top of page
  • cozyandspirit

Selmecbánya

Töltsd a március 15-i hosszú hétvégét Selmecbányán, egy hangulatos mobilházban, amely elvonulásnak sem utolsó, gyönyörű környezetben, egy tó mellett várja a pihenni vágyókat.


Bp-Selmecbánya, 145 km, 2 óra


Március: 12-13°C


Étkezés olcsóbb étteremben: 2300 Ft-tól

helyi sör: 500 Ft, cappuccino: 500 Ft-tól


Ajánlott szállás:



Selmecbánya, Szlovákia egyik legérdekesebb városa - az egykori Magyar Királyság ősi bányavárosa - egy igazi kincses doboz, ahol rengeteg látnivaló vár rád. Selmecbánya a Világörökség része, és nem véletlenül. A város történelme, építészete, környezete egyedülálló és lenyűgöző.


Selmecbánya látnivalók:


Bányamúzeum

Kezdjük azzal, ami miatt Selmecbánya híres lett: a bányászattal. A városban található a Bányamúzeum, ahol megismerheted a bányászat történetét, illetve eszközeit és érdekességeit. A múzeum egy része a föld alatt van, ahol egy valódi bányába mehetsz le és megtapasztalhatod, milyen volt a bányászok élete. A múzeum egy igazi időutazás, ami garantáltan lebilincsel.


Óvár

Ha már a föld alatt jártunk, menjünk fel a magasba és nézzük meg Selmecbánya egyik legfontosabb védőerődítményét az Óvárat. Ez a vár a 13. században épült, hogy megvédje a várost a tatárjárástól és később a török támadásoktól. A vár egy dombon áll, ahonnan csodálatos kilátás nyílik a városra és a környező hegyekre. A várban megtekinthető a vártemplom, a vár saját kápolnája, konyhája és a kazamata. A várkiállítás pedig bemutatja a régi fegyvereket, páncélokat, zászlókat. A vár egy igazi történelmi kaland, ami visszarepít az időbe.


Újvár, vagyis Leányvár

Ha már a váraknál tartunk, menjünk át a másik oldalra, és nézzük meg Selmecbánya másik védőerődítményét, az Újvárat, vagy más néven Leányvárat. Ez a vár a 16. században épült, hogy megerősítse a város védelmét és egyben víztározó funkciót is betöltött.


Selmecbányai Kálvária

Ha már a magasban vagyunk, menjünk még feljebb és nézzük meg Selmecbánya egyik legkülönlegesebb és legszebb látnivalóját, a selmecbányai Kálváriát. Ez egy barokk stílusú keresztút, ami a 18. században épült és 17 állomásból áll. A keresztút a város fölött magasodó hegyen vezet fel, ahol egy kápolna és egy templom várja a látogatókat. A keresztút mentén csodálatos szobrokat, freskókat, domborműveket és oltárokat láthatsz, amelyek Jézus szenvedésének történetét ábrázolják.


Szentháromság tér és szobor

A Kálvária után menjünk le és nézzük meg Selmecbánya egyik legfontosabb és legszebb terét, a Szentháromság teret. Ez a tér a város szíve, ahol a legtöbb ünnepség, rendezvény, piac és fesztivál zajlik. A tér közepén áll a hatalmas Szentháromság szobor, ami a 18. században épült, és a pestisjárvány áldozatainak emlékét őrzi.


Szerelem Bank

A Szerelem Bank (Love Bank) egy interaktív kiállítás, ami a világ leghosszabb szerelmes versének, a Marína-nak a tiszteletére készült. A verset Andrej Sládkovič írta 1844-ben, aki Selmecbányán élt, és olthatatlan szerelmet táplált Marína Pischlová iránt, aki viszont másvalakivel ment férjhez. A vers 291 strófából és 2910 sorból áll és minden sorát egy külön fiókban őrzik a kiállításon. A látogatók kiválaszthatnak egy sort, és megnézhetik, hogy mi rejtőzik a fiókban: egy tárgy, egy kép, egy hang, vagy egy illat, ami kapcsolódik a vershez. A kiállítás egy igazi érzelmi utazás, ami garantáltan megérint.


Tajch Velká Vodárenská

Ha már a szerelemnél tartunk, menjünk el a természet szerelmeseinek kedvenc kirándulóhelyére. A Tajch Velká Vodárenská egy mesterséges tó, ami a 18. században épült, hogy vízzel lássa el a bányákat. A tó ma egy népszerű kirándulóhely, ahol fürdeni, horgászni, csónakázni vagy akár korcsolyázni is lehet. A tó körül sétálva gyönyörű kilátás nyílik a a városra, és a környező erdőkre.


Bacsófalvi tó és rezervátum

A természetjárást folytatva látogassuk meg a Bacsófalvi tavat és rezervátumot, a tó egy vulkanikus kráterben fekvő tó, ami a 19. században alakult ki, amikor a bányászat során feltört a talajvíz. A tó ma egy védett természeti terület, ahol ritka növény- és állatfajok élnek. Itt sétálva megcsodálhatod a tó különleges színét, amelyet a vízben oldott ásványok tesznek különlegessé.


Hogy lehet eljutni Selmecbányára?

Budapestről Selmecbánya 145 km autóval, ami kb kicsit több mint 2 óra vezetés.

Selmecbánya






















Comments


bottom of page