lé. A khinkalihoz jól illik a bors és a borecet.


-Kubdari: Ez egy másik hagyományos grúz étel, amelyet különösen Kazbegiben szeretnek. A kubdari egy kelt tésztából készült lepény, amelyet darált hússal és fűszerekkel töltenek meg. A kubdarit sütőben sütik meg, amíg aranybarna nem lesz. A kubdarit forrón kell enni és jól megy hozzá a saláta vagy a savanyúság.


-Khachapuri: Ez talán a legismertebb grúz étel, amelyet szinte minden étteremben megtalálsz Kazbegiben is. A khachapuri egy sajttal töltött kenyér, amelynek többféle változata létezik. A kazbegi változat általában ovális alakú és vastag tésztájú. A khachapurit bármikor eheted, de különösen reggelire vagy uzsonnára ajánlott.


-Lobio: Ez egy vegetáriánus étel, amelyet vörös bab és zöldségek keverékéből készítenek. A lobio fűszeres és laktató fogás, amelyet általában friss kenyérrel vagy mchadival (grúz kukoricalisztből készült lepény) tálalnak. A lobiohoz jól illik a tkemali (grúz szilvaszósz) vagy a nádcukor.


Satsivi: Ez egy húsos étel, amelyet csirkéből vagy pulykából készítenek egy diós-mártásban. A satsivi hidegen vagy melegen is ehető, de általában hidegen szolgálják fel salátával vagy rizzsel. A satsivi íze édes-savanyú, krémes és nagyon finom.


Mikor érdemes Kazbegibe menni?


Kazbegi egész évben látogatható, hiszen minden évszakban más arcát mutatja. A tavasz és az ősz ideális időszakok a túrázásra és a fotózásra, hiszen ilyenkor nem túl meleg és nem túl hideg és a természet is gyönyörű színekben pompázik. A nyár a legforgalmasabb időszak Kazbegiben, hiszen ilyenkor sok turista érkezik ide. Ha nyáron mész, akkor készülj fel a nagyobb tömegre és a magasabb árakra. A tél pedig a legcsendesebb időszak Kazbegiben, hiszen ilyenkor kevesebb a látogató és több a hó. Ha télen mész, akkor készülj fel a hidegre és a változékony időjárásra. A Kazbeg-hegy télen lenyűgöző látványt nyújt hófehér takarójában. A téli időszakban síelhetsz vagy snowboardozhatsz a Gudauri síközpontban vagy a Kobi-Gudauri felvonónál.


Kiknek ajánlott:

-a hegyek szerelemeseinek

-a kaland és adrenalinfüggőknek


-Kiknek nem ajánlott:

-A tengerpart és a meleg szerelmeseinek: Ha inkább a tengerpartot és a meleget szereted, akkor Kazbegi nem a legjobb választás számodra. Itt ugyanis nincs tenger, csak hegyek és folyók és a hőmérséklet is alacsonyabb, mint a tengerparton. Ha télen mész, akkor készülj fel a hóra és a fagyra is. Ha nyáron mész, akkor sem lesz túl meleg, de legalább zöldellő lesz a táj.

-A városi élet és a buli szerelmeseinek: ha bulizni szeretnél, akkor inkább maradj Tbilisziben, ott több az éjszakai élet


Kazbegi
















Comments


bottom of page