top of page
  • cozyandspirit

Szlovénia, Bohinj tó

A Bohinj tó a Triglav Nemzeti Parkban található és az egyik legnagyobb és legszebb alpesi tó Európában. A tó körül rengeteg látnivaló és program van, legyen szó túrázásról, kerékpározásról, vízi sportokról, siklóernyőzésről vagy akár csak pihenésről, a Bohinj tónál mindenki megtalálja a számítását. Az ismert és népszerű Bledi-tóval ellentétben, itt több nyugalomra találunk és kevésbé kell hatalmas tömegekre számítani. De nem csak a tó érdekes mint látnivaló, hanem a környező falvak is, amelyek mind sajátos hangulattal rendelkeznek. Itt megismerhetjük a helyi építészetet, a népi hagyományokat, a gasztronómiát és a szlovén vendégszeretetet egyaránt.


Bp-Bohinj, 5 óra 20 perc, 544 km


Június: 24-25°C




Étkezés olcsóbb étteremben: 2700 Ft-tól

helyi sör: 850 Ft, cappuccino: 460 Ft-tól


A tó körül magas hegyek, zöld erdők, virágos rétek és festői falvak terülnek el. A Bohinj tó vize kristálytiszta, nyáron fürdésre alkalmas. Azonban nemcsak fürödni és pihenni lehet itt, a tó körül rengeteg különböző lehetőségünk van a túraútvonalak kipróbálására, ezek közül a legnépszerűbb a Savica vízeséshez vezető útvonal. A vízesés közelében található a Vogel síközpont, ahonnan egy felvonó visz fel az 1535 méter magas csúcsra, ahonnan még szebb a kilátás.


A Bohinj tó környékén nem csak a természeti szépségek vonzzák a látogatókat, hanem a helyi kultúra és gasztronómia is. A tó partján és a környező falvakban több múzeum, galéria, kézműves bolt és étterem található, ahol megismerhetjük a helyi történelmet, művészetet, hagyományokat, ízeket. A legismertebb helyi specialitás a Bohinj sajt, amelyet a hegyi legelőkön tartott tehenek tejéből készítenek. A sajtot friss kenyérrel, mézzel, vagy lekvárral fogyasztják vagy akár sajttortát is készítenek belőle. A sajt mellett más finomságokat is kóstolhatunk itt, mint például a frissen sült pisztrángot, a húsos vagy gombás levest, a palacsintát, vagy a réteset.


Hogy lehet eljutni az Bohinj tóhoz?

Budapestről 544 km, kb 5 óra 20 perc vezetés.


Bohinj tó és a környező települések
























Comments


bottom of page