top of page
  • cozyandspirit

Marsaxlokk, a színes máltai halászfalu

Málta szinte az év összes hónapjában látogatható, igazán hideg soha nincs, a leghidegebb hónapban (januárban) is csak 13-16 fokig hűl le a levegő napközben. A nyári utazást kevésbé ajánlom, egyrészt a meleg miatt, másrészt pedig a nyári hónapokban a leglátogatottabb - emiatt a legzsúfoltabb - a sziget. Még októberben is tapasztalhatunk tömeget egyes helyi buszokon, nyáron ez még zavaróbb lehet. Ideális hónapok az őszi és tavaszi hónapok, bevállalósabb utazóknak akár a téli hónapok is.


Képeslapszerű öblével, a kikötőben ringatózó rengeteg színes csónakkal és kis hajóval, Marsaxlokk valóban a fotósok álma, szinte minden egyes lépésnél a kamerához nyúlunk, folytonos kísértést érezve arra, hogy mindent megörökítsünk.

Marsaxlokk, öböl


Érdemes azonban lelassítani néhány pillanatra, elfelejteni a fotózást és egyszerűen csak lepihenni az öböl mentén elhelyezett színes padokra és figyelni a helyiek életét, a halászok mindennapos munkáját, a kis öböl sajátságos ritmusú életét.

Marsaxlokk öböl, fotó: MM


Marsaxlokk öböl


Bár kétségtelen, hogy az öböl a legérdekesebb látnivaló itt, azért induljunk el egy könnyű sétára a falu környező utcáiba is, mert számtalan apró érdekességet fedezhetünk fel, akár egy-egy részletben is. A mediterrán régió kedvelő számára oly kedves déli hanyagsággal karbantartott, kissé omladozó házak, vakolatok, színes ajtók, apró, falba épített védőszent szobrok, névtáblák, ajtógomb díszek, megannyi apró felfedezni való tárul elénk.

fotó: MM


Marsaxlokk, öböl környéki utcák házai, házrészletei


Ha fürdésre alkalmas időszakban (májustól-október végéig) látogatunk ide, akkor érdemes kitérőt tenni a Szent Péter medence felé, ami egy gyönyörű, természetes medence, amely ideális hely egy pihentető délután eltöltésére. A tenger itt kristálytiszta, csodálatos azúrkék színekkel, kiváló búvárkodási lehetőséget kínál a tenger szerelmeseinek. A medence körüli lapos sziklák tökéletes napozóhelyeket biztosítanak, a magas szikláknak köszönhetően pedig némi árnyékot is kapunk a nap sugarai elől. A fürdőzök létrák segítségével juthatnak be a tengerbe. A Szent Péter medence távoli elhelyezkedése révén ritkán van itt zsúfoltság, ezt azok értékelik főleg, akik szeretik elkerülni a népszerű helyekkel együtt járó turista tömegeket.











Comments


bottom of page