top of page
  • cozyandspirit

Miért érdemes Rómából kitérőt tenni Tivoliba, a villák városába?

Közel Róma zajos és nyüzsgő központjához, egy másik világba csöppenhetünk, egy olyan városba, amely tele van történelmi és kulturális kincsekkel, lenyűgöző szökőkutakkal, villákkal.


Útitervjavaslat: Tivoli-Civitavecchhia-Subiaco-Subiaco-Palestrina


Bp-Tivoli, 1220 km, 12-13 óra

Október: 18-24 °C


Étkezés olcsóbb étteremben: 3700 Ft-tól

helyi sör: 1200 Ft, cappuccino: 400 Ft-tól


Ajánlott szállás:



Hogy lehet eljutni Tivoliba?


Autóval Budapestről, 1200 km, ami körülbelül 12-13 óra vezetés, vagy repülővel a Wizzair vagy a Ryanair Budapest-Róma járatain. Tivoliból Rómába eljuthatunk vonattal 1 óra alatt.


Látnivalók


-Villa d’Este: Ez a 16. századi reneszánsz palota és kertje a világörökség része, és Tivoli legnépszerűbb attrakciója. A palota lenyűgöző freskókkal díszített termeivel és gazdag művészeti gyűjteményével csábítja a látogatókat, de a kertje még ennél is szebb. A kert tele van szökőkutakkal, vízesésekkel, szobrokkal és teraszokkal, amelyek egy igazi vízi csodaországot tárnak elénk.

-Villa Adriana: Ez az óriási komplexum a római császár, Hadrianus nyári rezidenciája volt a 2. században. A komplexum 120 hektáron terül el, és számos jól megőrzött épületet tartalmaz, amelyek Hadrianus utazásai során látott helyeket idéznek fel. A komplexum szintén világörökség része, és egyedülálló betekintést nyújt az ókori Róma építészetébe és kultúrájába.

-Villa Gregoriana: Ez egy gyönyörű park az Aniene folyó völgyében, amelyet XIX. Gergely pápa alapított a 19. század elején. A park célja az volt, hogy megvédje Tivolit az árvizektől, és újjáélessze az ókori Róma romantikus hangulatát. A parkban sétálva megcsodálhatjuk a folyó vízeséseit, köztük a 120 méter magas Nagy Vízesést, valamint az ókori romokat, mint például a Vesta-templomot és a Sibylla-templomot.

-Rocca Pia: Ez egy erődítmény Tivoli központjában, amelyet XV. Piusz pápa építtetett a 15. században. Az erőd célja az volt, hogy megvédje Tivolit a lázadásoktól és a külső támadásoktól.

-Sibylla-templom: Ez egy kis kerek templom Tivoli központjában, amely az Aniene folyó partján áll. A templom eredetileg a 2. században épült, de többször átalakították és újjáépítették. A templom neve onnan ered, hogy a középkorban úgy hitték, hogy ez volt a hely, ahol a Sibylla jósolt. A templom belseje egyetlen teremből áll, amelyet 18 oszlop vesz körül.


Gasztronómia


Tivoli gasztronómiája a római konyha hagyományait követi, de sajátos ízekkel és alapanyagokkal gazdagítja azt. Tivoli környékén termelik az egyik legjobb olívaolajat Olaszországban, amelyet a helyi ételek elkészítéséhez használnak.


A tipikus tivoli ételek közé tartoznak a tésztafélék, mint például a gnocchi alla romana (burgonyás galuska sajttal és vajjal), a tonnarelli cacio e pepe spagetti sajttal és borssal), valamint a ravioli di ricotta (túrós töltött tészta). A húsételek közül kiemelkedik a porchetta (füstölt sertéshús), a pollo alla cacciatora (csirke paradicsomos mártással) és a saltimbocca alla romana (borjúszelet sonkával és zsályával).



Mikor érdemes menni?


A kertek és vízesések legszebbek tavasszal és ősszel, amikor a növényzet virágzik és a víz bőséges. A történelmi és kulturális nevezetességek egész évben látogathatók, de nyáron nagy a tömeg és a hőség. Akit jobban érdekelnek az ókori romok, a reneszánsz paloták és a középkori erődök, annak feltétlenül a kora tavaszi vagy késő őszi időszak javasolt.


Kiknek ajánlott:


-A kertek és vízesések szerelmeseinek

-A történelem és a kultúra iránt érdeklődőknek

-A romantika rajongóinak: Tivoli egy igazi romantikus hely, amely könnyen elvarázsol a kertek szépségén, a vízesések látványával. Tivoli tökéletes hely egy romantikus sétára, vacsorára.

-A családoknak: Tivoli egy olyan hely, ahol a gyerekek is jól érezhetik magukat. A kertek és vízesések izgalmas felfedezéseket kínálnak a gyerekek számára.


Kinek nem ajánlott:


-Azoknak, akik nem szeretik a sok lépcsőt és a sok emelkedőt.

-A strandolni vágyóknak: Tivoli messze van a tengertől. Aki strandolni szeretne, annak jobb más helyet választani, vagy legalábbis kombinálni Tivoli-t egy tengerparti úttal.

-A bulizni szeretőknek: Tivoli egy viszonylag nyugodt és családbarát hely. Aki bulizni akar, annak jobb más helyet választani, vagy legalábbis Rómába utazni egy este.


Tivoli:










Comments


bottom of page