top of page
  • cozyandspirit

Neuschwanstein, a mesebeli Disney kastély

Ezt a tündérmesébe illő lenyűgöző kastélyt - amelyet II Lajos bajor király építtetett - Németország déli részen, Schwangau település mellett találjuk.


A kastélyt egy színházi díszlettervező tervezte, innen a rendkívül impozáns mesébe illő megjelenése. A király Richard Wagnerhez fűződő barátsága és mély csodálata révén, a kastély termeiben Wagner operáinak szereplői kaptak szobrokat. A 360 szobából végül sok maradt díszítés nélkül, mivel a király halálakor csak 14 szoba készült el teljesen. Az építkezés sokrétű tudást követelt meg a korabeli szakemberektől, egyrészt a hely fekvésének veszélyessége miatt, másrészt a király elképzelései is nagyon összetettek voltak, mindazonáltal az építkezés rengeteg pénzt felemésztett.


A kastély első alapköveit 1869-ben tették le, az építkezés egész 1886-ig tartott, a király halálig. (amely máig tisztázatlan körülmények között történt) II Lajos király természete nem volt egyszerűnek nevezhető, számos történet fűződik hozzá. Társaságot nem kedvelő emberként inkább mindig annyit ivott egy egy fogadás alatt, hogy másnap már semmire ne emlékezzen, illetve a fogadásokra rendelt óriási virágokból készült kompozíciókban rejtőzködött. Sokszor a saját fejében megélt és kitalált, ám általa valóságnak gondolt világban élt, ebből a kívülállók annyit vettek észre, hogy magában beszél vagy éppen hangosan kacag. Előfordult, hogy nem zavarta a hóesés és a hideg, kint teríttetett magának asztalt, majd hőségre panaszkodott. A mai kor pszichiátriai szakemberei szerint azonban nem feltételezhető, hogy valóban elmebeteg volt (életében ezt tényként ragasztották rá és ez a megbélyegzés okozta korai trónfosztását is), egyszerűen csak különc volt, aki furcsán viselkedett.


A neuschwanstein-i kastély ihlette a Disneylandben található Csipkerózsika kastélyt, illetve Walt Disney ez alapján tervezte meg a Hamupipőke rajzfilm kastélyát.


Mivel a kastély meglehetősen népszerű a turisták körében érdemes, azokban a hónapokban menni, amikor kevesebb látogatót vonz ez a látványosság. Ezek a hónapok a téli hónapok, kivéve a karácsonyi szünetet. Illetve télen még inkább meseszerű látvány nyújt tárul elénk, a havas, megelevenedett Csipkerózsika kastéllyal.



A kastély látogatását akár összeköthetjük az 1 óra autóútnyira levő síelő paradicsomban (Garmisch) eltöltött aktív pihenéssel is. A téli látvány különösen kedvez annak, hogy még inkább átérezzük azt a lelkesedést, amelyet II. Lajos király érezhetett a hely iránt.


Bajorországnak ez a szeglete különösen telített látnivalókban, a jeges tavak, a hófedte csúcsok, a hely kis falvak macskaköves utcái, mind-mind ok arra, hogy ide látogassunk.


Télen mielőtt elindulnál a hegyre, a kastély lábánál vegyél egy bögre finom fűszeres német forralt bort (Glühwein-t) és így vágj neki a kastély meghódításának.


A téli szezonban hóra és ködre mindig lehet számítani, egészen októbertől áprilisig.

Comments


bottom of page