top of page
  • cozyandspirit

Rejtett szigetek, háborítatlan tengeri élővilág, nézz körül Zadar környékén



Zadar, látkép a háztetők felett


Zadar mozgalmas város, gyönyörű óvárossal, de a Zadar környéki látnivalók felfedezésre csábítják a városból és a városi strandokból kitekintésre vágyó utazókat.


Nin (17 km-re Zadartól)

Horvátország legnagyobb homokos strandjáról, illetve gyógyiszapjáról is ismert Nin, ez a horvát kisváros, amely egy kiszáradt folyó medrére épült. A gyógyiszapot többféle betegség gyógyítására is használják, reumatikus panaszokra, valamint különböző bőrbetegségekre is előszeretettel ajánlják.

Nin (Szent Kereszt templom)


Dugi otok


Dugi otok-ot hosszú szigetnek is nevezik, a maga 45 km-es hosszúságával. Elsősorban azoknak ajánlott, akik, a csendes, nyugodt kikapcsolódást keresik, távolabb a zajos tömegtől. A szigetre komppal juthatunk el Zadarból, a kompút, amennyiben Saliba (a sziget fővárosába) tartunk, körülbelül egy óra. A fő látnivalók között szerepel a Telašćica-öböl Természetvédelmi terület (festői sziklás, meredek partszakaszokkal, kis barlangokkal) és a homokos festői szépségű Sakarun-öböl (hófehér homokos partjával és lassan mélyülő vízzel) Szállásokat elsősorban Bozava, Veli Rat, Sali és Luka településeken találunk.


Kornati szigetek

Kornati szigetek


A Kornati szigetek körülbelül 150 fehér sziklás szigetből áll, páratlan tengeri élővilága és tisztasága miatt a kornati tengerterület nagy részét nemzeti parknak nyilvánították. A szigetcsoport a búvárkodást kedvelők és a hajósok paradicsoma. A szigeteken csak privát házaknál tudunk megszállni, mivel itt nincs kiépített településekre jellemző infrastruktúra, tehát itt szó szerint adott az elvonulás.


Galevac sziget


A kis Galevac sziget, más néven Školjić, mindössze 85 méterre található Preko falutól. A sűrű fenyőerdő a szépség és a béke oázisává varázsolja. A sziget közepén áll a 15. századi Szent Pál kolostor és kis templom. A sziget az Adria tenger partjának legkisebb lakott szigete.


Zrmanja folyó


A Zrmanja folyó Európa legszebb folyói közé tartozik, csodálatos vízesésekkel, kiválóan alkalmas raftinghoz és kajakozáshoz, amely akár kezdők számára is biztonságos alkalmat nyújt az aktív pihenéshez. A raftingtúrák tavasszal és ősszel zajlanak, július és augusztus időszakban pedig kajak és kenu túrákat kínálnak a túraszervező irodák a Zrmanján.



コメント


bottom of page