top of page
  • cozyandspirit

Orvieto, Olaszország

Orvieto egy bájos kisváros Umbria tartományban, Olaszország középső részén, Rómától nem messze. A város egy vulkáni domb tetején épült és több mint 3000 éves történelemmel rendelkezik. A város tele van történelmi épületekkel, templomokkal, múzeumokkal és alagutakkal, itt minden a múltról mesél. A város élénk életet él, tele van kávézókkal, éttermekkel, boltokkal. És persze, Orvieto híres a saját boráról és a sajtjáról is, amelyeket nem szabad kihagynod, ha itt jársz. Orvieto város környéke is csodálatos, tele van festői falvakkal, tavakkal, erdőkkel és hegyekkel, amelyek mind felfedezésre várnak.



Május: 21-25°C




Ajánlott szállás, Affittacamere Valentina



Étkezés olcsóbb étteremben: 4600 Ft-tól

helyi sör: 1100 Ft, cappuccino: 500 Ft-tól


Látnivalók Orvietoban:


-A Dóm, ami Orvieto legnagyobb és legszebb épülete. A Dóm egy gótikus csoda, aminek a homlokzata tele van színes mozaikokkal, szobrokkal és díszekkel. A Dóm belseje is lenyűgöző, tele van freskókkal, oltárokkal. A Dóm legérdekesebb része a San Brizio-kápolna, ahol Luca Signorelli festette meg a világvége jeleneteit.


- Szent Patrik kútja, ami Orvieto egyik legkülönlegesebb műemléke. A kút egy 62 méter mély és 13 méter széles spirális lépcső, amit 1537-ben építettek, hogy biztosítsák a város vízellátását. A kút két különálló lépcsősorral rendelkezik, amelyek egymástól elválasztva vezetnek le és fel.


-Etruszk Múzeum, ami Orvieto egyik legfontosabb múzeuma. A múzeum egy 13. századi palotában található, és több mint 6000 tárgyat mutat be, amelyek az etruszk civilizációhoz kapcsolódnak.


-Albornoz erőd, ami Orvieto egyik legjobb kilátópontja. Az erőd egy 14. századi vár, amit Albornoz bíboros építtetett, hogy ellenőrizze a várost. Az erőd ma egy park, ahol sétálhatsz, piknikezhetsz, vagy csak gyönyörködhetsz a panorámában.


-Az alagutak: Orvieto alatt több mint 1200 alagút húzódik, amelyeket az évszázadok során ástak ki a lakosok, védekezésre, menekülésre, illetve tárolásra használták őket.


Van néhány érdekesség is, ami Orvietohoz kötődik: Például, tudtad, hogy Orvieto-ban van egy csodák kápolnája, ahol egy 13. századi csoda történt? Egy pap, aki kételkedett a kenyér és a bor átváltozásában, épp misét tartott az egyik közeli faluban, amikor a kenyér vérezni kezdett. A véres kenyér darabjait Orvietoba vitték, és a Dóm mellett egy kápolnában őrzik.

-Vagy tudtad, hogy Orvietoban van egy szörnyek kertje, ahol furcsa és félelmetes szobrok állnak? A kertet Pier Francesco Orsini gróf építtette a 16. században, hogy így fejezze ki a bánatát a felesége halála után.


A város környéki kirándulásokon felfedezheted a gyönyörű tájat, mint a Bolsena-tó, a Corbara-tó, a Paglia-folyó, vagy a Monte Cimino.


Vagy csak szimplán élvezheted az olasz életérzést, ha szereted a kávét, akkor ne hagyd ki a kávézókat, ahol megihatod a reggeli espressódat, a délutáni cappuccinodat, vagy az esti caffè correttodat.


Orvietoban a borok közül a legnépszerűbb az Orvieto Classico, egy száraz fehérbor, amely többféle szőlőfajtából készül.

A sajtok közül a legkedveltebb a pecorino, egy juhsajt, amelyet érlelnek, füstölnek, vagy borral áztatnak. A sajtot megkóstolhatod a város számos sajtboltjában és sajtvásárán.

A tészták közül a legjellegzetesebb az umbricelli, egy vastag, kézzel készített tészta, amelyet fokhagymás paradicsommártással, szarvasgombával, vagy vaddisznóraguval tálalnak. A tésztát megkóstolhatod a város számos éttermében és trattoriájában.

A pizza, Orvieto egyik legkedveltebb gyorsétele. A pizzák közül a legkülönlegesebb az Orvietana, egy vékony, ropogós pizza, amelyet olívaolajjal, rozmaringgal, és pecorino sajttal szórnak meg.


Hogy lehet eljutni Orvietoba?

Budapestről 1 óra 50 perc Róma, onnan vonattal (kicsit több mint 1 óra alatt) lehet eljutni Orvietoba.

Orvieto
























Comments


bottom of page