top of page
  • cozyandspirit

Naxos, Görögország

Naxos a legnagyobb és legzöldebb sziget a Kükládok szigetcsoportban, amely a Földközi-tenger közepén található. Naxos olyan sokszínű és változatos, hogy mindenki megtalálja itt a kedvenc helyét. Legyen szó akár egy romantikus nyaralásról a pároddal, akár egy családi kiruccanásról a gyerekekkel, akár egy nyaralásról barátokkal.



Június: 25-29°C





Ajánlott szállás, Hotel Iliada Villas



Étkezés olcsóbb étteremben: 3900Ft-tól

helyi sör: 1400 Ft, cappuccino: 800 Ft-tól


Tengerpartok:


Naxosnak több mint 90 km hosszú partszakasza van, amelyen számos gyönyörű strand található. A strandok között vannak homokosak, kavicsosak, sziklásak, szélesek, keskenyek, nyüzsgőek, csendesek, szervezettek, vadregényesek, vagyis mindenki megtalálhatja a maga ízlésének megfelelőt. A legnépszerűbb strandok a sziget nyugati partján vannak, ahol a legjobb a vízminőség és a leglátványosabb a naplemente. Ilyen például az Agios Prokopios strand, amelyet a világ egyik legszebb strandjának választottak, vagy az Agia Anna strand, amely a filmekből ismert fehér kockaházakkal és kék ablakokkal díszített falu mellett fekszik. Ha szereted a vízi sportokat, akkor a Plaka strandot ne hagyd ki, ahol szörfözhetsz, búvárkodhatsz. Ha pedig egy kis nyugalomra vágysz, akkor a sziget keleti vagy déli partján találhatsz eldugott öblöket és kis falvakat, ahol csak a hullámok zaja hallatszik.


Történelem:


Naxos nem csak a természeti szépségeiről híres, hanem a gazdag történelmi és kulturális örökségéről is. A sziget már az ókorban lakott volt, és fontos szerepet játszott a görög mitológiában és történelemben. Itt született például Dionüszosz, a bor és a mámor istene, aki a naxosiakat a szőlőtermesztésre és a borkészítésre tanította. Itt található a híres Portara, a hatalmas márványkapu, amely egy soha be nem fejezett Apollón templom maradványa. A Portara a sziget jelképe, és innen csodálhatod meg a lenyűgöző naplementét.


Kultúra:


Naxos nem csak a történelmét, hanem a kultúráját is büszkén őrzi és mutatja be a látogatóknak. A szigeten élő emberek nagyon vendégszeretőek, barátságosak és vidámak. Szeretik a zenét, a táncot, a fesztiválokat és a hagyományokat. Ha Naxosra utazol, akkor ne lepődj meg, ha meghívnak egy lakodalomba, egy falunapra, vagy egy népi ünnepségre, ahol megkóstolhatod a helyi finomságokat, meghallgathatod a híres naxosi népzenét, és megtanulhatod a jellegzetes naxosi táncokat. A szigeten sok művész és kézműves is él, akik a helyi termékeket, mint a kerámia, a szövés, a fafaragás, vagy a sajtkészítés, művészi szintre emelik.


Gasztronómia:


Naxos nem csak a szemnek, hanem az ízlelőbimbóknak is tartogat élvezetet. A sziget konyhája a tipikus görög konyha, de van benne valami plusz, ami Naxosra jellemző. A sziget termékeny földje és gazdag vizei lehetővé teszik, hogy a helyi alapanyagok frissek, ízletesek és változatosak legyenek. A naxosi ételek között megtalálhatod a friss halat, a tenger gyümölcseit, a húsokat, a zöldségeket, a gyümölcsöket, a fűszereket, a mézet, az olívaolajat, és persze a sajtot. A naxosi sajt a sziget egyik büszkesége és többféle is létezik. A legismertebb a graviera, egy kemény, érett sajt, amelyet a sziget saját tehenekből készítenek. A graviera tökéletes salátákhoz, szendvicsekhez, vagy csak úgy magában. Egy másik népszerű sajt a kefalotiri, egy sós, kemény sajt, amelyet sütve vagy rántva szoktak enni. A harmadik sajt, amit mindenképpen meg kell kóstolnod, a mizithra, egy lágy, friss sajt, amelyet desszertekhez, mint a híres naxosi citromtorta, vagy a naxosi rizspuding, használnak.


Kaland:


Naxos nem csak a pihenésre, hanem az aktív kikapcsolódásra is alkalmas. A sziget domborzata és éghajlata lehetővé teszi, hogy számos sportot és tevékenységet kipróbálj, amelyekkel felfedezheted a sziget rejtett szépségeit. Ha szereted a túrázást, akkor Naxoson több mint 40 különböző útvonalat találsz, amelyek a hegyekben, völgyekben, vagy a partokon vezetnek keresztül. A túraútvonalak között vannak könnyűek, közepesek és nehezek, így mindenki megtalálhatja a maga szintjének megfelelőt. Ha szereted a kerékpározást, akkor Naxoson bérelhetsz mountain bike-ot, és nekivághatsz a sziget különböző tájainak. A kerékpárutak között vannak aszfaltosak, földutak, és ösvények, amelyek a falvakat, a hegyeket, a mezőket és a strandokat kötik össze. Ha szereted a vízi kalandokat, akkor Naxoson kipróbálhatod a kajakozást, a vitorlázást, a jet-skit, vagy a flyboard-ot.


Hogy lehet eljutni Naxos szigetére?

Budapestről Mykonos szigete 2 óra repülőút, onnan pedig Naxos szigete további 30 perc hajóval.

Naxos
























Comments


bottom of page