top of page
  • cozyandspirit

Károly király nyomában Szászfehéregyházán

Szászfehéregyháza, az erdélyi falu, ami nemcsak az UNESCO kulturális világörökségének a része, hanem III. Károly király kedvenc helye is Erdélyben. Károly, akkor még walesi hercegként 1998-ban járt először a Szászfehéregyházán, akkor szeretett a faluba, majd 2006-ban házat is vásárolt itt, melyet vendégházzá alakíttatott.


Útitervjavaslat: Százfehéregyháza-Mese-Homoróddaróc-Kőhalom vára-Szászkézd-Segesvár-Székelyderzs

650 km, 7,5-8,5 óra (Bp-ről)

Június: 23-27 °C


Étkezés olcsóbb étteremben: 1900 Ft-tól

helyi sör: 500 Ft, cappuccino: 500 Ft


Ajánlott szállás:



Károly király alapítványával is támogatja a kis erdélyi falut: ennek segítségével felújították jó néhány ház homlokzatát, az alaptvány segíti a helyi kézműveseket és gazdákat. Az alapítvány célja az, hogy fenntartható módon fejlessze a falu turizmusát, anélkül hogy az elveszítené az eredeti jellegét, illetve értékeit. Károly alapítványának köszönhetően Szászfehéregyháza meg tudta őrizni autentikus jegyeit, így az itt élők különösen nagy hálával gondolnak a királyra. (A királynak két birtoka is van Erdélyben, a másik Zalánpatakon.)


A falu történelmét tekintve az első lakói székelyek voltak, akik a 12. században építettek egy fehér falú faerkélyes kápolnát. A 13. század elején szászokat telepítettek a faluba, akik erődítményeket kezdtek építeni a kápolna körül. A 15. században gótikus stílusban épült fel az erődtemplom, amely ma is a falu jelképe. A második világháború után az itt élők közül sokan elmenekültek, vagy kitelepítették őket Németországba származásuk miatt. Ma már csak néhány szász család él itt, de a tradicionális házak még mindig őrzik a száz stílusjegyeket.


A legfőbb látnivaló az erődtemplom, amelyet vezetett túra keretében lehet bejárni és megismerni. A templom mellett található egy múzeum is, ahol régi szász emlékeket, ruhákat, bútorokat lehet megnézni. A faluban sétálva megcsodálhatod a színes házakat, amelyek közül néhány vendégházként működik, ezekben a házakban a klasszikus vidéki élet szerint nincs tv vagy internet, de helyette van cserépkályha, kemence, friss zöldség a kertből és különböző helyi kézműves termékek.


A természet itt gyönyörű és változatos, így a környék az aktív pihenés kedvelőnek is szolgáltat programokat, érdemes kirándulásokat, túrákat tervezni a környező hegyekbe, vagy kerékpározni a falu melletti mezőkön.


Szászfehéregyháza nem könnyen megközelíthető, de ez is része a hely varázsának. A falu Segesvártól 42 km-re félkeletre fekszik. A faluba vezető út földút, amely néhol kátyús és meredek, ezért óvatosan kell vezetni. Autó hiányában vonattal vagy busszal is eljuthatsz Szászbudára, a szomszédos községbe, onnan pedig helyi járattal vagy taxival mehetsz tovább Szászfehéregyházára, az út kb. 15 perc.


A falu egész évben látogathatjuk, de a legkellemesebb a tavaszi vagy a kora őszi kirándulás, ilyenkor a természet is gyönyörű színekben pompázik, és nincs is annyi turista, mint nyáron. Télen az időjárás és a megközelíthetőség miatt akadhatnak problémák, ezért nem ideális a látogatásra, bár a havas táj kétségtelenül jól áll a vidéknek.


Szászfehéregyháza:





Comments


bottom of page