top of page
  • cozyandspirit

Ribeira da Janela, Madeira

Madeira, az Atlanti-óceán zöldellő szigete, tele van lenyűgöző természeti csodákkal, de van egy hely, amely különösen kiemelkedik közülük: Ribeira da Janela. Ez a festői település, amely a sziget északnyugati partján található, ahol a látogatók közel kerülhetnek a természet vad szépségéhez. A környék nevének jelentése utal a hely egyik legikonikusabb látnivalójára, a tengerből kiemelkedő sziklaalakzatra (Janela=ablak), amely mintha egy kőkeretbe foglalná az óceán végtelen kékségét. Az apró település és a környező vidék kiváló lehetőségeket kínál a túrázásra, fotózásra vagy egyszerűen csak arra, hogy a látogatók lelassuljanak és élvezzék a természet nyugalmát. A környék különleges mikroklímája miatt az év nagy részében zöldellő tájakkal találkozhatunk, ahol a növényzet buja, és a levegő friss. Ez a hely ideális azok számára, akik szeretik a felfedezés örömé, és nem riadnak vissza a szűk hegyi ösvényektől vagy a meredek sziklafalaktól.



Bp-Funchal

 

10.10. - 10.15.

 

60.129 Ft

 

 (5 éj)   



Olcsóbb szállások:

 

Sunset Star With Sea View

 

28.938 Ft/2 fő/éj

 

Apartmanhotel

Október:  24-25°C

2400 Ft-tól

600 Ft-tól

400 Ft-tól




51.912 Ft/2 fő/éj reggelivel



Látnivalók a városban és a környéken:

Ribeira da Janela sziklaalakzat

  • A hely legikonikusabb látnivalója a tengerből kiemelkedő, „ablak” alakú sziklaformáció, amely a sziklás partvonal mentén áll. Ez a természeti csoda különösen napfelkeltekor és naplementekor nyújt lenyűgöző látványt, amikor a fények és árnyékok játéka különleges hangulatot kölcsönöz a tájnak. A fotósok számára ez a hely valódi paradicsom, de a természet kedvelői is imádni fogják, ahogy az óceán hullámai nekicsapódnak a sziklának.

Levada da Ribeira da Janela

  • Madeira híres a levadáiról, azaz mesterséges vízvezetékekről, amelyek mentén csodálatos túraútvonalak húzódnak. A Levada da Ribeira da Janela egy különleges útvonal, amely a hegyek és völgyek között kanyarogva kínál lenyűgöző kilátást a környékre. A túraútvonalon barangolva megcsodálhatjuk a buja erdőségeket, vízeséseket és közben megfigyelhetjük a helyi növény- és állatvilágot is.

Fanal-erdő

  • A Fanal-erdő egy rejtélyes, ködös őserdő, amely az UNESCO Világörökség részét képező Laurissilva-erdők része. Ez az ősi babérerdő lenyűgöző, szinte misztikus atmoszférával bír, ahol a fák vastag, mohaszőnyeggel borított törzsei és a köd által homályosan megvilágított táj egyedi élményt nyújtanak.

Ponta da Janela kilátó

  • Ez a kilátópont a sziget egyik leglenyűgözőbb panorámáját kínálja, ahonnan a látogatók a tenger végtelen kékségében és a partvonal meredek szikláinak szépségében gyönyörködhetnek. A kilátóból egyedülálló perspektívából láthatjuk a Ribeira da Janela sziklaformációit is így érdemes ide ellátogatni napfelkeltekor vagy napnyugtakor.

Porto Moniz természetes medencéi

  • Bár ez a hely nem közvetlenül Ribeira da Janela területén található, mindenképpen érdemes ellátogatni ide. Porto Moniz természetes vulkanikus medencéi a tenger által vájták ki és különösen népszerűek a látogatók körében, akik itt élvezhetik a tengervíz nyugalmát a biztonságos, természetes medencékben. Ez a hely tökéletes egy napos kiránduláshoz, ahol fürdőzés után egy finom, helyi ételt is elfogyaszthatunk a part menti éttermek egyikében.

Achadas da Cruz felvonó

  • Ha szereted az adrenalin növelő kalandokat, akkor az Achadas da Cruz felvonója neked való! Ez a felvonó egy meredek, drámai lejtőn visz le a tengerparti falucskához, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a sziklás partvonalra és az Atlanti-óceánra. Az útvonal nemcsak izgalmas, de a végén a látogatók egy békés, elzárt világba érkeznek, ahol teljesen elszakadhatnak a mindennapok rohanásától.


Tevékenységek a környéken:

-Túrázás és természetjárás

Ribeira da Janela és környéke kiváló helyszínt kínál a túrázóknak és természetkedvelőknek. Az erdőségekkel, hegyekkel és völgyekkel teli táj felfedezése során a látogatók számos izgalmas útvonal közül választhatnak, amelyek különböző nehézségi szinteket kínálnak. A túrák során nemcsak a fizikai kihívásokkal szembesülhetünk, de közelebbről megismerhetjük a helyi növény- és állatvilágot is, miközben lélegzetelállító kilátások tárulnak elénk.

-Fotózás

A természetfotózás szerelmesei számára Ribeira da Janela valódi paradicsom. A különleges fényviszonyok, a drámai sziklás partvonalak, és a zöldellő erdőségek mind-mind kiváló lehetőségeket kínálnak a fotózáshoz. Legyen szó napkelte vagy napnyugta fényképezéséről, vagy éppen a ködös erdők misztikus atmoszférájának megörökítéséről, itt mindenki megtalálja a számára leginspirálóbb helyszíneket.

-Madármegfigyelés

Madeira és különösen Ribeira da Janela környéke kiváló lehetőséget kínál a madármegfigyelésre. A sziget egyedülálló ökoszisztémájának köszönhetően számos endemikus faj található itt, így a madárbarátok számára igazi csemegének számít ez a vidék. Érdemes magunkkal vinni egy távcsövet és egy madárhatározót, hogy minél több fajt felfedezhessünk a túrák során.

-Helyi kultúra és gasztronómia felfedezése

Bár Ribeira da Janela egy csendes, nyugodt hely, a környéken mégis találhatunk autentikus, helyi éttermeket, ahol megkóstolhatjuk a madeirai konyha különlegességeit. Próbáljuk ki a híres espada halat banánnal vagy kóstoljuk meg a poncha nevű tradicionális italt, amely helyi rum, méz és citrusfélék keveréke. A helyi piacokon is érdemes körülnézni, ahol friss gyümölcsöket, zöldségeket, és más helyi termékeket találhatunk.


Hogy lehet eljutni Ribeira da Janelaba?

Repülővel Bp-Madeira, 5 óra 10 perc, a repülőtértől pedig kb 1 óra vezetés autóval Ribeira da Janela.


Ribeira da Janela:











Comments


bottom of page