top of page
  • cozyandspirit

#Lakóautó #Utazás

Updated: Jan 21, 2022

A koronavírus átírta utazási szokásainkat, átalakulóban a turizmus és az sem kizárt, hogy ezek a változások tartósan rögzülnek, hiszen egyrészt még mindig nem lélegezhet fel a világ a vírus nyomása alól. Másrészt ha bekövetkezik az a pillanat, hogy a vakcinák rendelkezésünkre állnak, majd pedig lassan visszaáll minden a régi kerékvágásba és ez egész csupán egy távoli rémálomnak tűnik, akkor is mutatkozik esély arra, hogy a „social distancing” mélyen beivódik eddigi megszokásainkba. Kialakulóban lehet olyan réteg, aki ennek megfelelően előtérbe helyezi a kevésbé zsúfolt helyeket, illetve akiknél nem az az első számú szempont, hogy egy ismert nevezetességgel a háttérben pózolva tegye magát boldogabbá.

Illetve feljövőben van egy olyan utazási mód is, ami eddig még inkább csak bizonyos rétegek utazási formája volt, azonban a bátrabbak, illetve a kalandvágyóbbak egyre inkább kezdenek vonzódni egy olyan jellegű világjáráshoz, amelyre legkevésbé sem tudnánk ráragasztani a klasszikus „nyaralás” szót. Vannak olyanok is, akiknél ez nem pusztán utazási forma, amely pár hétig, hónapig tart, hanem egész egyszerűen egy életforma, amelyre berendezik az egész életüket.

Ez a lakóautós utazás.

A lakóautóknak több formája is létezik. A laikusok számára sokszor a lakóautó egyet jelent a lakókocsival, holott a kettő teljesen különböző, míg a lakókocsi önmaga nem képes helyváltoztatásra, hisz egy másik autó húzza vonóhorog segítségével, addig a lakóautó kettő az egyben. Természetesen a lakóautónak is létezik több formája, a már gyárilag rendeltetésszerűen megtervezett lakóautó, ami gyakran alkóvos (a lakóautó tetején lévő galériás fekhelyeknek kialakított felépítmény), illetve az ezermesterek - akik érzik magukban az erőt, kreativitást és nincsenek híján némi alapvető műszaki tudásnak – a hagyományos furgonokat átalakíthatják saját ízlésüknek megfelelően, nem ritkán egy mini csodaotthont varázsolva a régi furgonból, például ahogy ezt a képeken láthatjuk:

Az alábbiakban egy lakóautós utazásra szabott olaszországi körtúrát állítottam össze, olyan úticélokkal, amelyek Olaszország kevésbé látogatott helyeire viszik a kalandvágyókat.


Északról délre:


Livigno

A síelők mekkája, azonban ha nem téli szezonban megyünk, akkor közelebb áll hozzá az a másik név, amit hangulati hasonlósága okán kapott: Kis Tibet (Little Tibet) és valóban ez egy zordabb és elszigeteltebb arca Olaszországban, de ezen zordság ellenére egy fenséges vidéket ismerhetünk meg lakóautózás közben.

A kemény időjárású völgy így hát masszívabb, bőséges szénhidráttartalmú ételeket kíván meg, mint például a tipikus hely étel a pizzocheri, amely lényegében egy káposztás-parmezános-burgonyás tészta.


Courmayeur

A franciás nevű Courmayeur-t az olasz-francia határon találjuk, reggeli kávénkat fogyaszthatjuk lakóautónkból kitekintve káprázatos hegyi panorámával a Mont Blanc-ra.

A régió meglátogatása során kihagyhatatlan a helyi Fontina sajt és a vidék borainak kipróbálása, valamint a Carbonada, amely a helyi marhahús egyik különleges elkészítése módja szerint párolva, borral, sok hagymával és fűszerekkel kerül az asztalunkra.


Montepulciano

Montepulciano több okból is igazi csemege az érdekességre vágyóknak. Részben azért, mert itt forgatták a Twighlight című film New Moon epizódját. Azoknak akik látták a filmet, ismerős lehet a város főtere, amely a filmben a történet szempontjából kulcsszerepet kapott. Montepulciano ettől függetlenül is elragadóan bájos olasz kisváros, a hangulatos terekkel, kövekkel kirakott kanyargós kis utcákkal, reneszánsz épületekkel.


Vannak azonban akik inkább a messze földön híres montepulciano-i vörösbor miatt érkeznek ide. Az olasz gasztronómia lelkes rajongóinak érdemes kipróbálni a magyarul vicces „pici” nevű helyi tésztát, (a spagettihez képest vastagabb tészta) amelyet többféle módon is elkészítenek, egyik ilyen a pici alla cinghiale.


Ahogy sok másik olasz kisvárosban, a parkolás itt is kihívást jelenthet, a város tetején, amely egyben a centrum is, nem fogunk parkolóhelyet találni, így nem is érdemes még személyautóval sem bepróbálkozni, inkább a város külső, alsóbb régióban érdemes letennünk autónkat.


Castelluccio

A Castelluccio völgy a káprázatos, szemet gyönyörködtető virágos rétjeiről ismert, amelyet májustól júniusig csodálhatunk meg ebben a pompájában. Messze földön híres a castellucció-i lencse, amelyet az 1300 méter magasan - a Castelluccio városkát körülvevő - felföldön termesztenek. Ide is érdemes ellátogatni azoknak, akik rajonganak a régi izolált, turisták által nem látogatott, omladozó helyekért, ahol már csak főleg idősek élnek és minden részlet a régi időkről mesél.


Ponza


Ez a gyönyörű sziget szerencsére a külföldiek körében kevésbé ismert, inkább csak belföldi turisták látogatják. Gyönyörű strandok , tengeri ételek változatos kavalkádja, bájos színes házikók, illetve a sziget egy másik oldalán hatalmas sziklaormokkal határolt tengerparti részek szolgáltatják a vizuális, illetve a gasztronómiai élményeket.


Matera

Matera-t, Puglia régiójában találjuk, legfőbb érdekessége a domboldalakra épült házak, barlanglakások, meredek utcák összképe. A város visszarepít minket az időben, szinte megelevenednek előttünk a Krisztus kori utcák, illetve azok az idők, amikor az emberek barlanglakásaikban még szinte az állataikkal együtt laktak. A város egészen sokáig őrizte nemcsak jellegében, de működésében is a régmúlt történelmi időket, így csak az 1980-as években kezdték vízzel, árammal ellátni a lakásokat.

Érdemes megjegyezni, hogy a városlátogatásunk idejére a lakóautót itt is próbáljuk meg a város külső részében parkoltatni, mivel a történelmi város szűk utcáin meglehetősen komoly kihívásnak vetjük alá magunkat, ha megpróbálunk egy nagyobb méretű autóval manőverezni.

Ha megkóstoljuk a „peperoni crushi” nevű szárított és sült paprika snack-et, komoly veszéllyel kell számoljunk függőség tekintetében.


Alborebello

A kisváros az itt található különleges formájú, kőből –mindenféle kötőanyag és tartószerkezet nélkül –épült süveges tetejű házairól híresült el, amelyeket Trulli-nak neveznek. A város egyik olasz városhoz sem hasonlítható, teljesen különálló építészeti megoldásokat képvisel.


Gasztronómiai élmény szempontjából kihagyhatatlan a helyi Burrata, amely kinézetre olyan mint egy szimpla mozzarella, de belül jön a meglepetés, egy rendkívül lágy, krémes belső.

Olyan ez, mint a kakaós csiga belseje, aminél igaz, hogy megesszük a külső részt is, de az igazi célunk mégis a belső krémes-kakaós csúcspont elérése, a Burratánal az a különbség, hogy itt az egész sajt maga a kakaós csiga belseje, egy mennyei lágy tejszínes töltelék.








Commenti


bottom of page