top of page
  • cozyandspirit

Mi az az 5 dolog, amit a szardíniaiak másképp csinálnak mint mi és emiatt sokkal tovább és boldogabban élnek?

A következő kék zónához nem is kell olyan messzire elutaznunk, Szardínia a következő olyan hely, ahol a legtöbb magas kort elérő ember (főleg férfi) él.



Június: 25-29°C




Ajánlott szállás, Hotel Oasis



Étkezés olcsóbb étteremben: 4600 Ft-tól

helyi sör: 1100 Ft, cappuccino: 500 Ft-tól


Miért érdemes ellátogatni Szardíniára?


A sziget lakói büszkék a szárd identitásukra, amelyet megőriztek a történelem viharai ellenére. A sziget konyhája, kultúrája, nyelve és hagyományai egyedülállóak és sok érdekességet rejtettek magukban. Szardínia nemcsak a hosszú élet titkát kínálja az utazóknak, hanem a következőket is:

Gyönyörű természeti környezetet, amely változatos és lenyűgöző. A szigeten megtaláljuk a homokos és sziklás partokat egyaránt, a tenger kristálytiszta és türkizkék. A sziget bővelkedik a növény- és állatvilágban, és számos védett természeti parkot találhatunk rajta.

Gazdag történelmi és kulturális örökség jellemzi Szardíniát, amely több ezer évre nyúlik vissza. A sziget legjellegzetesebb emlékei a nuraghe-k, a bronzkori kőtornyok, amelyek több mint 7000 darabban állnak sziget szerte. .

Kiváló gasztronómia, amely a helyi termékekre és a hagyományos receptekre épül. A sziget konyhája a tengeri és a szárazföldi ételek keveredését mutatja, amelyek egyszerűek, de ízletesek. A legnépszerűbb alapanyagok a halak, a tenger gyümölcsei, a juh- és kecskesajtok, a hüvelyesek, a zöldségek, a gyümölcsök, a gabonafélék és a fűszerek. A sziget specialitásai közé tartozik a pane carasau, a vékony, ropogós kenyér, a malloreddus, a kis, csigára emlékeztető tészta, a porceddu, a sült malac, a seadas, a sajttal és mézzel töltött édesség, és a mirto, a szigeten termő bogyóból készült likőr.

Szórakoztató és változatos programok, amelyek minden korosztálynak és ízlésnek megfelelnek. A sziget rengeteg lehetőséget kínál a sportolásra, a kikapcsolódásra, a tanulásra és a szórakozásra. Lehet strandolni, szörfözni, búvárkodni, hajós kirándulásokra menni, túrázni, kerékpározni, lovagolni, golfozni, termálfürdőzni, múzeumokat látogatni, koncertekre menni, fesztiválokon részt venni, folklór előadásokat nézni, vásárolni, borkóstolókon részt venni, a lista szinte végtelen.


Mi az itt élők a titka a hosszú életre?


Szardínia lakói nemcsak hosszú életűek, hanem egészségesek, boldogok és elégedettek is. A kutató szerint a szardíniaiak hosszú életének titka nem egyetlen tényezőben rejlik, hanem egy egész életmódrendszerben, amelyet ők szárd kód néven emlegetnek. A szárd kód a következő öt pontból áll:

  • Diéta: a szardíniaiak étrendje növényi alapú, tápanyagdús, de kalóriában visszafogott. A leggyakoribb ételek a gabonafélék, a hüvelyesek, a zöldségek, a gyümölcsök, a diófélék, a sajtok és a halak. A szardíniaiak szeretik a bort, de csak étkezés közben isznak, és sosem viszik túlzásba. A sziget legnépszerűbb bora a cannonau, amely magas antioxidáns tartalmú és jót tesz a szívnek.

  • Movimento: a szardíniaiak napi szinten mozognak, de nem edzenek. A mozgás természetes része az életüknek, amelyet a munkájuk, a háztartásuk, a kertjük gondozása vagy a közlekedésük során végeznek. A szardíniaiak sokat sétálnak, bicikliznek.

  • Familia: a szardíniaiak családcentrikusak, és nagy tisztelettel bánnak az idősekkel. A család a legfontosabb érték számukra, amely biztonságot, szeretetet, támogatást és örömet nyújt. A szardíniaiak gyakran élnek együtt a szüleikkel, a gyermekeikkel és az unokáikkal, és közösen gondoskodnak egymásról. A családi kapcsolatok erősítik az immunrendszert, a mentális egészséget és a boldogságérzetet.

  • Comunità: a szardíniaiak közösségi lények, akik szoros kapcsolatot ápolnak a szomszédaikkal, a barátaikkal. A szardíniaiak rendszeresen találkoznak másokkal, beszélgetnek, nevetnek, énekelnek, táncolnak, ünneplik az életet. A közösségi kapcsolatok segítenek leküzdeni a magányt, a depressziót, a szorongást és a stresszt.

  • Senso: a szardíniaiak életének van értelme és célja, amelyet ők a planu néven ismernek. A planu az, ami motiválja őket, ami szenvedéllyel tölti el őket, ami értelmet ad az életüknek. A planu lehet a család, a munka, a hagyomány, a hit, a hobbik, a tanulás vagy bármi más. A planu segít megtalálni a belső békét, a harmóniát és a lelki elégedettséget.


A következő helyeket érdemes felkeresni:


Villasimius: A Szardínia délkeleti partján fekvő Villasimius egy csodálatos üdülőhely, ahol a kristálytiszta tenger, a fehér homokos strandok és a zöld hegyek ölelésében élvezheted a napsütést és a pihenést. Villasimius nemcsak a természeti szépségeiről, hanem a pezsgő éjszakai életről, a kiváló gasztronómiáról és a Capo Carbonara Nemzeti Tengeri Parkról is híres, ahol csodálatos búvárkodási élmények várnak rád.

Nebida Lavery: A sziklás parton álló elhagyatott ásványfeldolgozó üzem a 19. században épült, és a régi bányászati hagyományokat idézi. A lenyűgöző kilátás, a vadregényes öblök és a Pan di Zucchero szikla miatt érdemes ellátogatni ide. A környéken számos túraútvonal és kerékpárút is található, amelyek a természet szerelmeseinek kedveznek.

Bosa: Bosa egy festői kisváros a Szardínia nyugati partján, a Temo folyó partján. A színes házak, a középkori vár, a katedrális és a régi híd a város jelképei, amelyek egy mediterrán hangulatú sétára csábítanak. Bosa híres a kézműves korallékszereiről, a finom malvasia boráról és a tradicionális konyhájáról, amelyben a halak és a tenger gyümölcsei dominálnak.

Orgosolo: Orgosolo egy hegyi falu a Szardínia középső részén, a Barbagia régióban. A falu neve egykor a vérbosszúval volt összefüggésben, ma azonban a kultúra és a művészet központja. A falu legnagyobb vonzereje a több mint 400 falikép, amelyek a házak falain láthatók, és a társadalmi, politikai és történelmi témákat ábrázolják.

La Maddalena: La Maddalena a Maddalena-szigetcsoport legnagyobb és legnépesebb szigete, amely a Szardínia északkeleti csücskénél található. A sziget egy igazi paradicsom a tengerparti nyaralásra vágyóknak, hiszen rengeteg gyönyörű stranddal és öböllel rendelkezik, ahol a türkizkék vízben lubickolhatsz. A sziget része a Maddalena Nemzeti Parknak. A szigetről hajókirándulásokat is tehetsz a környező szigetekre, mint Caprera, Spargi vagy Budelli.


Hogy lehet eljutni Szardínia szigetére?

Budapestről 3 repülőtér fogadja a járatokat: Olbia, Alghero és Cagliari. Csak Alghero-ba vannak közvetlen járatok, a nyári, kora őszi időszakban a jegyek drágábbak. Budapestről közvetlenül Alghero 2 óra 5 perc.

Szardínia

























コメント


bottom of page