top of page
  • cozyandspirit

Tropea, város az Istenek Partján

Tropea-t, ezt az dél-olasz tengerparti várost, méltán nevezik a Tirrén-tenger gyöngyszemének, a lenyűgöző kilátás és a kristálytiszta víz miatt. A város az Istenek Partjának nevezett sziklás fennsíkon fekszik, ahonnan csodálatos kilátás nyílik a tengerre. A legenda szerint Heraklész alapította, miután visszatért Ibériából. Tropea történelmi és kulturális öröksége gazdag, hiszen az évszázadok folyamán több itt élő nép is formálta a várost.


Útitervjavaslat: Tropea-Drapia-Parghelia-Zaccanopoli-Capo Vaticano-Stromboli


(Lamezia-ból Tropeára vonattal lehet eljutni, kb. 48 perc az út)

Szeptember: 27-30 °C


Étkezés olcsóbb étteremben: 3800 Ft-tól

helyi sör: 1100 Ft, cappuccino: 400 Ft


Ajánlott szállás:

⭐⭐⭐Residence New Paradise 🐕❌



A város legismertebb látnivalója a Santa Maria dell’Isola szentélye, amely egy kis szigeten áll, a parttól nem messze. A szentélyt egy lépcsősor köti össze a várossal és a tetejéről páratlan panoráma tárul elénk. A szentély többször megsérült a földrengések miatt, illetve néhányszor átépítették. Ma a szentély Tropea és Kalábria egyik legismertebb jelképe.

A lépcsőkön felfelé haladva gyönyörködhetünk a tenger és a város látványában. A szentély belsejében egy 12. századi bizánci portré látható Szűz Máriáról, akinek csodatévő erőt tulajdonítanak a helyiek. A legenda szerint 1638-ban megjelent a kalábriai püspöknek és figyelmeztette egy közelgő földrengésre. A püspök kivezette a tropeai lakosokat a városból, akik így megmenekültek a katasztrófától.


Tropea rengeteg élményt kínál az ide látogatóknak. A városban sétálva megcsodálhatjuk a régi palotákat, templomokat, múzeumokat és a hangulatos utcákat. A Corso Vittorio Emmanuele a fő sétálóutca, ahol számos üzlet, kávézó és étterem várja a vendégeket. A Piazza Ercole a város központi tere, ahol szobrot emeltek Heraklésznek, a város alapítójának. A Piazza Ercole mellett található az Affaccio Raf Vallone kilátópont, ahonnan gyönyörű rálátás nyílik a tengerre és a szentélyre.

Tropea nemcsak városnézésre alkalmas, hanem a strandolásra is. A város alatt húzódik a Tropea Beach, amely fehér homokkal csábítja a fürdőzőket.

Tropea gasztronómiáját tekintve, kiemelkedő fontosság jut az egyik helyi specialitásnak, a cipolla di Tropea-nak, azaz a Tropeai vöröshagymának.. Ez az ízletes zöldség nemcsak salátákban vagy főételekben jelenik meg, hanem még fagylalt formájában is.


Tropea legjobb időszaka, ha el akarjuk kerülni a tömegeket: május vagy szeptember, amikor még nem kezdődött el vagy már véget ért az igazi főszezon. Ha nyáron érkezünk, elképesztő sok strandolóval találkozhatunk a partokon, mivel gyönyörű strandjai miatt az olaszok körében is rendkívül népszerű ez a hely.


Kiknek ajánlott:

-azoknak, akik szeretik a gyönyörű tengerpartokat

-akik szeretik a történelmi helyeket

-akik szeretik a tengeri ételeket


Kiknek nem ajánlott:

-azoknak, akik nem szeretik a meredek lépcsőket és a sok lépcsőzést

-akik nem szeretik a kevésbé ismert úticélokat

-akiknek fontos, hogy legyen a közelben nagy bevásárlóközpont és nyüzsgő éjszakai élet


Trópea:






Comments


bottom of page