top of page
  • cozyandspirit

Nafplio: a romantika és a történelem görög bölcsője

Ha közel áll hozzád a középkori hangulat, szereted a gazdag történelmi múlttal rendelkező kastélyokat, ráadásul a tengerpartok kedvelője is vagy, akkor Nafplio a te városod. Nafplio mivel Görögország első fővárosa volt, rengeteg történelmi emléket őriz, a város pedig van élettel, legendákkal és körbelengi a misztikus hangulat.


Útitervjavaslat:Nafplio-Mükéné-Epidaurosz-Tirünsz-Nemea

Szeptember: 26-28 °C


Étkezés olcsóbb étteremben: 3700 Ft-tól

helyi sör: 1100 Ft, cappuccino: 550 Ft


Ajánlott szállás:


Hogy lehet eljutni Nafplio-ba?

A leggyorsabb és legegyszerűbb módja annak, hogy Nafplio-ba utazz Budapestről, ha repülővel (2óra 15 perc) mész Athénba, majd onnan busszal vagy autóval folytatod az utad.

Athénból több lehetőséged is van arra, hogy eljuss Nafplio-ba. A legegyszerűbb az, ha veszel egy jegyet a KTEL Argolidas társaság egyik buszára, amely naponta többször is indul a Kifissos buszpályaudvarról, körülbelül 2 órás úttal kell számolni.


Látnivalók

Nafplio tele van látnivalókkal, amelyek között mindenki megtalálhatja a kedvére valót. A város legfőbb nevezetességei a három kastély: Palamidi, Akronafplia és Bourtzi.

-Palamidi egy hatalmas erődítmény a város fölött egy magas sziklán. A kastélyt a velenceiek építették a 18. század elején és ma is jól megőrzött állapotban látható. A kastélyba 999 lépcsőfokon juthatsz fel , de megéri a fáradságot: a kilátás lenyűgöző a városra és az Argoliki-öbölre.

-Akronafplia egy másik erődítmény Nafplio sziklás félszigetén. Ez a legrégebbi kastély a városban. Az évszázadok során több nép tulajdonában is volt, akik folyamatosan átalakították, köztük a bizánciak, a velenceiek és az oszmánok. Akronafplia három szintből áll, amelyek mindegyikén más-más kastélytalálható. Akronafplia sziklájáról csodálatos kilátás nyílik a Bourtzi kastélyra és az Arvanitias strandra.

-Bourtzi egy elegáns kőépítmény egy kis szigeten Nafplio kikötőjének bejáratánál. A kastélyt 1473-ban építették a velenceiek és eredetileg védelmi célokat szolgált. Később itt laktak Palamidi foglyainak hóhérai, itt volt a székhelye két görög kormánynak és egy időben luxusszállodaként is működött. Ma Bourtzi az egyik legfontosabb látványosság Nafplio-ban, és különböző kulturális eseményeknek ad otthont. A kastélyhoz hajóval lehet eljutni Nafplio kikötőjéből.

-Nafplio óvárosa egy festői része a városnak, keskeny utcákkal és színes házakkal.

-Agios Spyridonas templom egy aprócska fehér épület Nafplio óvárosának szívében. Ebben a templomban ölték meg Ioannis Kapodistriast, Görögország első kormányzóját, amikor bement a misére. A templom bejáratán még ma is látható a golyó nyoma.


Gasztronómia

A városban számos taverna várja a vendégeket, ahol megkóstolhatod a helyi specialitásokat és friss tengeri ételeket. Íme néhány étel, amit érdemes kipróbálni:


Pastitsio: Ez egy nagyon laktató és ízletes sült tésztaétel darált hússal és besamelmártással.



Moussaka: A moussaka az egyik legismertebb görög fogás, padlizsánnal, darált hússal és besamelmártással.



Dolmadakia: Ez egy rizses húsos töltelékkel töltött szőlőlevél tekercs. Savanykás citromlével vagy joghurtos mártással tálalják.



Gyros: A gyros egy népszerű görög étel, amelyet pita kenyérbe csomagolt sült hússzeletekből, salátából, paradicsomból, hagymából és tzatziki mártásból készítenek.


Mikor érdemes menni?

Nafplio egész évben gyönyörű és élénk város, de ha el akarod kerülni a tömeget és a hőséget, akkor a legjobb időszak az április-május és a szeptember-október közötti időszak. Ekkor a hőmérséklet kellemes, a tenger még fürdésre alkalmas és a város nem túl zsúfolt. A tavaszi hónapokban ráadásul gyönyörűen virágzanak a narancs- és citromfák, amelyek illata betölti az utcákat.


Kiknek ajánlott:

-Azoknak, akik szeretik a romantikus és történelmi hangulatú városokat, ahol sétálhatnak a szűk utcákon és emellett élvezhetik a tengerparti panorámát.

-Azoknak, akik érdeklődnek a görög mitológia és kultúra iránt.

-Azoknak, akik szeretnének egy rövid kiruccanást tenni Athénból és megismerni egy másik arcát Görögországnak.


Kinek nem ajánlott:

-Azoknak, akik nem szeretnek sokat utazni és inkább egy könnyen elérhető és egyszerű úti célt preferálnának.

-Azoknak, akik nem szeretnek sétálni vagy lépcsőzni és inkább egy sík és akadálymentes területen mozognának.


Nafplio



Comments


bottom of page