top of page
  • cozyandspirit

Thessaloniki: A görög tengerparti város, amit nem szabad kihagynod

Thessaloniki: távol a tipikus görög szigetek, fehér házak és kék kupolák kliséitől egy pezsgő, kozmopolita történelmi város vár, amely tele van élettel, kulturális látnivalókkal. Egy város, amelyet nemcsak a nyári naplementékért és a tengerparti lazulásért érdemes meglátogatni. Egész évben tartó fesztiválok, illetve számos történelmi műemlék is várja a felfedezésre vágyókat. Thessaloniki Görögország második legnagyobb városa, amely a régió egyik legfontosabb központja. Ha szeretnél egy izgalmas utazást Görögországban, akkor Thessaloniki a tökéletes választás. Olvasd el a bejegyzést és megtudod miért.


Útitervjavaslat: Thessaloniki-Serres-Angelochori-Potamos-Vergina-Halkidiki félsziget (Afitos)

Szeptember vége/Október eleje: 23-24 °C


Étkezés olcsóbb étteremben: 3600 Ft-tól

helyi sör: 1100 Ft, cappuccino: 600 Ft


Ajánlott szállás:


Hogy lehet eljutni Thessalonikibe?

Repülővel: Budapestről közvetlen járatok indulnak Thessaloniki Makedónia Nemzetközi Repülőterére a Ryanair légitársasággal. A repülési idő körülbelül 1 óra 35 perc.


Látnivalók

- Fehér Torony: Thessaloniki szimbóluma és legfontosabb műemléke, amely a tengerparti sétányon áll. A torony eredetileg egy oszmán börtön és kivégzőhely volt, ezért Véres Toronynak is nevezték. Ma a torony egy múzeum, amely bemutatja a város történetét.

- Szent Demeter templom: A város védőszentjének szentelt templom, amely a legnagyobb és legfontosabb bizánci épület Thessaloniki-ben. A templom a 4. században épült egy római fürdő helyén, ahol Szent Demeter vértanúságot szenvedett. A templom többször átépült és megsérült az évszázadok során, de megőrizte az eredeti alaprajzát és díszítését. A templom alatt egy kripta található, amely múzeumként működik.

- Rotunda: Egy hatalmas kerek épület, amelyet a római császár, Galerius építtetett a 4. században. A Rotunda eredetileg egy mauzóleum volt, de később templommá alakították át. A Rotunda lenyűgöző freskókkal és mozaikokkal van díszítve.

- Modiano piac, a város legnagyobb és legmodernebb fedett piaca, ahol nemcsak friss élelmiszereket, hanem kis tavernákat, éttermeket és bárokat is találhatsz. A piac hangulata, az emberek és a helyi finomságok igazi autentikus élményt nyújtanak.

- Ano Poli: Thessaloniki óvárosi része, egy varázslatos környék, ahol a múlt és jelen találkozik. Az Ano Poli a város legmagasabban fekvő része, ahonnan csodálatos kilátás nyílik a tengerre és a városra. Az Ano Poli az egyetlen olyan negyed, amely megmenekült a 1917-es nagy tűzvésztől, ezért megőrizte az eredeti építészetét és hangulatát. Az Ano Poli tele van látnivalókkal, amelyek bemutatják a város gazdag történelmét. Íme néhány olyan hely, amelyet érdemes megnézni, ha Ano Poli-ba látogatsz:

- A bizánci falak: A bizánci falak az Ano Poli egyik legfőbb látványossága. A védelmi rendszert röviddel Thessaloniki alapítása után építették fel és később a törökök bővítették ki. A falak mentén több kilátópont is található, ahonnan gyönyörű panoráma tárul elénk.

-A Vlatadon kolostor: Egy 14. századi kolostor, amely az UNESCO Világörökség részét képezi. A kolostor a város legmagasabban fekvő pontján áll és egy csodálatos kert veszi körül. A kolostorban egy múzeum is működik, amely bemutatja a kolostor történetét.



Afitos, másfél óra buszozásra Thessalonikitől

Afitos egy bájos kisváros a Halkidiki félszigeten, amelyet érdemes meglátogatni, ha Thessaloniki-ből szeretnénk egy napos kirándulást tenni. Afitos a Kassandra-félsziget keleti partján fekszik és egy tipikus görög falu hangulatát árasztja. Afitos-ba többféleképpen is eljuthatunk Thessaloniki-ből: busszal, taxival vagy autóval. A busz (Ktel busztársaság) a legolcsóbb módja az utazásnak, a jegy ára (oda-vissza) körülbelül 15-16 euró és az út 1 óra 30 perc.


Afitos a Halkidiki félsziget egyik legszebb falva. (Mi a görög Szentendrének neveztük el, mert hangulatában leginkább Szentendrére hasonlít). A faluban sétálva megcsodálhatjuk a régi kőházakat, a virágokkal díszített erkélyeket és a színes ajtókat. Bejárhatjuk a macskaköves utcákat, ahol hangulatos kávézók, tavernák és kis üzletek találhatók. Meglátogathatjuk a néprajzi múzeumot, ahol megismerhetjük a falu történetét és hagyományait. Lazulhatunk a homokos strandokon, ahol kristálytiszta víz és napernyők várják a fürdőzőket. És persze élvezhetjük a csodálatos kilátást a tengerre és az Olimposzra. Afitos egy igazi görög ékszerdoboz, amelyet nem szabad kihagyni.

Afitos:


A görög macskák

Ha Thessaloniki-be látogatunk, készüljünk fel, hogy a görög utcákon gyakran találkozunk pihenő, sétáló macskákkal. A macskák a város lakóinak és látogatóinak kedvencei, akik gyakran etetik és simogatják őket. Ezek a szőrös négylábúak nemcsak a városban, hanem a tengerparton és a hegyekben is jól érzik magukat, színesítik a városok képét, szinte hozzátartoznak a görög utcák látványához. A macskák Görögországban nemcsak Thessaloniki-ben, hanem szinte mindenhol megtalálhatók. A görögök szeretik és tisztelik őket, mivel fontos szerepük van a görög kultúrában és folklórban. A macskák Görögországban nemcsak házi kedvencek, hanem a szabadság és függetlenség szimbólumai is.

Thessaloniki macskái:


Gasztronómia


-Bougatsa: Egy hagyományos görög pite, amelyet rétestésztából készítenek és töltelékkel töltik meg. A bougatsa lehet édes vagy sós, a legnépszerűbb töltelékek a vaníliás krém, a sajt vagy a darált hús. A bougatsa-t általában reggelire vagy desszertként fogyasztják, porcukorral és fahéjjal megszórva.

-Souvlaki: Egy tradícionális görög gyorsétel, amelyet kockára vágott húsból készítenek, amelyeket egy nyársra tűznek és grilleznek. A souvlaki-t általában pita kenyérrel vagy rizzsel tálalják, és salátával, paradicsommal, hagymával, tzatzikivel vagy más szósszal kísérik.

-Koulouri Thessalonikis: Egy hagyományos görög utcai étel, amely a török simit hasonmása. A koulouri egy búzalisztből készült tésztából formált gyűrű, amelyet szezámmaggal vonnak be és megsütnek. A koulouri-t általában magában vagy sajttal és lekvárral fogyasztják.


Mikor érdemes menni?

Az, hogy mikor érdemes Thessaloniki-be utazni, leginkább annak a függvénye, mi a célunk: városnézés, tengerparti pihenés vagy a kettő együtt? A városban egész évben sok a látnivaló és a program, de a legkellemesebb időjárás áprilistól júniusig és szeptembertől novemberig várható. Ekkor nem túl meleg, nem túl hideg és nem túl esős. A tengerben fürdeni júliustól augusztusig érdemes, ekkor a víz hőmérséklete eléri a 25°C-ot. Aki szereti a nyüzsgést és a fesztiválokat, annak a nyári hónapokat ajánljuk, ekkor rendezik meg többek között a Thessaloniki Nemzetközi Filmfesztivált, a Thessaloniki Nemzetközi Könyvvásárt és a Thessaloniki Nemzetközi Jazz Fesztivált. Aki viszont el szeretné kerülni a tömegeket és fontos számára, hogy az árakat is kedvezőbbeknek találja, annak az őszi vagy tavaszi időszak javasolt.


Kiknek ajánlott:

-Történelem- és kultúra rajongóknak: Thessaloniki egy több mint 2300 éves múltra visszatekintő város, amely számos civilizáció és kultúra nyomait őrzi. A városban rengeteg műemlék, múzeum és templom található, amelyek bemutatják a görög, római, bizánci, oszmán és zsidó örökséget. A városban számos fesztivál és rendezvény is zajlik egész évben, amelyek a kulturális sokszínűséget ünneplik.

-Gasztronómia és a bor szerelmeseinek: Thessaloniki egy igazi gasztronómiai paradicsom, ahol a helyi ízek és alapanyagok keverednek a különböző hatásokkal. A városban számtalan étterem, taverna, kávézó és cukrászda várja a finom falatokra vágyókat.

-Strand- és természetbarátoknak: Thessaloniki-ben élvezhetjük a napfényt és a vízpartot. A városban több strand is található, ahol fürdőzhetünk vagy napozhatunk. A város közelében pedig több természeti csoda is várja a kirándulni vágyókat. Meglátogathatjuk például a Halkidiki félszigetet, ahol gyönyörű öblök és homokos partok találhatók. Vagy elutazhatunk az Olimposz-hegységbe, ahol túrázhatunk vagy hegyet mászhatunk.


Kinek nem ajánlott:

-Luxust és eleganciát keresőknek: Thessaloniki egy élénk és modern város, de nem túl fényűző vagy elegáns. A városban sok a régi és kopott épület, a graffitikkel borított fal, a forgalmi dugó és a zaj. Aki luxus szállodákban, elegáns éttermekben és csillogó üzletekben szeretne tölteni időt, annak nem Thessaloniki a legjobb választás.

-Csend és nyugalom kedvelőknek: Thessaloniki egy nagyváros, ahol mindig van valami mozgás és program. A városban sok az ember, az autó, a zene és a buli. Aki csendes és nyugodt helyeket keres, ahol elvonulhat a világ zajától, annak nem érdemes ide jönnie.

-Egzotikus kalandoroknak: Thessaloniki egy európai város, amely sok kultúrát és hatást ötvöz ugyan magában, de nem túl egzotikus vagy különleges. A városban sok olyan dolog van, amit más európai városokban is megtalálhatunk. Aki egzotikus kalandokat és egészen más élményeket keres, annak sem Thessaloniki a legjobb választás.






Comments


bottom of page