top of page
  • cozyandspirit

Vodnjan, az isztriai zarándokhely

Vodnjan ideális hely azoknak, akik szeretik ha egy hely többféle tevékenységre, kikapcsolódásra is lehetőséget ad. Ez a horvát kisváros Isztria belsejében található, csupán 12 km-re Pula-tól. Vodnjan gazdag, több mint fél évezredes történelmi és kulturális múltját hűen őrzik a gótikus, barokk és reneszánsz épületek, macskaköves utcák.


Útitervjavaslat: Vodnjan-Labin-Fazana

600 km, 6 óra (Bp-ről)

Június: 23-27 °C


Étkezés olcsóbb étteremben: 2600 Ft-tól

helyi sör: 800 Ft, cappuccino: 500 Ft


Az ide látogatókat számos műemlék és múzeum várja, mint például az Ecomuseum, ahol megismerkedhetünk a régi isztriai népi hagyományokkal és kézművességgel. A városnak saját szent múmiagyűjteménye is van, a Szent Balázs templomban szarkofágokba fektetve őrzik néhány egykori szent múmiáját, amelyek annak ellenére, hogy nincsenek bebalzsamozva, meglepően jó állapotban maradtak. A templomban találunk még számos vallási ereklyét is: Jézus koronájának egyik tövisét, keresztjének egy kis részét és a Szent Szűz fátylának egy darabját is. Mindezek miatt a templom népszerű zarándokhelynek számít Horvátországban.


Vodnjan nemcsak a múltjáról ismert, hanem a modern művészetek patrónusa is: a város falait színes utcai alkotások díszítik, amelyek közül néhányat világhírű graffiti művészek készítettek. A városban élénk gasztronómiai élet is folyik, amelynek egyik központi eleme a híres isztriai olívaolaj. Vodnjanban több olajtermelő gazdaság is működik, amelyek lehetőséget adnak az itt készített organikus extra szűz olívaolaj kóstolására és vásárlására is. De nemcsak a városban, hanem a környékén is rengeteg a látnivaló, illetve jó néhány szabadidős tevékenységre is van lehetőség. Ellátogathatunk a várostól nem messze található Brijuni Nemzeti Parkba, amely egy gyönyörű szigetcsoport kristálytiszta vízzel és buja virágzó növényzettel. Itt részt vehetünk hajókiránduláson, de kerékpárra is pattanhatunk, hogy úgy fedezzük fel a környéket vagy kipróbálhatjuk a golfot is. Ha szívesen kóstolnánk helyi borokat, akkor látogatást tehetünk valamelyik isztriai pincészetbe, ahol megismerkedhetünk az isztriai borvidék jellegzetes fajtáival. Vodnjan egy igazi rejtett gyöngyszem Horvátországban, ahol mindenki megtalálja a hozzá illő programot. Ha szeretnél egy felejthetetlen, rendhagyó kikapcsolódást ebben az évben, akkor ne habozz, tervezd meg az utazásodat Vodnjanban.



Vodnjan:


Vodnjan

Comments


bottom of page