top of page
  • cozyandspirit

Túrázz Bulgáriában: gleccsertavak, kolostorok és kalandok várnak

A Rila Nemzeti Park Bulgária legnagyobb és leggazdagabb nemzeti parkja, amely számos természeti szépséget és kulturális örökséget rejt magában. A park a Rila-hegységben található, amely a Balkán-félsziget legmagasabb hegysége és a Muszala csúcsával (2925 m) Európa hatodik legmagasabb hegye. A Rila-hegység nemcsak a magassága miatt lenyűgöző, hanem a változatos tájai, a gazdag élővilága, számos gleccsertava és a híres Rilai kolostor miatt is. Ha szereted a természetet, a kultúrát és a kalandot, akkor érdemes ellátogatnod ide.


Útitervjavaslat: Szófia-Rila Nemzeti Park

Bp-Szófia 7 éjszaka, 31.228 Ft (Szófiából Borovec sífelvonója másfél óra alatt busszal elérhető)

Szeptember: 20-24 °C


Étkezés olcsóbb étteremben: 2300 Ft-tól

helyi sör: 400 Ft, cappuccino: 400 Ft


Ajánlott szállás:


A Rila Nemzeti Parkban rengeteg látnivaló várja a látogatókat. Itt található a híres Hét Rilai gleccsertó. A tavak között gyalogos ösvények vezetnek, amelyekről csodálatos kilátás nyílik a környező hegyekre. A tavak mellett még 113 gleccsertó található a parkban.


Íme néhány tipp, hogy mit érdemes meglátogatni a Rila-hegységben:


-Látogasd meg a Rilai kolostort, amely Bulgária legnagyobb és legjelentősebb kolostora. A 10. században alapította Rilai Szent János, a bolgár ortodox egyház egyik nagy tiszteletnek örvendő szentje. A kolostor egy lenyűgöző építészeti és művészeti remekmű, ami egy festői völgyben épült, 1147 méter magasan. A kolostorban őrzik Szent János sírját, a főtemplomot freskók és ikonok díszítik, a múzeumban pedig megtekinthetőek a kolostor régi kincsei. A kolostort 1976-ban nemzeti történelmi emlékhellyé nyilvánították, 1983-ban pedig az UNESCO felvette a világörökség listára


-Túrázz fel Muszalára, Bulgária és a Balkán legmagasabb csúcsára. A túra egyik kiindulópontja Borovec síközpontja lehet, ahonnan felvonóval juthatsz el a 2369 méter magasan fekvő Jastrebec menedékházig. Innen gyalogosan folytathatod az utat a Muszala menedékházig (2389 m), ahonnan már 3 óra alatt elérheted a csúcsot. A túra során gyönyörködhetsz a panorámában, amely magában foglalja a Rila-hegység többi csúcsát, valamint a Pirin-hegységet és a Rodope-hegységet is. A csúcson található egy meteorológiai állomás is, amely 1932 óta működik. A csúcsnak megfelelő felszerelés és ruházat nélkül nem érdemes nekiindulni, illetve akik nem vágnak neki ennek a komolyabb edzettséget igényelő túrának, azoknak alternatívául kínálkozik egy könnyű séta a Muszala tavakig.


-Fedezd fel a Hét Rilai tavat, amelyek a Rila-hegység legnépszerűbb látványosságai. A tavak glaciális eredetűek és 2100-2500 méter magasan fekszenek. Nevüket formájukról vagy sajátosságaikról kapták. A tavakat gyalogosan vagy felvonóval közelítheted meg Panicisteből vagy Saparevából. A tavak közötti túra kb. 5 órát vesz igénybe, de érdemes időt szánni rá a gyönyörű látnivalók miatt.


-Pihenj meg a Sapareva banyai termálforrásoknál, a Rila-hegység lábánál. A források gazdagok ásványi anyagokban és gyógyhatásúak.


A Rila-hegység Muszala csúcsának megközelítése viszonylag egyszerű, Szófiából 1,5 óra alatt busszal juthatunk el Borovecbe, ahonnan a felvonó visz fel a 2369 méteres magasságba.


Mivel a bolgárok körében a Nemzeti Park meglehetősen népszerű, ezért érdemesebb ősszel meglátogatni, amikor a felvonóknál nem kell túl sokat várni a bejutásra.


Kiknek ajánlott:

-A természet szerelmeseinek: A Rila-hegység lenyűgöző természeti szépségeket kínál: gleccsertavak, vízesések, hegyi rétek, erdők. A hegységben sokféle növény- és állatfaj él, köztük ritka és védett fajok is.

-Sportolni vágyóknak: A Rila-hegység kiváló lehetőségeket nyújt a sportolásra és az aktív kikapcsolódásra. A hegységben lehetőség van gyalogtúrázásra, kerékpározásra, sziklamászásra, síelésre, snowboardozásra.


Kiknek nem ajánlott:

-A hegységben a hőmérséklet és az időjárás gyorsan változhat, ezért nem ajánlott azoknak sem, akiket megvisel a gyors hőmérséklet ingadozás.

-Akik nem rendelkeznek megfelelő fizikai állóképességgel a hegyi túrázáshoz




Comments


bottom of page