top of page
  • cozyandspirit

Lakóautós élet kutyával

Updated: Jan 21, 2022

Lakóautós élet kutyával pro és kontra (pro)

A lakóautós életmód már önmagában is elég kalandos és komfortzónán kívüli, de ezt még lehet tovább fokozni azzal, ha négylábú barátunkat (vagy barátainkat) is magunkkal visszük a világjárásra. Az alábbiakban egy csokorba szedtem a kutyás lakóautózás pozitív oldalát:


-Többé nem kell a munkahelyünkön arra gondolnunk, hogy vajon mit csinálhat otthon egyedül a kutyánk, unatkozik-e, unalmában már esetleg apokaliptikus csatatérré alakítottá át otthonunkat vagy épp megőrjítette-e a szomszédokat az ugatásával.

Mivel mindig otthon, azaz a lakóautónkban vagyunk, vagy éppen bárhol máshol, de mindig a kutyánkkal együtt, ezért megszűnik ez az idegtépő bizonytalanság, és a bűntudat is, hogy egy újabb fél napra hagytuk őt egyedül.


-Sokkal több időt tudunk együtt tölteni, nem beszélve arról, hogy a szabadban eltöltött órák száma (legyen az közös séta vagy játék) a sokszorosára növekszik, amely mind a gazdi, mind a kutya számára öröm, az aktivitási szint megemelkedése pedig új élményeket és új kiteljesedést hoz mindannyiunk életébe.

-Folyamatosan megkapjuk azt a feltétel nélküli szeretetet, érzelmi támogatást, amit csak az állataink képesek megadni nekünk. Egy-egy rázósabb kaland után, vagy ha éppen valami nem úgy sikerül, ahogy terveztük, nagyon jóleső tud lenni ez a fajta támogatás, hiszen ráadásul állataink pontosan tudják mikor van szükségünk extra adag szeretetre. Akinek volt már valaha olyan kutyája, aki gyakorlatilag az élete részévé vált, az szerintem pontosan tudja ez mit jelent.

La Miko (Pexels)


-Kutyával sokkal könnyebb a szociális kapcsolatok kiépítése. Azokkal is, akik szintén kutyatulajdonosok, de azokkal is, akik csak szimpatizálnak a kutyákkal. Kívülállók szempontjából már önmagában a lakóautózás is egy rendkívül izgalmas és érdekes téma, de ha kutyával utazunk, az még inkább felkelti az emberek érdeklődését és figyelmét. Természetesen érdemes azzal is számolni, hogy nem mindenki kedveli a kutyákat (tapasztalatom szerint az emberek nagyobb része inkább igen), a kutya jólneveltsége (könnyű visszahívhatósága, általános parancsszavakra engedelmessége) ilyenkor különösen fontos, mivel elejét vehetjük annak a kellemetlen élménynek, hogy valaki szóvá tegye, hogy kedvencünk betolakodott a személyes terébe.


Lakóautós élet kutyával pro és kontra (kontra)


Természetesen nem lenne teljes az előző lista, ha nem ejtenénk szót a hátrányokról vagy nehézségekről, amelyek szintén a kutyás lakóautózáshoz tartoznak:


-Már amikor megtervezzük az utunkat, tehát a készületek legelején, érdemes figyelembe venni, hogy évszakok és hőmérséklet tekintetében alkalmazkodnunk kell szőrös társunk igényeihez is. Mindenképpen kerülni kell a forró hónapokat, hiszen ez nemcsak nekünk megterhelő, de kutyánk számára is. Arra is érdemes kitérni, hogy a melegben állatainkat tilos a lakóautóban hagyni, hiszen az még nyitott ablaknál is képes nagyon felmelegedni. Kutyánk tehát mindenképp legyen velünk, amennyiben ez nem lehetséges, inkább bízzunk meg valakit, aki addig figyel rá, amíg mi el nem intézzük a dolgunkat.


Ugyanígy a szélsőségesen hideg időjárást is érdemes kerülni, bár azt valamivel jobban tolerálják, mint a forróságot. Ne felejtsük el, hogy maga az utazó életmód is plusz terhet ró azokra a kutyákra, akik ehhez nincsenek hozzászokva, vagy akár már idősebbek, ne terheljük pluszban őket extrém időjárási körülményekkel.

-Szót kell ejteni még a piszokról, amelyet kutyánk hozhat be a lakóautóba, egy-egy sáros kirándulás után. Tulajdonképpen minden kirándulás után, vagy akár egy szimpla séta után is, ha az esőben történt, le kell törölgetnünk a mancsokat, illetve van az a helyzet, amikor már csak egy kiadós fürdés mentheti meg a lakóautót attól, hogy sáros mancslenyomatok és foltok legyenek az új dekor elemek mindenütt. A fürdés jó idő esetén megoldható egy kinti lavórban, csak figyelnünk kell rá, hogy a tiszta és jó illatú kutyánk a lavórból kiugorva ne rögtön a porban, sárban kezdjen meghemperegni (megtörtént eset), mert így belekerülhetünk egy örökös körforgásba, aminek következményeképp sem tiszta kutyát nem sikerül soha abszolválnunk, de magunk is megfürödhetünk párszor és ez egy elég hosszú programnak ígérkezik.

Nemzetközi vonatkozásban vannak kimondottan erre a célra létrehozott úgynevezett kutyamosó állomások, amelyek azokban fizetős szolgáltatások.

Alapvetően a tiszta és száraz kutya nem kellemetlen szagú, de aki szagolt már zárt helyiségben nedves kutyabundát, az tudja miről beszélek, szóval az odabent száradó kutya után bőségesen lehet szellőztetni.


-Felmerülhet olyan probléma is, ami nálunk embereknél is kardinális kérdés a hosszú utak folyamán: ez a betegségek, balesetek esetén történő orvosi ellátás. Mivel állandóan úton vagyunk, ezért kutyánknak sem lehet állandó állatorvosa. Azonban ugyanúgy, ahogy magunk számára kötnénk balesetbiztosítást, kutyánk számára is érdemes ezt elintézni, így elkerülhetővé válik, hogy jelentős anyagi teherrel járjon az útközben esetlegesen felmerülő orvosi ellátás.

Kommentare


bottom of page