top of page
  • cozyandspirit

Nagyvárad: nemcsak történelmi időutazás, hanem Európa leggazdagabb hévízforrásának otthona

Updated: May 20, 2022



Nagyvárad, ez a gazdag történelmi múlttal rendelkező város, mindössze 10 km-re fekszik az ártándi határátkelőhelytől. Határátlépés után (mehetünk autóval vagy vonattal is) szinte rögtön megérkezünk ebbe a szecessziós palotákban és műemlék jellegű épületekben gazdagon bővelkedő városba. A városban az elmúlt években komoly helyreállító munkálatok zajlottak, ennek köszönhetően számos régi épület újra a régi fényében pompázik.

Nagyvárad látkép


Nagyváradi vár


Városi sétára indulva újra visszacsöppenünk az Osztrák-Magyar Monarchia régi világába, megelevenednek az Ady Endre által "Kőrös parti Párizs"-ként emlegetett Nagyvárad századfordulós emlékei.

Sebes-Kőrös parti séta



Városháza


Ady a századforduló elején érkezett ide, hírlapírói munkát vállalva, az itt eltöltött idő alatt lenyűgözte a város bohém éjszakai élete és mély benyomást tett rá. Lédát is itt ismerte meg 1903-ban, a kor egyik ikonikus kávézójában. Az akkor 26 éves költőt azonnal

lenyűgözte a nála 5 évvel idősebb párizsi asszony, aki egy rövid látogatásra érkezett a városba. Kettőjük szerelme örök nyomot hagyott a magyar költészet könyvének lapjain. Ady kedvenc kávézója a Mülleráj, ma az Ady Emlékmúzeumnak ad otthont.


forrás: wikimedia Ady Endre Emlékmúzeum


A Félix-fürdő (Baile Felix) Románia legnagyobb gyógyfürdője, 9 kilométerre találjuk Nagyváradtól. A fürdő régi történelmi múltra tekint vissza, már a Római Birodalomban is ismerték az itt feltörő források gyógyhatásait. A termálforrások hőfoka 20 és 49 fok között mozog. Enyhíti a mozgásszervi, reumatikus, nőgyógyászati és idegrendszeri panaszokat, Európa leggazdagabb hévízforrásának tartják. A termálvizes üvegházakban egzotikus növények teszik még kellemesebbé a pihenést. A számos kinti-benti fürdőmedence és különböző kezelések mellett, látnivalók tekintetében is gazdag programot ígér a fürdő. Megcsodálhatjuk az itt élő egzotikus halakat, tavirózsákat, a természeti rezervátumot és karsztképződményeket, valamint több templom és kápolna is található a fürdő területén.

forrás: wikimedia Felix fürdő








Comments


bottom of page