top of page
  • cozyandspirit

Porto Santo Stefano: A bájos toszkán tengerparti város, avagy tökéletes menekülés a tömegtől

Updated: Jun 26, 2023

Ha szereted a tengerparti nyaralást, de nem szereted a tömeget és a zajt, akkor Porto Santo Stefano az ideális választás számodra. Ez a bájos kikötőváros Toszkána egyik legszebb részén található, a Monte Argentario-félszigeten. Itt élvezheted a kristálytiszta vizet, a fehér homokos strandokat, a lenyűgöző kilátást és a finom konyhát. Érdemes összekötni a város meglátogatását akár egy toszkán körtúrával is. Ha utazásod időpontját szeptember elejére célzod be, szállást is könnyebben találsz, mint az augusztusi időszakban.


Útitervjavaslat: Porto Santo Stefano-Pitigliano-Capalbio-Massa Marittima


Bp-Porto Santo Stefano, 1100 km, 12 óra

Szeptember: 22-26 °C


Étkezés olcsóbb étteremben: 3000 Ft-tól

helyi sör: 1100 Ft, cappuccino: 450 Ft



Hogy lehet eljutni Porto Santo Stefano-ba


Budapesttől körülbelül 12 óra vezetésre található, tehát nincs közel, így érdemes útközben megszállni egy éjszakára pihenés gyanánt.


Látnivalók


-Spanyol erődítmény: a város fölé magasodó 17. századi katonai építmény, amely állandó és ideiglenes kiállításoknak ad otthont.

-Római Villa Domizi Enobarbi: római kori fürdőkomplexum maradványa, amely a tengerparton található

-Passionista kolostor és Punta Telegrafo: kolostor és egy kilátópont, ahonnan csodálatos panoráma nyílik a tengerre és a szigetekre

-Capo d’Omo torony és szikla: 16. századi védőtorony és egy látványos sziklaformáció

-Rengeteg gyönyörű felfedezésre váró öböl


Gasztronómia


Cacciucco: sűrű leves, amely többféle halból és tenger gyümölcseiből készül, fűszerezve paradicsommal, borral és fokhagymával.

Bottarga: szárított és sózott halikra, amelyet reszelve vagy szeletelve fogyasztanak, például pirítóson vagy tésztával.

Polpo alla porto santo stefanese: polipétel, amelyet olívaolajban, borban és paradicsomban párolnak, majd petrezselyemmel megszórva tálalnak.

Sgombro affumicato: füstölt makréla, amelyet hidegen vagy melegen esznek, salátával vagy kenyérrel.

Torta di ceci: csiceriborsóból készült lapos sütemény, amelyet olívaolajjal meglocsolva és sóval megszórva sütnek meg.



Mikor érdemes menni?


A tengerben elsősorban május és szeptember között lehet fürödni, így aki a strandolás miatt jönne, annak érdemes ebben az időszakban ide látogatni. Azonban ősszel és tavasszal is kellemes az idő egy kiránduláshoz vagy a látnivalók felfedezéséhez, a városban szinte mindig süt a nap.


Kiknek ajánlott:


-A tenger szerelmeseinek: Porto Santo Stefano körül rengeteg gyönyörű strand és öböl található, ahol lehet fürdeni, napozni, búvárkodni vagy vitorlázni. A tenger itt kristálytiszta és gazdag élővilággal rendelkezik.


-A természet kedvelőinek: Porto Santo Stefano környezete lenyűgöző természeti szépségekkel van tele, mint például a Monte Argentario-félsziget, a Laguna di Orbetello vagy az Isola del Giglio. Itt lehet túrázni, kerékpározni, madarakat megfigyelni vagy egyszerűen csak élvezni a panorámát.


-A romantikusoknak: Porto Santo Stefano igazi álom úti cél a párok számára, akik egy nyugodt és varázslatos helyen szeretnének eltölteni néhány napot. A város hangulatos kis utcái, a tengerparti sétányok, a naplementék és a csillagos ég garantálják a romantikus pillanatokat.


-A családoknak: Porto Santo Stefano ideális hely a családi nyaralásra, ahol mindenki megtalálja a maga szórakozását. A gyerekek imádni fogják a strandokat, a hajókirándulásokat, míg a felnőttek élvezhetik a kikapcsolódást, a finom ételeket és a borokat.


Kiknek nem ajánlott:


-A nagyvárosi életmód kedvelőinek: Porto Santo Stefano egy kisváros, ahol nincs sok szórakozási lehetőség és éjszakai élet. Aki a nagyvárosok pezsgését és változatosságát keresi, annak csalódást okozhat a város.


Porto Santo Stefano:










Comments


bottom of page