top of page
  • cozyandspirit

Miért a Kis-Fátra az egyik legjobb hely a túrázni vágyók számára?

A gazdag növény és állatvilággal rendelkező Kis Fátra látványos szurdokrendszerével, lélegzetelállító panorámájával a Felvidék egyik legszebb túrázó helye Közép-Szlovákiában. A hegység legmagasabb csúcsa a Veľký Kriváň, amely 1709 méter magas.


Teljes útiköltség 3 éjszakára: benzinnel, matricákkal, szállással: 36.679 Ft/fő-től


Bp-Kis-Fátra, 400 km, 4óra, útiköltség: 36.800 Ft

Szeptember: 17-25 °C


Étkezés olcsóbb étteremben: 2300 Ft-tól

helyi sör: 500 Ft, cappuccino: 500 Ft


Ajánlott szállás:


Mikor érdemes menni?

Egészen tavasztól őszig érdemes idelátogatni azoknak, akik túrázni szeretnének. Más-más arcát mutatja meg a Kis-Fátra minden évszakban, talán az egyik leglátványosabb és legszínpompásabb időszak az ősz.


Túraútvonalak:

Ha a Kis Fátra-ba túrázni indulunk, mindenképpen érdemes megfelelő felszerelést magunkkal vinni, mint például túrabakancsot, réteges öltözetet, esőkabátot, naptejet, napszemüveget, kalapot, vizet, élelmet, térképet és elsősegély csomagot. A túrák időtartama függ az útvonal hosszától, nehézségétől és a saját tempónktól, de általában 4 és12 óra között mozog. A túrák során rengeteg látványos természeti szépséggel találkozhatunk: vízesések, szurdokok, sziklaszirtek, panorámás kilátópontok és virágos rétek kísérik utunkat. A túrákhoz érdemes előre tájékozódni az aktuális időjárásról. A Kis Fátra-ban vannak szervezett túrák is, amelyeknél helyi vezető segítségével haladhatunk végig. Útvonalak:


- Jánošíkové szurdok: izgalmas és kalandos túra, amely során három festői szurdokon haladunk keresztül: Dolné diery, Nové diery és Horné diery. A szurdokokban lépcsőkön, láncokon és vaslétrákon kell felmásznunk a vízesések fölé. A túra nem túl nehéz, de jó fizikai állapotot és megfelelő felszerelést igényel. A túra hossza 10,5 km és kb. 4-5 órát vesz igénybe.

- Veľký Rozsutec a Kis Fátra egyik legjellegzetesebb és legkedveltebb csúcsa, amely 1610 m magas. A csúcsra több útvonalon is feljuthatunk, de a legnépszerűbb az a kék jelzésű út, amely Stefanovából indul. Ez az út viszonylag könnyű az alsó részen, de a felső részen meredek és kihívást jelentő. A csúcsról lenyűgöző kilátás nyílik a környező hegyekre és völgyekre. A túra hossza 12 km és kb. 5-6 órát vesz igénybe.

-Veľký Kriváň a Kis Fátra legmagasabb csúcsa, amely 1709 m magas. A csúcsra több útvonalon is feljuthatunk, de a legegyszerűbb az a piros jelzésű út, amely Vrátna dolinából indul. Ez az út jól karbantartott és könnyen járható, bár hosszú és fárasztó. A csúcsról csodálatos panoráma nyílik a Kis Fátra gerincére és a Tátra hegységre. A túra hossza 14 km, és kb. 6-7 órát vesz igénybe.

-Chleb, 1646 m magas csúcs, amely a Kis Fátra gerincén található. A csúcsra több útvonalon is feljuthatunk, de a legérdekesebb az a sárga jelzésű út, amely Vrátna dolinából indul. Ez az út egy siklóval kezdődik, amely elvisz minket Snilovské sedlo-ba (1150 m), majd onnan gyalog folytatjuk az utat a gerincre. Az út meredek és sziklás, de nagyon látványos. A csúcsról gyönyörű kilátás nyílik Veľký Kriváň-ra és Veľký Rozsutec-re. A túra hossza 8 km és kb. 4-5 órát vesz igénybe.

-Krivánska Malá Fatra gerinc ösvény: egy hosszú és nehéz túra, amely során végigjárhatjuk a Kis Fátra gerincét Vrátna dolinától Belianska dolináig. Ez az út a Kis Fátra legszebb és legizgalmasabb útvonala, amely során több csúcsot is megmászunk, mint például a Veľký Kriváň, a Chleb, a Stoh és a Poludňový grúň. A túra hossza 25 km és kb. 10-12 órát vesz igénybe.


Kis-Fátra:










Comments


bottom of page