top of page
  • cozyandspirit

Ponza, Olaszország

Ponza a Tirrén-tenger apró gyöngyszeme, amely a Pontine-szigetcsoport legnagyobb tagja. Róma és Nápoly között félúton, 3 órás kompozással érhető el. A sziget gazdag történelmi múlttal, lenyűgöző természeti szépségekkel és egyedi, mediterrán bájjal rendelkezik. Mindössze 7,5 kilométer hosszú és körülbelül 3 kilométer széles, tehát egy igazán kompakt hely, ahol könnyedén el lehet veszni a kristálytiszta vizek, rejtett öblök és sziklás partok világában. Ponza nem a tömegturizmus célpontja, éppen ez teszi különlegessé.

A szigetet sétálva fedezhetjük fel igazán, hiszen nincsenek hatalmas szállodák vagy zsúfolt terek. Ehelyett kis falvak, szűk sikátorok és rejtett strandok várják a látogatókat. Ponza történelmi gyökerei egészen az ókori Rómáig nyúlnak vissza és a szigeten sétálva szinte érezhetjük a múlt nyomait. Azonban Ponza nem csak a történelem iránt érdeklődőknek tartogat élményeket: a tenger szerelmesei, a túrázók és a kulináris kalandorok is megtalálják itt a számításukat.



Bp-Nápoly

 

09.24. - 10.02

 

25.605 Ft

 

 (8 éj)   



Olcsóbb szállások:

 

L'Incanto di Cala Feola

 

32.760 Ft/2 fő/éj

 

Apartmanhotel

Október:  24-25°C

3600 Ft-tól

1200 Ft-tól

400 Ft-tól





47.421 Ft/2 fő/éj

kilátással a tengerre



Látnivalók és tevékenységek Ponzán és környékén:


Chiaia di Luna strand: A Chiaia di Luna a sziget egyik legismertebb és leglátványosabb strandja, ahol a fehér sziklák meredeken emelkednek ki a türkizkék tengerből. Az egykor csak hajóval megközelíthető strand ma már szárazföldi úton is elérhető, de még így is megőrizte érintetlen báját. A Chiaia di Luna ideális helyszín a napozásra és a fürdőzésre, de a strandot körülvevő sziklák között rejtett öblöket is felfedezhetünk, ha kicsit kalandosabb élményre vágyunk.


Grotte di Pilato: A Grotte di Pilato, vagyis Pilátus-barlangjai, a sziget egyik legérdekesebb történelmi helyszíne. Ezek a barlangok mesterségesen kivájt üregek, amelyeket az ókori rómaiak építettek A barlangok labirintusszerű rendszere és a tengerbe nyúló csatornák lenyűgöző látványt nyújtanak, amelyeket a legjobban egy csónaktúra keretében fedezhetünk fel. Az élményt tovább fokozza a barlangok misztikus légköre, amely egy különleges időutazásra invitálja a látogatót.


Ponza Porto: Ponza kikötője, a sziget nyüzsgő központja, ahol a színes halászházak, kávézók és éttermek sorakoznak. A kikötő a sziget kapuja, ahol a komphajók és a kisebb halászbárkák egymás mellett ringatóznak a vízen. Este a kikötő környéke élettel telik meg és az itt található éttermekben megkóstolhatjuk a helyi specialitásokat, mint például a friss tengeri herkentyűket vagy a híres ponzai bort. A kikötőnél tett séta tökéletes alkalom arra, hogy elmerüljünk a sziget pezsgő életében és megfigyeljük a helyi lakosok mindennapjait.


La Caletta: Ez a rejtett öböl Ponza egyik legcsendesebb része, ahova csak gyalogosan vagy hajóval lehet eljutni. A La Caletta öböl kristálytiszta vize és fehér kavicsos partja tökéletes hely a zavartalan pihenésre. A tengerben való úszás mellett a környező sziklákon is lehetőség van a búvárkodásra, ahol színes halak és tengeri élőlények sokaságával találkozhatunk.


Faraglioni di Lucia Rosa: Ponza egyik legismertebb természeti látványossága a Lucia Rosa sziklaképződmények, amelyek lenyűgöző formákkal és éles sziklákkal emelkednek ki a tengerből.


Giardino Botanico Ponziano: Ez a botanikus kert Ponza egyik rejtett ékköve, ahol a mediterrán növényvilág legszebb példányai sorakoznak. A kertet egykori római villák romjai köré építették, így a természeti szépség mellett történelmi érdekességeket is felfedezhetünk. A kertet bejárva megismerhetjük a sziget gazdag flóráját, miközben lenyűgöző kilátás nyílik a tengerre.


Hogy lehet eljutni Ponza szigetére?

Budapestről 1 óra 45 perc Nápoly repülővel, Nápolyból pedig komppal juthatunk át Ponzára, a kompút pedig kb 3 óra.


Ponza:











Comments


bottom of page