top of page
  • cozyandspirit

Lofoten szigetek, Norvégia - a világ egyik leggyönyörűbb szigetcsoportja

Lenyűgöző hegycsúcsok, nyílt tenger, védett öblök, jellegzetes piros tetős házak, halászfalvak és a világ legnagyobb pozitív hőmérsékleti anomáliájának színhelye. A szigetcsoport az Északi sarkkörtől északra helyezkedik el, de fekvéséhez képes időjárása enyhe, ami a Golf áramlat hatásának tudható be. Januárban-februárban 1°C körül mozog a hőmérséklet, júliusban és augusztusban 15°C -os az átlaghőmérséklet, de előfordulhat akár ennél magasabb, akár 25°C -os meleg is. Decemberben és januárban a nap egyáltalán nem kel fel, május végétől július közepéig pedig egyáltalán nem nyugszik le. A hosszú téli éjszakák kitűnő lehetőséget kínálnak az Északi Fény megfigyelésére, a hosszú nappalok pedig kitolják a lehetőségeket a rengeteg kinti aktív program kiaknázása kapcsán: kirándulások, kerékpározás, vadvilág fotózása, orkák megfigyelése.



A kerékpározás az egyik legjobb módja a szigetek felfedezésének, a legtöbb útvonal viszonylag sík, ezért érdemes minél több helyet 2 keréken bejárnunk. A norvég életfilozófiával - azaz a friluftsliv-vel - nem nehéz itt azonosulni, filozófiájuk ("szabad levegőn élni") szelleme szerint minél több időt kell a szabadban rekreációs céllal eltöltenünk. A norvégok kifejezetten keresik a szabadidős tevékenységeket, ha lehet minél több programjukat szervezik a természetbe és úgy tartják ez az életfilozófia a kulcs a boldogságukhoz.

A halászfalvak tradicionális hozzátartozója a rorbuer, (vagy rorbu), ami olyan cölöpökön álló főleg piros, esetleg sárga halászkunyhó, amellyel Észak Norvégiában, de főleg a Lofoten szigetcsoportokon gyakran találkozhatunk. Ha kiülünk egy ilyen rorbuer teraszára, miközben nézzük a tengert, olyan mintha visszautaznánk az időben és kicsit összekapcsolódnánk Norvégia történelmével.

A Lofoten szigeteken nehéz rossz fotót készíteni, nyáron az élénk színek dominálnak, zöld moha, türkizkék víz, piros halászkunyhók, míg télen a hó, a kék ég és az Északi fény.

Magyarországról eljutni viszonylag körülményes és emiatt nem olcsó, de a látványért és az élményekért megéri. Budapestről Oslo-ig (2,5 óra) repülővel juthatunk el, onnan pedig Oslo-Bodo (1,5 óra) repülőjárattal, Bodo-ból pedig komppal juthatunk a szigetcsoportra. (3-4 óra)






Comments


bottom of page