top of page
  • cozyandspirit

Vieste, a kővé vált szerelmes legendájának őrzője

Vieste egy gyönyörű tengerparti város Olaszország Puglia régiójában, a Gargano-félsziget csúcsán. A város két hosszú, homokos strand között helyezkedik el, ahol kristálytiszta vízben lehet fürdeni és vitorlázni. Baritól kocsival 2,5 óra, de Bariból vonattal (busszal) is elérhető.


Útitervjavaslat: Bari-Vieste-Peschichi-Rodi Garganico-Manfredonia-Monte Sant' Angelo


Május: 22-26 °C


Étkezés olcsóbb étteremben: 4500 Ft-tól

helyi sör: 760 Ft, cappuccino: 400 Ft


Ajánlott szállás:


A város egyik ikonikus látnivalója a Pizzomunno nevű hatalmas mészkőszikla, amely a legenda szerint egy szerelmes pár emlékét őrzi. A legenda úgy tartja, hogy egy fiatal és erős fiú élt a faluban, aki Pizzomunno néven volt ismert. A faluban élt egy fiatal lány is, Cristalda néven, aki rendkívüli szépségéről volt híres. A két fiatal egymásba szeretett és közös jövőt terveztek, azonban a tengeristenek féltékenyek lettek a fiúra és elragadták őt magukkal. Cristalda viszont nem adta fel és minden nap a tengerparton várt rá. Végül a tengeristenek megsajnálták Cristaldát és visszahozták Pizzomunnot, de kővé változtatva. Azóta Pizzomunno sziklája Vieste partjainál örök mementóként emlékezteti az embereket a szerelem erejére.


A tengerparton különös hagyományos halászeszközöket találunk, ezek az úgynevezett trabucco-k, olyan fa szerkezetek, amelyekre tengerbe engedett hálókat erősítenek, hogy így fogjanak ki halakat.



A látnivaló között szerepel a II. Frigyes által építtetett a 13. századi kastély, ahonnan csodálatos kilátás nyílik az egész városra és a tengerre, valamint a székesegyház.

Vieste-ben érdemes megkóstolni a helyi konyha különlegességeit, amelyek friss tésztából, sajtból, olívaolajból, fűszerekből és zöldségekből készülnek. A tengerparti városban természetesen a tengeri ételek is nagyon finomak, mint például a kagylók, a rákok, a polipok és a halak. Érdemes kipróbálni az utcai ételek is, mint az apuliai panzerotti, amely egy félhold alakú sült pizza sajttal és paradicsommal töltve.



Vieste környékén is sok felfedeznivaló van, mint például a Garnago Nemzeti Park, ahol kerékpározhatunk és túrázhatunk a természetben.

Szintén a környékén találjuk a a Monte Sant'Angelo nevű várost, ami az Unesco által védett szentélyéről is ismert.


Monte Sant'Angelo


Érdemes meglátogatni még a Vieste melletti tengeri barlangokat is, amelyeket csónakkal közelíthetünk meg.

Vieste-be bármikor érdemes ellátogatni, de ha nyugalomra vágyunk, akkor tavaszi vagy őszi utazás a legjobb választás.


Vieste:











Comments


bottom of page