top of page
  • cozyandspirit

Kerüld el a tömeget Görögországban – rejtett szigetek

Updated: Jan 21, 2022



Görögország nemrégiben nyilvánosságra hozta, hogy szívesen fogadja azokat a beutazókat, akik vagy 3 naposnál nem régebbi Covid teszttel rendelkeznek, vagy megkapták valamelyik védőoltást és az oltás után eltelt az a biztonsági idő, amely után a védettség nagy valószínűséggel kialakult. (2 dózisú oltásoknál, a második oltást követő 14 nap után)

Azonban akik elkerülnék a várható turista tömegeket, Görögországban is találhatnak olyan helyeket ahol nem kell tartaniuk a zsúfolásig megtelt utcáktól vagy éttermektől.

Jómagam pandémia nélkül is szívesebben választom az olyan opciókat, amelyek letérnek a kitaposott ösvényről, azonban a járvány még több okot szolgáltat erre azoknak is, akik most most a fertőzéstől tartva, óvatosságból inkább választanák a kevésbé népszerű desztinációkat.


Ikaria


Ikara az Égei-tenger több száz szigeteinek egyike, amely elsősorban arról vált híressé, hogy tagja azoknak a régióknak, amelyeket egyezményesen „Kék Zóna”-ként emlegetnek.


Kék Zónába tartoznak azok a helyek, ahol a környezet nagyban hozzájárul az extrém időskor eléréséhez, így az emberek jó eséllyel elérik a 90 éves életkort, vagy akár a 100 év elérése sem megy ritkaságszámba. Ezek a régiók: Okinawa, (Japán), Szardínia, (Olaszország), Nicoya, (Costa Rica), Ikaria, (Görögország), illetve Loma Linda, (California).

Az ikariai étrend alapvetően növényi alapú: teljes kiőrlésű gabonafélék, zöldségek, gyümölcsök, bab, krumpli és olíva olaj. A napi kalóriabevitel alacsonyabb az átlagnál, az itt élők kevés húst fogyasztanak, ellenben sok gyógyteát isznak.

A szigetet Ikaroszról nevezték el, aki a görög mitológia szerint túl közel repült a naphoz, majd a tengerbe zuhant, nem messze Ikaria partjaitól.


Apartman kilátással itt



Milos


Bár a kis vulkanikus sziget számos festői szépségű látnivalóval rendelkezik, mégsem ezekről vált híressé, hanem a Milói Vénusz márványszoborról, amelyet 1820-ban fedezett fel egy amatőr régész a római amfiteátrum közelében ásva.



Csendes halászfalvak, eldugott barlangok, gyönyörű strandok, holdszerű kőzetképződmények, a helyi éttermekben felkínált friss tengeri fogások és tradicionális görög borok színes választéka jellemzi a szigetet.

Elsősorban tavasszal és ősszel érdemes idelátogatni, mert ebben az időszakban tényleg nagyon kevesen vannak és még az időjárás is kellemes egy görög felfedezőúthoz.

Szállás gyönyörű kilátással itt



Skyros


A turisztikailag kevésbé népszerű szigetek közé tartozik Skyros szigete is, ahol az itt élők még mindig tartják a régi görög hagyományaikat és életstílusukra sem a kapkodó nagyvilági városias létforma jellemző.



A családok együtt étkeznek, együtt töltik idejük nagy részét, illetve itt is jellemező a klasszikus mediterrán szokás, miszerint a házak ajtaja, ablaka tárva-nyitva, könnyen beláthat mindenki a másik életébe. Rengeteg kávézót találunk itt, mivel ezek fontos helyszínei a közösségi életnek, ahol egy-egy kávé, vagy ouzo mellett meg lehet vitatni az aznapi történéseket.









Gyönyörű környezetben relaxálhatunk ebben a kedves kis házban:




Monemvasia


Igazán különleges látnivaló ez a kis sziklaszigetre épült mini város.

Monemvasiában járni, olyan érzés mint egy időutazás, a bizánci templomok és a kőházak még inkább visszarepítenek minket a letűnt idők Görögországába.



A város fő nevezetessége az a természetes sziklaerődítmény amely egy időszámításunk szerinti 375-ös földrengésben nagyrészt elszakadt a félszigettől, egyetlen bejáratként pedig az egyik sziklacsúcsot egy híd köti össze a Peleponnészosz-félsziget keleti partjával. Az alsó és a felső város között egy kanyargós lépcsősor biztosítja az átjárást, azonban a felső város javarészt régi romokból áll, míg az alsó városban zajlik a helyi élet, illetve szállást is itt foglalhatunk.





Szállás gyönyörű kerttel, rusztikus házzal:

Kythira


Kythira - a mitológia szerint Aphrodité szülőhelye - egy már-már érintetlen gyönyörű görög sziget kristálykék tengerrel, vízesésekkel és apró elbűvölő falvakkal.



A sziget tökéletes kikapcsolódást nyújt mindazoknak, akik inkább a természeti látnivalókat és tömegektől mentes partszakaszokat kedveik. Az itteni emberek rendkívül barátságosak és megőrizték nyitottságukat.




Folegandros


Folegandros egy aprócska görög sziget, ahol télen mindössze 700-an élnek, nyáron ez a szám kicsit megnő, de még így is sokkal élhetőbb, nyugodtabb itt az élet, mint Görögország felkapottabb részein. A sziget fővárosa Chora, érdekessége, hogy egy 300 méteres szikla peremén terül el.




Az összképet tekintve sziklás szakaszok és homokos strandok váltogatják egymást. Az itt élők igyekeznek megóvni a sziget eredetiségét és védeni mindattól, ami túlságosan modern vagy hivalkodó, illetve nem oda illő. Emiatt tiltottak például az üzletek fölé helyezett neon feliratok, csak kézzel festett cégéreket találhatunk itt. A helyiek nem rohannak, szívesen megállnak beszélgetni egymással vagy akár az idegenekkel is.





Szállás gyönyörű belső terekkel:



Mount Athos


A végére egy igazán különleges helyet hagytam, amely több szempontból is érdekes, az egyik ilyen az, hogy sajnos nők nem látogathatják, de még nőnemű állatok sem tartózkodhatnak a félszigeten. Az Athosz hegyi Köztársaság egy szerzetesi köztársaság, így az Athosz hegyen kizárólag 21. életévüket betöltött férfiak tartózkodhatnak, akik a Görög Keleti Egyház hívei.




Jelenleg körülbelül 1400-an laknak itt, akik a kolostori rend szerint élik az életüket.

Ha valamelyik férfiolvasó szeretné meglátogatni a köztársaságot, az athéni külügyminisztériumnak vagy a Szalonikiben lévő Szent Hegy Zarándokhivatalnak kell jeleznie szándékát, majd ha megvan az engedély, (sok esetben hosszú várakozás előzi meg) az uranopoliszi kikötőben ki kell fizetni az engedély díját majd innen indul tovább a hajó, amely a félszigetre eljuttat. Mivel a látogatókra szigorú szabályok vonatkoznak, érdemes indulás előtt ezeknek utána nézni.

Comments


bottom of page