top of page
  • cozyandspirit

Stockholm környéki izgalmas kirándulások

Számos fapados olcsó járat indul Stockholmba és kétségtelen, hogy bőven akad látnivaló a svéd fővárosban, azonban érdemes felfedezéseket tenni a fővároson kívül is, ugyanis rejtett gyöngyszemekre akadhatunk.

Június: 20-22 °C

Étkezés olcsóbb étteremben 3.600 Ft-tól



A stockholmi szigetcsoportok Európa egyik leglenyűgözőbb látnivalóját kínálják, a Balti tenger 24 ezer szigetnek ad otthont, amelyből számos sziget lakatlan. A tájkép rendkívül változatos, homokos strandokon, öblökön, sziklákon át, egészen az erdőkig, mindenféle természeti képpel találkozunk. Stockholmból indulva számos hajóút közül válogathatunk, vannak félóra alatt megközelíthető és távolabbi szigetek is.


Vaxholm a szigetvilág fővárosa, egy óra kompútra van Stockholmtól, viszont több híd is összeköti a szárazfölddel, így busszal és autóval is megközelíthető. Vaxholm ikonikus 1544-ben épült erődjét már a távolból is megcsodálhatjuk.


Vaxholm


Grinda szigetét 1-2 óra alatt érjük el Stockholmból, attól függően hogy melyik komptársaságot választjuk. Grindát az egyik legszebb szigetként tartják számon a stockholmi szigetvilágban. A természetvédelmi területen elhelyezkedő kis sziget eldugott strandokkal, gyöngyőrű kilátással várja azokat, akik ide látogatnak.


Grinda

Sandhamn szigete a nyári időszakban népszerű a svédek körében is, ezért vagy még a nyári szezon előtt érdemes meglátogatni vagy nyáron számoljunk azzal, hogy nem csak mi leszünk itt az egyedüli turisták. A sziget méltán ilyen népszerű, sajátos varázsa és sármja mindenkit elbűvöl. Gyalogosan érdemes bejárni a környéket, a sétaútvonalak a nyílt tengerhez és a strandokhoz vezetnek, ahol kajakot bérelve újabb felderítő útra indulhatunk, hogy kis szigeteket fedezzünk fel.


Sandhamn


Uppsala (vonattal 38 perc alatt elérhető Stockholmból) rengeteg látnivalót kínál, azoknak, akik elhagyják kis időre a fővárost. Csodálatos barokk botanikus kertjében érdemes eltölteni egy-két órát, nem kihagyva a trópusi üvegházat. De itt találjuk Észak-Európa legrégebbi és legnagyobb könyvtárát is, valamint a gótikus székesegyházat és a Gamla Uppsalát is, ahol számos ősi maradványt szemlélhetünk meg és többet megtudhatunk a viking korról is.


Uppsala


Sigtuna (Uppsala és Stockholm között) Svédország legrégebbi városa, történelme a 10. századra vezethető vissza, amely visszaköszön középkori hangulatában. Festői, romantikus környezetben sétálhatunk itt a színes házak között vagy a mólók széléről élvezhetjük a kilátást. Jó programnak ígérkezik az itteni kastélyok, paloták meglátogatása.


wikimedia, Sigtuna

Comments


bottom of page