top of page
  • cozyandspirit

Lauterbrunnen, a mesebeli világ, amibe beleszeretsz

Lauterbrunnen, ez az elképesztő szépségű alpesi völgy egy olyan hely, amelytől eláll az ember lélegzete. Itt teljesen eltávolodhatsz a zajos városoktól, a szürke hétköznapoktól. A völgy a 72 magasból a mélybe hulló vízeséséről is híres. A hatalmas hegyek között titokzatos völgyek, színes rétek, idilli, képeslapszerű táj rejlik. Ez egy olyan hely, amit egyszer az életben látni kell.


Bp-Latuterbrunnen, 1100 km, 11-14 óra

Szeptember: 15-18 °C


Étkezés olcsóbb étteremben: 7000 Ft-tól

helyi sör: 1600 Ft, cappuccino: 1200 Ft-tól


Ajánlott szállás:



Hogy lehet eljutni Lauterbrunnenbe?


Autóval Budapestről, 1100 km, ami körülbelül 11-14 óra vezetés, vagy repülővel a Wizzair Budapest-Basel járatain. Baselből pedig Lauterbrunnenbe eljuthatunk vonattal 2-3 óra alatt.


Látnivalók


-Lauterbrunnen falu: A völgy közepén találjuk ez a festői alpesi falut. A falu mellett található a Staubbach vízesés, amely 297 méter magasról zúdul le a szikláról.


-Jungfraujoch: Ez Európa legmagasabb vasútállomása, amely 3454 méter magasan fekszik a Jungfrau és Mönch csúcsok között. Találunk itt még egy jégpalotat, kilátóteraszt, sípályát és egy látogatóközpontot. A vasút út maga is lenyűgöző, mivel áthalad a hegyek közöti alagutakon.


-Schilthorn: 2970 méter magas hegy, ahonnan páratlan kilátás nyílik az Eiger, Mönch és Jungfrau csúcsokra. A Schilthorn-on található egy forgó étterem, amely a Piz Gloria nevet viseli és ahol élvezheted a svájci specialitásokat. A Schilthorn ismert arról is, hogy itt forgatták az 007-es kalandjait az Őfelsége titkosszolgálatában című filmben.


-Trümmelbach vízesés: Ez egy különleges vízesés, amely a hegy belsejéből zúdul le. A víz a Jungfrau gleccserről ered, és 10 különböző vízesést alkot, amelyeket egy felvonóval lehet megközelíteni.


-Siklóernyőzés és ejtőernyőzés Lauterbrunnen-ben: Ha szereted az adrenalin-fokozó élményeket, akkor ne hagyd ki ezt a lehetőséget. Lauterbrunnenben több cég is kínál siklóernyőzést és ejtőernyőzést, amelyekkel megcsodálhatod a völgyet madártávlatból.


-Túrázás Lauterbrunnenben: Lauterbrunnen környékén számos túraútvonal található, amelyek különböző nehézségi fokozatúak és hosszúságúak. Néhány népszerű túraútvonal: Lauterbrunnen-Mürren-Gimmelwald-Stechelberg-Lauterbrunnen (12 km), Lauterbrunnen-Wengen-Kleine Scheidegg-Lauterbrunnen (18 km), Lauterbrunnen-Isenfluh-Sulwald-Lobhornhütte-Lauterbrunnen (14 km). A túrák során gyönyörű kilátásban lesz részed a hegyekre, a völgyekre és a vízesésekre.


-Látogass el a közelben lévő falvakba és városokba: Lauterbrunnen-ből könnyen eljuthatsz más érdekes helyekre is, mint például Wengen, Mürren, Gimmelwald, Stechelberg, Isenfluh, Grindelwald, Interlaken.


Gasztronómia


A svájci konyha gazdag és ízletes ételeket kínál, német, francia, olasz konyhából átvett elemekkel. A helyi specialitások között megtalálhatók a sajtok, a húsok, a tészták, a burgonya és a csokoládé.


-Fondü: Hagyományos svájci étel, sajtot olvasztanak fel egy fazékban és kenyérkockákat mártogatnak bele. A sajt általában emmentáli vagy gruyére, de más sajtokat is használnak. A fondüt általában borral vagy pálinkával isszák.


-Rösti: Ropogós burgonyapalacsinta, amelyet reszelt burgonyából sütnek ki. A röstit általában reggelire vagy köretként fogyasztják, de más hozzávalókkal is felturbózható, mint például sajt, hús, tojás vagy zöldség.


-Belper Knolle: Egyedi svájci keménysajt, amelyet golyó alakúra formálnak. A sajtot fokhagymával és himalájai sóval ízesítik, majd fekete borsba forgatják. A Belper Knolle-t általában reszelik vagy forgácsolják, mert nagyon kemény és száraz. A sajt íze erős és fűszeres.


Meringue: Édes desszert, amely tojásfehérjéből és cukorból készül. A tojásfehérjét kemény habbá verik, majd sütőben megsütik. A meringue-t általában tejszínhabbal és gyümölccsel tálalják.



Mikor érdemes menni?


A legnépszerűbb időszak Lauterbrunnen-ben a nyár, amikor a hőmérséklet átlagosan 18-20°C között van. Ez az időszak ideális a túrázásra, a vízesések megcsodálására és a hegyi panorámák élvezetére. Azonban ez az időszak a legzsúfoltabb is, amikor sok turista érkezik Lauterbrunnen-be és a környező helyekre. Az ősz kevésbé népszerű időszak, de ilyenkor gyönyörűek az őszi színek a völgyben és kevesebb a turista.


Latuerbrunnen:











Comments


bottom of page