top of page
  • cozyandspirit

Matera, az olasz város, ahol megállt az idő

Ha egy igazán különleges időutazást szeretnél tenni, akkor érdemes Matera-t, Olaszország egyik legrégebbi és legérdekesebb városát felkeresned. Matera a Basilicata régióban található és a világ harmadik leghosszabb ideje folyamatosan lakott települése. A város legfőbb látványossága a Sassi di Matera (barlanglakások negyede), amelyek a Gravina folyó által kivájt sziklába vannak vájva. A Sassi lakásai több ezer éves múltra tekintenek vissza és egyedülálló építészeti és kulturális örökséget képviselnek a világon. Nem véletlen, hogy a barlanglakások 1993 óta az UNESCO Világörökség részei és Matera 2019-ben Európa kulturális fővárosa volt.


Útitervjavaslat: Bari-Matera-Altamura-Gravina in Puglia-Castellaneta


(Bari-Matera busszal 1 óra)

Szeptember vége-Október eleje: 25-26 °C


Étkezés olcsóbb étteremben: 3000 Ft-tól

helyi sör: 1300 Ft, cappuccino: 400 Ft


Ajánlott szállás:


Matera-ban rengeteg felfedeznivaló van, akár a történelem, akár a művészetek iránt érdeklődsz. A városban számos múzeum, templom, palota és kulturális központ várja a látogatókat. Néhány kiemelendő látnivaló:


-A Domenico Ridola Nemzeti Múzeum, amely a város régészeti gyűjteményét mutatja be.


-A San Pietro Barisano templom, amely a legnagyobb barlangtemplom Matera-ban és gyönyörű bizánci freskókkal díszítették.

-A Palombaro Lungo, egy hatalmas ciszterna, amely a város főterén található és a Sassi vízellátását biztosította.


-A Madonna delle Virtù és San Nicola del Greci kolostor, amely több tucat barlangkamrából áll két szinten és lenyűgöző művészeti alkotásokat rejt.

A város történelme nagyon régre nyúlik vissza, a paleolitikumtól (i.e. 10.évezred) kezdve egészen napjainkig. A város a Gravina folyó partján fekszik, ahol természetes barlangok alakultak ki a mészkősziklában. Ezeket a barlangokat használták először lakóhelyként az őslakosok, majd később kibővítették és kialakították a Sassi-t.

Matera fontos szerepet játszott a középkori és reneszánsz egyházi életben is. A városban számos barlangtemplom épült, amelyeket szerzetesrendek használtak imádkozásra és tanításra. Ezek közül kiemelkedik az Eredendő Bűn Kriptája, amelyet a 8. században készült freskók borítanak.

Matera történelmének legsötétebb fejezete a 20. század eleje volt, amikor a Sassi lakói rendkívüli nyomorban éltek. A barlanglakásokban nem volt víz, villany vagy csatorna és gyakran több generáció osztozott egyetlen helyiségen. Az egészségügyi és higiéniai körülmények borzasztóak voltak és magas volt az elhalálozás és az írástudatlanság aránya. A Sassi lakóit 1952-ben egy állami program keretében kitelepítették új lakótelepekre, hogy javítsák az életminőségüket. A Sassi ekkor elnéptelenedett és kezdett az enyészetévé válni. Csak az 1980-as évektől kezdve kezdett újra élet költözni a Sassi-ba, amikor az UNESCO Világörökség részévé nyilvánította. Az új lakók felújították a barlanglakásokat és új funkciókat adtak nekik: hotelek, éttermek, múzeumok és művészeti stúdiók nyíltak. Matera ma büszke lehet a történelmére és örökségére, amelyet az évezredek folyamán megőrzött.


Matera gasztronómiája egy egyszerű, de ízletes konyha. A helyi ételek főként zöldségekből, hüvelyesekből és gabonafélékből készülnek, kevés húsfelhasználással. A Matera konyha egyik sajátossága, hogy sok receptben használnak párnapos kenyeret. A kenyeret hetente egyszer sütötték a Sassi-ban és jellegzetes formájú cipókat készítettek belőle. A kenyeret a Matera büszkeségének tartják és még ma is megőrizték a hagyományos receptjét és sütési módját. Néhány tipikus étel, amit érdemes megkóstolni Matera-ban: - A lagane, egy friss tészta, amely hasonlít a tagliatelléhez, de vastagabb, szélesebb és rövidebb. Általában csicseriborsóval vagy paradicsomszósszal tálalják. - A strazzata, egy tipikus helyi focaccia, amelyet lisztből, vízből, élesztőből és sóból készítenek. A tetejét olívaolajjal és rozmaringgal ízesítik. - A cialledda, más néven a \kaszások reggelije\, egy nedves kenyérből, paradicsomból, uborkából, paprikából és olívaolajból álló keverék. Hidegen vagy melegen is fogyasztható. A helyi borok közül kiemelkedik az aglianico del Vulture, egy erős és testes vörösbor, amelyet az azonos nevű vulkáni hegy lábánál termesztett szőlőből készítenek. Egy másik tipikus ital a ratafià, egy likőr, amelyet cseresznye vagy más gyümölcsök áztatásával készítenek alkoholban és cukorban.


Ha Matera-ba szeretnél utazni, akkor több lehetőséged is van. A legkönnyebb megoldás repülővel érkezni Bari-ba, ahonnan vonattal vagy busszal tudsz eljutni Matera-ba. Ha autóval érkezel, akkor a Sassi közelében található parkolókban tudsz leállni, de a belvárosban nem közlekedhetsz. Ha tömegközlekedéssel utazol, akkor a városi buszokkal tudsz eljutni a Sassi-hoz. Matera-ban érdemes legalább két-három napot eltölteni, hogy alaposan bejárd a várost és a környező természeti parkokat. Ha elkerülnéd a turistatömeget, akkor kerüld a nyári hónapokat és az ünnepeket. A legjobb időszak Matera meglátogatására az ősz vagy a tavasz, amikor kellemes az időjárás és kevesebb a látogató.


Kiknek ajánlott:

-Azoknak, akiket vonz az ősi kultúrák és történelem megismerése.

-Azoknak, akik szeretik a filmeket és szeretnék látni a hollywoodi produkciók helyszíneit. Matera egy olyan város, amely sok filmet inspirált és a forgatások helyszínéül szolgált: például itt forgatták A szenvedés útját, A sátán foglyát vagy a James Bond: Nincs idő meghalni című filmet.


Kiknek nem ajánlott:

-Akik nem szeretik a sziklás és meredek terepe. Matera városa sok lépcsőn, sikátoron és emelkedőn keresztül érhető el, ami megterhelő lehet azoknak, akik nehezebben mozognak.

-Akik a modern és kozmopolita városokat részesítik előnyben. Matera egy olyan város, amely megőrizte az ősi kultúráját és életmódját és nem igazodott teljesen a mai kor elvárásaihoz.


Matera



Comments


bottom of page