top of page
  • cozyandspirit

Kerüld el a tömegturizmust: barangolj Portugália hangulatos történelmi falvaiban

Updated: Jan 22, 2022

Szeptemberben 15 nap Portugália: barangolás a tömegektől távol repülőjeggyel szállással 101.100 Ft-tól


Gondoltál már arra, hogy milyen lehet belecsöppenni egy teljesen más világba, a városi metropoliszok mozgalmas, folyton új és új ingereket, programokat kereső káosza után, egy számunkra lelassult teljesen ismeretlen miliőben, távol a hétköznapi gondoktól és rohanástól, egyszerűen csak elmerülni a helyiek lassú folyású életébe, és úgy igazán megélni a pillanatot? Nem vágyni szórakoztató előadásokra, koncertekre, nagy ívű produkciókra esténként, csak egy finom vacsora után meginni egy pohár bort a helyiekkel, egy egyszerű étterem teraszán, élvezni a szőlőtőkékre néző kilátást a lemenő nap fényében és nem gondolni semmilyen sürgető feladatra, egyszerűen csak ott és akkor átélni azt, hogy semmi más dolgunk sincs, minthogy élvezzük az ízeket, a jó levegőt, a kilátást, a társaságot. Nincs autóforgalom, dudálás, siető, szórakozni vágyó vagy éppen munkába tartó tömeg, nincs kényszer, vagy megfelelni vágyás, csak a pillanat van, amiben lecsendesedünk és minden pont úgy jó, ahogy éppen van.


Portugália, Alentejo régiója pont ezt ígéri.


Alentejo, a nyüzsgő Lisszabonnal és a turistákat vonzó Portoval ellentétben, Portugália egy teljesen másik arcát mutatja. A régió ablakot nyit a régi portugál hagyományok szerinti vidéki életmód megismerésére, és ezzel együtt az ország egy rendkívül bájos, szerethető arcát mutatja meg nekünk.


Maga az alentejo-i régió igencsak hatalmas, Portugália alsó harmadát foglalja magába. Hangulatát tekintve nevezhetjük egyfajta toszkán hangulatú Portugáliának is, a maga vidéki idilli hangulatos, romantikus felfedeznivalóival. Történelmileg is fontos szerepet játszott a régmúltban, mivel fő összekötő útvonalat képezett Portugália és Spanyolország között, a több tucat középkori vár pedig arról tanúskodik, hogy a két nemzet közötti viszony nem mindig volt felhőtlen.


A tartomány fővárosa az UNESCO Világörökségi gyönyörű város Évora, azonban most kerülve a tömegeket, kimondottan a kis rejtett festői falvak felfedezésére invitállak benneteket.

Ami gyakorlatilag minden kis alentejo-i faluban és városban közös, az a portugál építészeti stílus, a fehérre meszelt házak, amelyeknek története a római időkig nyúlik vissza. Sajnos sok alentejo-i falu elöregedett már, mivel a fiatalok inkább elköltöznek és a mozgalmasabb városokban telepednek le.


Alcáçovas


Alcácovas Portugália történelmében fontos mérföldkőként szerepel, a kasztíliai-portugál örökösödési háborúnak az itt aláírt egyezmény vetett véget 1479-ben.

Napjainkban Alcáçovas egy történelmi vonatkozású, sok örökséggel bíró izgalmas kisváros, látnivaló gyanánt királyi palotával, templomokkal, kápolnával, szökőkúttal, amely a helyiek szerint már 700 éve biztosít friss vizet az ott lakóknak, illetve az erre tévedő kalandoroknak.


Arraiolos

Az Arraiolos egy kedves kisváros, rövid távolságra Évorától, híres kastélyáról, a 16. századi kolostorról, valamint a helyi arraiolos-i szőnyegek gyártásáról, melyeket már a középkortól kezdve helyben készítenek a városban.

Mindezek mellett, zavartalanul elmerenghetünk a város történelmén, miközben az alentejo-ra oly jellemző fehér egyszintes házak közötti girbegurba utcákon sétálunk, vagy éppen a nyilvános kertben pihenünk.

Természetesen nem érdemes Arraiolost elhagyni mindaddig, míg ki nem próbáltuk a város híres saját pitéjét.


Boa Fé


Boa Fé faluja a Nossa Senhora da Boa Fé plébánia székhelye volt, egészen 2013-ig.

A falunak mindösszesen 322 lakosa van, a látnivalók között a falu régi temploma, illetve egy 14. századi híd szerepel, érdemes kis időt tölteni itt és betekintést nyerni a falu lakóinak mindennapi életébe.

Itt egy igazán lelassult déli mediterrán életvitelbe kóstolhatunk bele, amely olyannyira a Dél-Portugál vidék sajátja, hogy sehol máshol nem találjuk ugyanezt a hangulatot.


Graça do Divor

Photo: Gerard Vonk Photo: Huw Thomas


A név az ókori rómaiaktól származik, akik ezt a helyet az „Istenek helyé”-nek nevezték el.

A falu elhagyatott, de a fehér falú – kék padlójú házak régi történeteket mesélnek.

A falu temploma a letűnt idők mementójaként, a 16. századból ránk maradt építészeti örökség.


Portel

Portel meglátogatása kihagyhatatlan, élmények sora vár ránk, ha meglátogatjuk ezt a lenyűgöző várost, amely könnyen megközelíthető Beja és Évora városok mindegyikéből.

A város tetején kimagaslik az 1200-as években épült vár, már csak a kilátás miatt is érdemes ide feljönni, amely a környékbeli síkságokat tárja elénk.

Photo: Vitor Oliveira


A városban sétálgatva szinte hihetetlen, hogy a turisták nem özönlötték még el ezt az adottságainál fogva is gyönyörű várost, de így megmarad az az izgalmas és mindenképpen egyedi élmény, hogy egyedül fedezzük fel a kanyargós szűk utcákat. A nap zárásaként pedig a rendkívül hangulatos Cozinha D’aboim étteremben költhetjük el a portugál konyha remekei közül kiválasztott vacsoránkat


São Sebastião da Giesteira


A São Sebastião da Giesteira első látásra nem tűnik túl érdekes falunak, habár itt is visszaköszönnek a tipikus dél-portugál házak a maguk szerény vidéki, csendes és nyugodt életközösségeivel. Ez a hely is tökéletesen alkalmas arra, hogy lelassulva megcsodálhassuk a régmúlt letűnt korszakának megmaradt emlékeit a régi általános iskola falai között.

Terena


Photo: Nelson L


A középkorban Terenának fontos védekező szerep jutott, erre utal a ma is látogatható vár, amely a védelmi vonal részét képezte. Az utcák építészetét a vidéki parasztházas építészeti stílus jellemzi, itt sétálgatva ismét időutazásban lesz részünk. Láthatunk itt még régi kastélyt, szentélyeket, kápolnát, óratornyot, templomot a 14. század előtti időkből.

Viana do Alentejo


Photo: magellano


Ez a város Alentejo egyik legismertebb városa, semmiképpen nem érdemes kihagyni a sorból. Itt is megcsodálhatjuk a régi, gyönyörű márvány bejáratú templomot vagy egyszerűen csak hagyjuk, hogy elvesszünk a kis szűk utcák között, miközben a történelmi lenyomatokon keresztül képzeletünkben próbáljuk felidézi egy letűnt világ régi képét.


Szállásnak kitűnő választásnak kínálkozik a Herdade dos Mestres nevű farmház Terenában,(pontosabban a városon kívül, de onnan nem túl messze) ahol gyönyörű kilátás, tradicionális portugál ételek, segítőkész, barátságos vendéglátás és úszómedence vár minket. Gyönyörű tradicionális szobával, reggelivel, korrekt árakon.




Ajánlott azoknak akik:

-szeretik a csendet és a nyugalmat

-szeretik a vidéki hangulatot

-akik elsősorban pihenni érkeznek ide

Nem ajánlott azoknak akik:

-akik bulizni jönnek

-akik szeretnek hangosan szórakozni

-akiket zavar, ha le kell vonulniuk a térképről


(a cozyandspirit az agoda és a kiwi hivatalos partnere)

Comentários


bottom of page