top of page
  • cozyandspirit

Szófia, az elfelejtett város

Updated: Jan 20, 2022


Szófia, Bulgária fővárosa és az EU 15. legnagyobb városa (1,3 millióan élnek itt) egyelőre nem a turisták kedvenc célpontja, ennek ellenére itt minden adott ahhoz, hogy időnket minél kellemesebben töltsük el, nem utolsósorban mindezt az európai árakhoz képest sokkal olcsóbban. Azok akik Bulgáriába látogatnak, a fővároshoz képest előnyben részesítik a tengerpartokat vagy a síterepeket, pedig ez a modern, eklektikus város is tartogat látnivalókat bőven. Bulgária kultúrájának meghatározó része a vallás, ezért nem meglepő, hogy rengeteg templomot és oszmán mecsetet találunk itt, a városban jól megférnek egymás mellett a különböző vallások. Szófia gazdag történelmi múltjának köszönhetően rengeteg múzeumot és galériát is meglátogathatunk. Azonban nemcsak a történelmi épületekben gyönyörködhetünk, Szófia méltán híres hatalmas, gondozott parkjairól is, amelyek üde színfoltként kellemes felüdülést és megpihenést nyújtanak a megfáradt városnézőnek.



Maga a város egy völgyben helyezkedik, minden oldalról hegyek határolják, a városba három hegyszoros is vezet, az ókorból ránk maradt történelmi összekötő útvonalakkal. Földrajzi elhelyezkedését tovább gazdagítja, hogy több folyó is átszeli a várost, valamint 49 ásvány és termálforrásáról is híres.



A fent már említettek szerint Szófia másik fő vonzereje azok számára, akik szeretik a kiadásaikat kereket között tartni, hogy alapvetően az összes szolgáltatás olcsó, az éttermek és a szállások is.


Időjárása a mi időjárásunkhoz hasonló.


A bolgár gasztronómia


A bolgár konyha alapvetően a balkáni régió gasztronómiájának jellemzőit hordozza. Az itt élők előszeretettel tálalnak fel különböző salátákat előételként, többek között az általunk is ismert sopszka salátát. Fontos elemek még az étkezésben a különböző tejtermékek, illetve a borok is, valamin a Rakia nevű ital, amelyet főleg kajszibarack, szilva vagy szőlő lepárlásával készítenek, a bolgároknak erre egy vicces közmondása is van, miszerint „a pszichoterapeuta segíthet, de a Rakia olcsóbb.” 😊


A főételek tekintetében gyakran kerülnek pörköltek az asztalra, amelyeket bárány-, kecske-, borjú-, csirke-, vagy sertéshússal készítenek. Nagy népszerűségnek örvendenek még a különböző grillezett kolbászok is.


Híres még a bolgár joghurt is, általában a balkáni népek mindenhol előszeretettel fogyasztanak különböző tejtermékeket, ezek közül is a legkedveltebb a joghurt valamint a „Sirene” nevű Fetához hasonlító bolgár sajt is.



A bolgár konyhában találhatunk még közel keleti keveredést is, ilyen ételek a baklava és a muszaka, valamint a gyuvetch és a kyufte is.


Bulgáriába jelenleg karantén és PCR teszt nélkül beutazhatunk ha van EU-s Covid igazolványunk (Sputnyikot és Sinopharmot is elfogadnak).





Comentarios


bottom of page