top of page
  • cozyandspirit

Segesvár: a történelmi kincsesbánya

Segesvár Erdély egyik legjobban megőrzött középkori városkomplexuma. Az Unesco Világörökség része, rengeteg látnivalót kínál a történelem szerelmeseinek.


Útitervjavaslat: Segesvár-Szászhermány-Medgyes-Székelykeresztúr-Gyulafehérvár-Törcsvári kastély

620 km, 7 óra (Bp-ről)

Budapest-Segesvár, 10-12 óra, jegyár oda-vissza: 30.000 Ft


Május: 20-26 °C


Étkezés olcsóbb étteremben: 2300 Ft-tól

helyi sör: 500 Ft, cappuccino: 500 Ft


Ajánlott szállás:


A város jellegzetes építménye a 14. században épült óratorony, amely az óváros bejáratát őrzi. Érdemes felmenni a toronyba, ahol egy történelmi múzeum működik és páratlan kilátás nyílik a városra. A torony melletti 13. századi gótikus kolostortemplomban 500 éves freskók megtekintésével repülhetünk vissza a múltba.


A várfalak között sétálva megcsodálhatjuk a színes házakat, a régi polgárházakat, kis templomokat, kápolnákat. A színes házak a 17-18. században épültek, a város virágzó kereskedelmi korszakában. A házak eredeti tulajdonosai a város gazdagabb polgárai voltak, akik jellemzően különböző mesterek voltak. A színeknek jelentése is van, a piros jelentette a hatalmat, a kék a bölcsességet, a zöld a termékenységet, a sárga az örömöt. A házak ma is lakottak és műemlékvédelem alatt állnak.


De nemcsak a várfalon belül, azon kívül is rengeteg lehetőség van a város felfedezésére.


Segesvár legismertebb szülöttje a hírhedt Vlad Tepes, (másik ismert nevén Drakula gróf), akinek szülőházát meglátogathatjuk az óvárosban. A házban egy étterem és egy múzeum is található, amely bemutatja Vlad, a havasalföldi fejedelem életét és legendás tetteit.


A városban született Bethlen Gábor erdélyi fejedelem is, aki sikeres harcokat vívott az oszmán uralom ellen. Emlékét őrzi az 1622-ben alapított Bethlen Gábor Kollégium és Bethlen Gábor szobra, amelyet 1907-ben avattak fel a segesvári csata 50. évfordulóján.


A városon kívül is remek programok várnak a kirándulást, természetet kedvelőkre. A Nagy-Küküllő völgyében fekvő várost zöld dombok és erdők veszik körül.


Ha el akarjuk kerülni a városban a turisták okozta zsúfoltságot, érdemes a tavaszi vagy az őszi hónapokban ide látogatni.


Segesvár:










Comments


bottom of page