top of page
  • cozyandspirit

Kicsi vagy nagy lakóautó?

Updated: Jan 21, 2022

Ha lakóautó vásárlás előtt állunk: kicsit vagy nagyot válasszunk, merül fel sokunkban a dilemma.

Amikor eldöntjük, hogy lakóautót vásárolunk, érdemes összeírni, hogy milyen szempontok a legfontosabbak számukra és mik azok az elvárások, amelyekkel alkuképesek vagyunk vagy akár tudunk élni nélkülük. Mivel a piacon viszonylag sok használt furgon/lakóautó van, érdemes vásárlás előtt leszűkíteni a feltételeket.


A kisebb, illetve a nagyobb lakóautók előnyei/hátrányai:


Kisebb méret:

Nagyon sokan, akik úgy indulnak neki a vásárlásnak, hogy nagyobbat szeretnének, végül mégis a kisebb méret mellett döntenek. Ennek nagyon sok oka lehet és ha néhány feltétel megvalósulásáról le tudunk mondani, valóban észszerűbb döntésnek mutatkozik a kisebb furgon megvásárlása.


Előnyök:

-Manőverezés. Sokkal könnyebb a manőverezés az utakon, könnyebb vezetni. Elképzelhető, hogy kerülünk olyan szituációba, amikor eltévedünk szűk utakon, ilyenkor a megfordulás, korrigálás sokkal egyszerűbben véghez vihető, mint egy nagy járművel. Szót érdemelnek még a kevésbé forgalmas utak mentén elhelyezkedő nagy fák, amelyeket szintén folyton figyelemmel kell kísérni egy nagyobb lakóautó esetén, elkerülendő, hogy néhány belógó fa, bedarálja a lakóautó tetejét.


-Parkolás. Ezt talán nem is szükséges részletezni, hiszen adja magát miszerint egy kisebb járművel könnyebb a parkolás is, nem kell annyira kicentizni a helyet, mint egy nagyobb autó esetében.


Bár nem feltételezem, hogy a női vezetők kevésbé olyan ügyesek a manőverezésben mint a férfiak, de mondjuk inkább úgy, hogy talán magamból kiindulva, miszerint magabiztosabbnak érezném a vezetési tudásomat egy kisebb jármű kapcsán, ezért azt mondanám, hogy a nők számára is kedvezőbb választásnak tűnik egy kisebb lakóautó, amennyiben civilben nem kamionsofőrök. 🙂


-Méretkorlátok. Ez egy viszonylag gyakori probléma, amivel a lakóautósok szembenéznek utazásaik során. A kisebb autóknál azonban nem kell számolni azzal, hogy egy esetleges magassági méretkorlátozás miatt nem hajthatnak be egy-egy parkolóba vagy mellékútra. A méretkorlátozás bizonyos esetben kerülő útra is kényszerítheti a nagyobb lakóautókat.


-Olcsóbb. Egyrészről olcsóbb a fenntartása, kevesebb üzemanyagot fogyaszt, mivel kevesebb súlyt is visz magával, illetve mindezek miatt az ökológiai lábnyoma is kisebb, kevésbé terheli a környezetet káros anyag kibocsátással, valamint a biztosítási költségei is kedvezőbbek.


-Mobilitás. Egy kisebb lakóautóval jóval mobilisabbak vagyunk akkor is, ha épp egy kempingben szállunk meg. Ha egy nagyobb lakóautót leparkolunk, utána nem szívesen járjuk be azzal a környéket, mert a város felfedezésére kevésbé alkalmas, vagy akárcsak egy bolti bevásárlásra is előnyösebb egy kisebb autó. Ebből adódik, hogy egy hosszabb körút tervezésénél nagyobb körültekintést, tervezést igényel a nagyobb autóval való utazás.


-Biztonság. Biztonsági kérdéseket illetően, gondolok itt elsősorban a lakóautó feltörésekre, szintén jobb választás a kisebb autó, mivel kevésbé feltűnő - nem kiabál róla messziről hogy ebben laknak, azaz nagy eséllyel vannak benne értékek - főleg ha ügyesen próbáljuk ezt leplezni. Itt érdemes megjegyezni, hogy ugyan a felhajtható tető, amely alvótérként funkcionál egy nagyon jól kihasználható opcionális eleme a lakóautóknak, ellenben ezzel együtt fel is kelti a figyelmet, mivel nem megszokott eleme az autóknak, tehát kempingeken vagy lakóautó parkolókon kívüli éjszakázás esetén (ami sajnos Európa több országában papíron illegálisnak számít) sajnos a helyi szervek vagy épp a lakóautók feltörésére szakosodott rétegek figyelmét is magára vonhatja.


Hátrányok


-Fürdőszoba hiánya. A kisebb lakóautó elsődleges és talán sokak számára legfájóbb hátránya az a wc/benti tusoló hiánya. Sajnos hely hiányában általában ez nem megoldható kis alapterületeken. A nagyobb autókba viszont ez beépíthető, ami egy nagyon nagy plusz a kényelmi funkciók területén. Talán az egyetlen előny, ha még sincs lakóautónkban wc, illetve zuhanyozási lehetőség belül, hogy emiatt nem is kell kiürítenünk rendszeresen a wc tartályt, illetve a zuhanyozáshoz használt szürke vizet sem. A tusoló némi leleményességgel megoldható kis autók esetén autón kívül, természetesen ez csak akkor opció, hogyha a kinti hőmérséklet ezt engedi és nem kell jégkockává fagynunk annak érdekében, hogy frissen illatozzunk.


-Nem lehet a lakótérben felállni. Ez is elég kellemetlen tud lenni, főleg ha odabent főzünk, plusz elég magasak vagyunk, illetve ha rossz idő esetén a lakókocsiba kényszerülünk akár napokra, ebben az esetben valószínűleg megérezzük a magassági korlátok okozta kényelmetlenségeket.


Azt gondolom, hogy mivel mindkét választásnak van előnye és hátránya is, érdemes mindenkinek a saját preferenciái alapján eldönteni, hogy melyik méret lesz a neki való.

Comments


bottom of page