top of page
  • cozyandspirit

Theth Nemzeti Park, Albánia

Albánia egyik legszebb, legvadregényesebb tája, a 2630 hektáros területű Theth Nemzeti Park, amely az Albán-Alpok közepén helyezkedik el és amelyet azért alapítottak 1966-ban, hogy megvédjék a különféle ökoszisztémákat, biológiai sokféleséget és hogy megőrizzék régió kulturális és történelmi örökségét. Az UNESCO Világörökség részének nyilvánította.




Szeptember: 25-27°C


Étkezés olcsóbb étteremben: 2200 Ft-tól

helyi sör: 400 Ft, cappuccino: 400 Ft-tól


A parkban rengeteg madár- és növényfaj él, közülük 70 veszélyeztetett. A park központjában található Theth, a régi albán település, ahol megismerkedhetsz az albán hegyvidéki életmóddal, a hagyományos építészettel és gasztronómiával.

A Theth Nemzeti Parkban számos látnivaló vár rád.:

-Grunasi-vízesés, a 30 méter magas vízesés, amely a Theth folyóból ered és egy lenyűgöző szurdokban zuhan alá

-Theth-forrás

-Arap-szikla, amely a Balkán legmagasabb sziklafala, 800 méter magas, a hegymászók kedvelt célpontja

-Nderlysa-kanyon, amely egy 2 kilométer hosszú kanyon

-Kiri-völgy, ahol a legelésző állatokat és a hagyományos házakat láthatsz, és itt található a legnagyobb gleccsertó Albániában


Hogy lehet eljutni a Theth Nemzeti Parkba?

Theth Nemzeti Parkba nem könnyű eljutni, de ez is része a kalandnak. A legjobb kiindulópont Tirana, Albánia fővárosa, ahonnan több lehetőséged is van.

-Ha busszal szeretnél utazni, akkor először el kell jutnod Shkodërbe, ami körülbelül 1 óra 45 perc. Shkodërben érdemes egy éjszakát eltölteni, mert a busz Thethbe csak reggel 7-kor indul és 3 órát vesz igénybe. A busz egy terepjáró, amely a hegyi utakon is elboldogul, de kényelmetlen és zsúfolt lehet. A busz Theth faluban áll meg, ahonnan gyalog mehetsz tovább a park más részeire.

-Ha helyi sofőrrel vagy idegenvezetővel szeretnél utazni, akkor keress egy megbízható szolgáltatót, aki ismeri a környéket és elvisz téged a legjobb helyekre. Ez a legdrágább, de legkényelmesebb és legbiztonságosabb módja az utazásnak. Általában egy napos kirándulásokat kínálnak Tirana és Theth között, de akár több napra is maradhatsz, ha szeretnél. (a getyourguide-on is találsz ilyen túrákat)


Mikor érdemes menni?

A szeptember az egyik legjobb hónap a park meglátogatására, mert az időjárás még kellemes, de már nem túl forró. A hegyekben az időjárás változékony lehet, ezért javasolt a réteges öltözködés és az esőkabát.

Theth Nemzeti Park

















Comments


bottom of page