top of page
  • cozyandspirit

Lampedusa, a világ egyik legszebb strandja, a teknősök szigetén

Lampedusa kis szigetét Olaszország déli részén találjuk. A sziget Szicíliától 205 km-re, Tunéziától 113 km-re, Máltától pedig 140 km-re fekszik. A sziget területe 20,2 km², lakossága pedig körülbelül 6500 fő.


Október: 22-25 °C


Étkezés olcsóbb étteremben: 3600 Ft-tól

helyi sör: 1100 Ft, cappuccino: 360 Ft


Ajánlott szállás:


Lampedusa története a főníciaiakig nyúlik vissza, amikor a sziget fontos kereskedelmi és katonai bázis volt a Földközi-tengeren. A középkorban a sziget többször váltott gazdát, míg végül 1843-ban az olasz Ferdinánd király vásárolta meg egy genovai családtól. Az első világháború után Lampedusa fontos légi támaszpont lett az olasz légierő számára. A második világháború alatt a sziget többször bombázás célpontja volt, majd végül a háború után Lampedusa újra békés halászfaluvá vált, amely csak az 1960-as években kezdett el turistákat vonzani.

Lampedusa legfőbb vonzereje a gyönyörű természeti környezete. A sziget partjait fehér homokos strandok és kristálytiszta türkizkék víz övezi. A sziget déli részén található a természetvédelmi területként nyilván tartott Nyulak-szigete (Isola dei Conigli), amely ritka tengeri teknősök otthona. A Nyulak-szigetének strandját 2013-ban a világ legjobb strandjának választották a TripAdvisor szerint. Ez a strand gyönyörű környezetben fekszik, egy kis szigeten, amely csak gyalogosan vagy hajóval érhető el. A strandot fehér homok és gyönyörű türkizkék víz veszi körül, amely hasonlít a karibi paradicsomok hangulatához. A természetvédelmi terület ritka teknősei itt rakják le a tojásaikat, amelyek augusztusban kelnek ki. A strand látogatói tanúi lehetnek ennek a csodálatos természeti jelenségnek, amelyet szigorú szabályok és felügyelet mellett védenek a helyi környezetvédelmi csoportok. Ez a strand nem rendelkezik semmilyen létesítménnyel, nincsenek bárok vagy napernyők, megőrizte az eredeti állapotát, békességét, így semmi nem zavarja az egyedülálló természet élvezetét. A strand látogatóinak maguknak kell gondoskodniuk az ellátásukról, valamint arról, hogy ne hagyjanak semmilyen szemetet maguk után.


A sziget lakói büszkék hagyományos életmódjukra és vendégszeretetükre. A szigeten érdemes megkóstolni a friss halakból és tenger gyümölcseiből készült ételeket, valamint a helyi sajtokat és borokat. A szigeten rengeteg étterem kínál friss halakat, rákokat, kagylókat, polipokat és tintahalakat, amelyeket egyszerűen, de ízletesen készítenek el. A szigeten többféle sajtot is készítenek, amelyeket frissen vagy érlelve fogyaszthatunk. A legismertebb sajt a tumazzu, amely egy lágy, fehér sajt, amit kecsketejből vagy juhtejből készítenek. A sajt íze savanykás és aromás és tökéletesen illik a friss kenyérhez vagy a salátákhoz. A szigeten nem hiányozhatnak az édességek sem, a helyi cukrászdák és pékségek számos finomságot kínálnak. A legnépszerűbb édesség a cannolo, amely egy ropogós tésztából készült henger, amelyet ricottával és csokoládéval töltenek meg. Egy másik ínycsiklandó desszert a cassata, amely egy sütemény, melyet ricottával, mazsolával, cukormázzal és gyümölcsökkel díszítenek. A szigeten többféle bort is termesztenek, amelyek közül kiemelkedik a bianco di Lampedusa, amely egy könnyű és frissítő fehérbor. Egy másik jellegzetes ital a passito di Lampedusa, amely egy édes és aromás bor, melyet aszalt szőlőből készítenek.


Lampedusa mindenki számára kínál valami érdekeset és szépet. Akik a nyugodt és pihentető nyaralást keresik, élvezhetik a sziget csodálatos strandjait és a tiszta tengert. Akik a kalandot és a felfedezést szeretik, bejárhatják a sziget rejtett zugait és megismerhetik a víz alatti élővilágot. Akik pedig a kultúrát és a történelmet kedvelik, megtekinthetik a sziget múzeumait és megízlelhetik a helyi gasztronómiát. Lampedusa egy viszonylag kis sziget, amely nyáron sok turistát vonz. Ez azt jelenti, hogy bizonyos időszakokban és helyeken nagy lehet a zsúfoltság és a zaj. Ha valaki szeretné elkerülni ezt, akkor érdemes olyan időpontot választani, amikor kevesebb az utazó, például tavasszal vagy ősszel. Ilyenkor az időjárás még kellemes, de nem túl forró, és a strandok sem zsúfoltak.

A szigetnek van saját repülőtere, Budapestről Milánói átszállással lehet ide eljutni. A másik lehetőség a komphajó. A szigetet Porto Empedocle-ből lehet elérni, amely Agrigento közelében található Szicíliában. A kompút kb. 4 órát vesz igénybe, és naponta többször is indulnak járatok. A kompjegyek ára olcsóbb, mint a repülőjegyeké, de a kompok nem mindig pontosak és megbízhatóak.


Kiknek ajánlott:

-akik szeretik a természetet és a nyugodt, egyszerű tengerpartokat

-érdeklődnek a kultúra és a történelem iránt és meg akarják ismerni a sziget hagyományait és gasztronómiáját


Kiknek nem ajánlott:

-akik kényelmes luxus szállásokat keresnek és nem szeretik az egyszerűséget

-csak bulizni és szórakozni vágyóknak


Lampedusa:









Comments


bottom of page