top of page
  • cozyandspirit

Omis, kalandok egy festői horvát városban

Létezik egy város a horvát tengerparton, amely megbújik a hegyek ölelésében és páratlan panorámával ajándékozza meg az ide látogatókat. Itt az adrenalint kedvelők és a békés relaxálást keresők is megtalálják a számításaikat. Omis, Horvátország egyik legcsodálatosabb és legkevésbé felfedezett gyöngyszeme, ahol bármihez is legyen kedvünk, mindenhez adott a lehetőség.


Útitervjavaslat: Omis-Split-Trogir-Makarska


Bp-Omis, 800 km, 7,5 óra

Szeptember: 24-29 °C


Étkezés olcsóbb étteremben: 3000 Ft-tól

helyi sör: 1200 Ft, cappuccino: 500 Ft


Ajánlott szállás:



Hogy lehet eljutni Omis-ba?

Autóval: Budapestről 7,5-8 óra vezetés. Budapestről busszal is eljuthatunk Omisba, zágrábi átszállással.


Látnivalók

-Starigrad erőd: 13. században épült erőd, ahonnan csodálatos kilátás nyílik a városra és a tengerre. Feljuthatunk egy kisebb kihívást jelentő túraúton.


-Cetina folyó: A várost kettészelő folyón hajókázni, evezni vagy raftingolni is lehet. A folyóparton hangulatos kávézók, éttermek és üzletek találhatók.


-Cetina-kanyon: A folyó által kialakított kanyon lenyűgöző látványt nyújt, amelyet átcsúszópályán is át lehet szelni. A kanyonban számos kalandos tevékenység közül lehet választani, mint például canyoning, barlangászat vagy sziklamászás.


-Mirabella erőd: Egy másik 13. századi erőd, amely a város fölé magasodik, és ahonnan szintén gyönyörű panoráma tárul elénk.


-Szent Mihály tér: A város történelmi központjának szíve, ahol a Szent Mihály templom és a városháza található. A tér hangulatos sétálóhely, ahol meg lehet csodálni az ottomán építészet remekeit.


Gasztronómia

Peka: Egy hagyományos horvát étel, amelyet egy fémtál alatt sütnek meg a parázs felett. A peka lehet bárány-, borjú-, csirke- vagy halhús zöldségekkel (burgonya, répa, cukkini stb.), amelyeket olívaolajjal és fűszerekkel (rozmaring, babérlevél stb.) ízesítenek.



Brudet: Egy sűrű halragu, amelyet különböző halakból és tenger gyümölcseiből főznek paradicsommal, hagymával, fokhagymával és fűszerekkel


Fritule: (desszert) kis édes fánk, amelyet tejföllel, joghurttal és rummal ízesítenek.






Mikor érdemes menni?

Az, hogy mikor érdemes Omisba utazni, leginkább attól függ, mi a célunk: tengerparti pihenés, vagy kulturális felfedezés, esetleg a kettő együtt? A tengerben elsősorban júniustól októberig érdemes fürdeni, Omisban pedig július és augusztus a két legmelegebb és legszárazabb hónap. Akit jobban érdekelnek a látnivalók, személyesen is megtapasztalná azt a hangulatot, amely ezekből a történelmi épületekből és természeti csodákból árad, annak feltétlenül az őszi vagy tavaszi időszak javasolt, Omisban ekkor kevesebb a turista és kellemesebb a hőmérséklet.

A Cetina folyón raftingolni szinte egész évben lehet, de a legjobb időszak májustól októberig tart. Ekkor a folyó vízhozama és hőmérséklete is ideális a vízi sportokhoz. A rafting túra kb. 3-4 órát vesz igénybe, és 9,5 km hosszú szakaszon halad végig a folyón. A túra során megcsodálhatjuk a Cetina kanyonjának lenyűgöző szépségét, valamint élvezhetjük a folyó nyugodt és izgalmas részeit egyaránt.


Kiknek ajánlott:

- Omisba látogatni azoknak ajánlott, akik:

  • szeretik a tengerparti nyaralásokat, hiszen Omis a horvát tengerpart egyik gyöngyszeme, ahol kristálytiszta víz és homokos strand várja a fürdőzőket

  • érdeklődnek a történelem iránt, mert Omis a középkorban híres kalózfészek volt, aminek nyomai még ma is láthatók a városban és környékén

  • kedvelik az aktív kikapcsolódást, mert Omis környéke rengeteg lehetőséget kínál a túrázásra, kerékpározásra, raftingra, kajakozásra és más sportokra

  • rajonganak a természeti szépségekért, mert Omis a Cetina folyó torkolatánál fekszik, ahol lenyűgöző sziklás hegyek és zöldellő völgyek alkotnak festői látványt

  • keresik a gasztronómiai élményeket, mert Omisban megkóstolhatják a horvát konyha finomságait, mint például a friss halakat, a dalmát sonkát, a sajtokat vagy a süteményeket

Omis:









Comments


bottom of page