top of page
  • cozyandspirit

Miért érdemes meglátogatni Cesky Krumlovot?

Ha szereted a történelmi városokat, a festői tájakat és a kulturális élményeket, akkor ne hagyd ki Cesky Krumlovot, a Dél-Csehországban található gyöngyszemet. Ez a város az UNESCO Világörökség része és nem véletlenül: a Vltava folyó kanyarulatai között elterülő óvárosa és a város fölé magasodó kastélya lenyűgöző látványt nyújtanak.


Útitervjavaslat: Cesky Krumlov


Bp-Cesky Krumlov, 445 km, 5 óra

Szeptember: 21-23 °C


Étkezés olcsóbb étteremben: 4000 Ft-tól

helyi sör: 800 Ft, cappuccino: 1200 Ft


Ajánlott szállás:



Cesky Krumlov történelme a 13. századra nyúlik vissza, amikor a Vítkovci család várat építtetett itt. A 14. században a Rožmberk család örökölte meg a birtokot és három évszázadon át uralták a térséget. A Rožmberkek gazdagították a várost művészeti és kulturális intézményekkel, mint például a Szent Vitus templom, a Minorita kolostor és a Klára-rendi zárda.


Hogyan lehet eljutni Cesky Krumlovba?

Autóval eljutni a legegyszerűbb, Budapestről kb 5 óra az út, ami 445 km.


Látnivalók

A város felfedezésére érdemes legalább egy napot szánni.

-A legjobb kiindulópont a főtér, ahol megnézheted az 1723-ban épült pestis-oszlopot, az 18. századi városházát és az 15. századi Marian-szökőkutat.


-Innen sétálj át az óvároson átívelő fahídon, és csodáld meg a kastélyt, amely több mint 40 épületből és öt udvarból áll. A kastély legérdekesebb részei közé tartozik az 1680-ban épült barokk színház. A kastélyból gyönyörű kilátás nyílik az óvárosra és a folyóra.


-Ha szeretnél többet megtudni Cesky Krumlov történelméről és kultúrájáról, látogass el néhány múzeumba is. Ajánlott a Regionális Múzeum, amely bemutatja a város fejlődését és néprajzát; az Egon Schiele Művészeti Centrum, amely az osztrák expresszionista festőnek állít emléket; és a Cseh Kerámia Múzeum, amely több mint 2000 darabot mutat be a cseh kerámia történetéből.


-Ha szereted az az aktív kikapcsolódást, akkor próbáld ki a Vltava folyón való kajakozást vagy csónakázást, amely során megcsodálhatod a város panorámáját egy másik szemszögből. Illetve érdemes felkeresni a közeli Klet’ hegyet, ahonnan csodálatos kilátás nyílik a környező tájra és a városra. A hegyre gyalogosan vagy kerékpárral is feljuthatsz vagy igénybe veheted a kisvasutat is.


Gasztronómia


A marhagulyás (hovězí guláš) egy tradicionális cseh étel, amelyet sokan szeretnek és fogyasztanak. A marhagulyást sok hagymával és fűszerekkel párolják puhára.




A buchty (buchteln) egy tradicionális cseh édesség, amely egy élesztős tésztából készült töltött bukta. A buchty puha és könnyű állagú, mint a francia briósok. A tipikus töltelékek közé tartozik a mák, a túró vagy a szilvalekvár.


A knédli (knédlík) a cseh konyha egyik leggyakoribb körete, amely számos tradicionális ételhez illik, például a gulyáshoz. A knédlík eredete a középkorra nyúlik vissza, amikor a csehek hússal és zöldségekkel töltött gombócokat készítettek. A tésztát henger alakúra formázzák, majd vízben vagy gőzben megfőzik. A főtt tésztát szeletekre vágják és melegen tálalják.


A bramborák egy cseh krumplipalacsinta, amely reszelt krumpliból, sok fokhagymából és majorannából készül.




Mikor érdemes menni?


Cesky Krumlov egész évben látogatható, de talán a legjobb időszak a tavasz vagy az ősz, amikor kevesebb a turista és kellemes az időjárás.


Kiknek ajánlott?

-Azoknak, akik szeretik a középkori hangulatú városokat

-Akik ki akarják próbálni a cseh gasztronómiát és a híres cseh söröket

-Érdeklődnek a cseh történelem és kultúra iránt


Kiknek nem ajánlott?

-Akiket nem érdekelnek a régi történelmi városok

-Akik nem szeretnek sétálni, mert a városban nincs metró vagy villamos


Cesky Krumlov





コメント


bottom of page