top of page
  • cozyandspirit

Szardínia eldugott gyöngyszemei



Szardínia a Földközi tenger második legnagyobb szigete nem tipikus bulisziget, mint Mallorca vagy Ibiza, ezért elsősorban családok vagy nyugodtabb pihenésre vágyók látogatják. A szardíniai tengerpart egyik sajátossága, hogy számtalan kisebb, eldugott öböl felfedezése teszi változatossá és izgalmassá az itt eltöltött időnket, így ideális célpont azoknak, akik nem csak a tálcán felkínált látványosságokat részesítik előnyben, illetve ódzkodnak a nagyobb tömegektől.


A sziget egyúttal a túrázók mekkája is, mivel Szardínia területének 80%-a hegy- és dombvidék.

Szardínia meglátogatására -amennyiben el szeretnénk kerülni a tömegeket- a legideálisabbak a kora nyári hónapok, illetve a szeptember.

Alapvetően a sziget északi területei a látogatottabbak, míg a keleti és nyugati kis falvak csendesebbek.


Bosa

Bosa, Diana Robinson, flickr.com


Szardínia nyugati partjainál találjuk ezt az elbűvölő színes házakkal tarkított domboldali kisvárost, amelynek még saját kastélya is van. A város nem közvetlenül a tengerparton fekszik, hanem pár kilométerrel beljebb, a Temo folyó partján találjuk, talán ezért sem első számú célpontja a szigeten nyaraló turistáknak. A szűk utcákban sétálgatva megcsodálhatjuk a kovácsoltvas erkélyeket, élvezhetjük a sikátorok autentikus olasz hangulatát, valamint belepillanthatunk a helyiek életébe, akik késő estig előszeretettel kis parkokban sakkoznak, vagy golyójátékokat játszanak. Ha itt járunk, nem érdemes kihagyni a helyi Malvasi nevű különleges bort.

Bosa


Carloforte

Carloforte egy régi halászváros a Szent Péter-sziget keleti oldalán, 7 kilométerre Szardínia délnyugati partjaitól. Carloforte egyik ikonikus látnivalója a még mindig működő világítótorony, amely az 1880-as évek óta itt áll. A kisvárosnak számos festői sziklás és homokos strandja van.

Carloforte


La Pelosa Beach egy igazi szardíniai oázis, Stintion kikötőfalutól 2 kilométerre találjuk, a víz hasonlóan a karib térséghez, itt is kristálytiszta, a homok pedig ragyogóan fehér. A búvárok és a sznorkelezők paradicsoma is egyben.


La Pelosa, Tommie Hansen, flickr.com La Pelosa Beach


A Cala dei Gabbiani strand az Orosei-öbel, Punta Ispuligi nevű területén található. A víz itt is kristálytiszta, a homok pedig fehér. Érdemes elegendő vizet és némi élelmet magunkkal vinni, mert itt nincs étterem, illetve számolni kell azzal is, hogy autóval nem tudjuk megközelíteni: vagy motorcsónakkal vagy a privát hajók valamelyikével tudunk a közeli S. Maria Navarrese, illetve Arbatax kikötőiből áthajózni.




Comentários


bottom of page