top of page
  • cozyandspirit

Kappadókia, Törökország, az ősi csodák földje


Kappadókia bár turistásnak mondható látványosság Törökország egyik ősi régiójában, mégis érdemes legalább egyszer felkeresni, mivel jó eséllyel pályázhat a világ egyik legkülönlegesebb látnivalói címért. Garantáltan bámulatba ejt minket a különös holdbéli táj, az egyedülálló természeti képződmények, a sziklákba vájt ősi barlanglakások. Földalatti városok, "tündérkémény"-nek hívott változatos méretű, oszlopszerű sziklaalakzatok, az UNESCO által világörökségnek nyilvánított Göreme Nemzeti Park, hőlégballonos utazás a városok felett napfelkeltekor, ezernyi látnivalóval és programmal csábít minket Kappadókia.


A jellegzetes szikla, amelyet a természeti erők és az emberi kéz is egyformán alakítottak az idők folyamán, a tufa, amely a vulkánok kitörése révén került a felszínre, a ma látható természeti kép pedig az elmúlt 10.000 év során alakult ki. Láva, hamu és egyéb vulkanikus anyagok keveredéséből jön létre ez a kőzet, amely puhább szerkezete miatt könnyebben formálható. A tufába vájt barlanglakásokban a mai napig élnek emberek, a kappadókiai barlangvárosok egy ősi időutazás keretében repítenek minket a régmúltba.


Derinkuyu földalatti városában több emelet mély, komplett városrendszert (több kilométeres utcákkal, folyosókkal, élelem raktárakkal) láthatunk, ahova a helyiek az ellenség elől rejtőzködhettek, szükség eseten akár hónapokat is el tudtak itt tölteni, anélkül, hogy a felszínre kellett volna jönniük. A barlangrendszerek megtekintéséhez 5 emelet mélységbe kell alászállnunk, oda, ahol valamikor 20ezer ember is élt.


Ortahisar:

Ortahisar erődje már messziről kimagaslik a város összképében, becslések szerint 5-11 millió éve áll a jelenlegi helyén. Az erőd egy részét emberi kezek alakították ki tároló-raktározó helyeknek, ahol az állandó 12-15 fokos hőmérsékletű helységekben különböző gyümölcsöket tárolhatnak. A vár barlang és alagútrendszerében már az írott történelem előtt is éltek emberek.

Ortahisar

Uchisar:

Ortahisarhoz hasonlóan a város ikonikus szimbóluma a vár, amelyet a hettiták menedékként használtak a támadások kivédésére.

Uchisar

A hőlégballonozáshoz ugyan korán kell kelni, (a legtöbb hőlégballon reggel 6-kor száll fel), de magasból megcsodálni a felkelő nap korongját, amint beragyogja ezt az egyedülálló tündérországot, felejthetetlen élmény, ilyenkor akár 150 hőlégballon is lehet egyszerre a levegőben.


Az időjárás szempontjából a legjobb időzítés ha Kappadókiába április vége és június között megyünk vagy szeptember-októberben. Ezekben a hónapokban az időjárás meleg, az éjszakák hűvösek és kevés az esély az esőre. Április első hetei szelesek lehet, amelyek veszélyeztethetik a hőlégballonok felszállását. A nyári hónapok zsúfoltak a sok turista miatt, ezért talán a szeptember-október tűnik jobb választásnak. Szeptemberben és októberben az éjszakák már kimondottan hűvösek, de a nappali hőmérséklet még kellemes (21-27 Celsius fok között).


Kappadókiában a legjobb helyeket a hőlégballlonos tájképek fotózására magukban a hotelekben találjuk. Lehetőségünk van arra is, hogy barlanghotelben szálljunk meg, kilátással Göreme városára:


Isztambulból Isztambul-Konya repülővel juthatunk el kicsivel több mint egy óra alatt, Konyából pedig busszal érkezünk meg Kappadókiába 3 és fél óra alatt, 3-4ezer forintnak megfelelő török líráért.


コメント


bottom of page