top of page
  • cozyandspirit

Járatlan utakon az Isztrián

Updated: Jan 21, 2022


Fazana, Croatia, old town, harbour
Fazana old town, harbour
A horvát Isztria elsősorban nyári desztinációk kapcsán jut eszünkbe, azonban Horvátország őszi kikapcsolódáshoz is kitűnő választás. Pula, Porec, Rovinj a félsziget méltán leginkább látogatott városai, amelyek hangulatos olaszos óvárosaikkal, zegzugos romantikus kis utcáikkal csábítják a turistákat. Azonban, mindazoknak akik megismernének kevésbé felkapott kisvárosokat, falvakat, amelyek nem a portékájukat kínáló üzletek sokaságával és a járókelők forgatagával vonzzák az ide látogatókat, hanem inkább sajátos bájukkal, akkor az alábbiakban összefoglalt útiterv hasznos információkkal szolgálhat.

Most egy olyan különleges isztriai útitervet osztok meg veletek – részletes költségkalkulációval együtt – amelyet utazási irodák biztosan nem vennének fel az ajánlataik közé, mert nem az eddig ismert hangzatos városneveket vonultatja fel.
(a részletes költségkalkuláció a bejegyzés végén található)

Fažana, a festői horvát halászfalu

Fazana, Croatia, old town
Fazana old town, photo: James Stringer, flickr.com
Fazana, Croatia, old town
Fazana old town, photo: James Stringer flickr.com
Fazana, Croatia, old town
Fazana, old town, photo: Varinor Photography flickr.com
Míg nyáron nagyobb érdeklődést kap ez a varázslatos tradicionális falu, addig ősszel biztosan zavartalanul élvezhetjük a tengerparti kis település sajátos hangulatát.
Már az ókorban is előszeretettel választották a rómaiak lakhelyül Fazana-t, villákban éltek itt, olajfaültetvényeket műveltek. A későbbiekben pedig Isztria egyik legnagyobb szardellafeldolgozó műhelye települt ide.
Időtöltés gyanánt barangolhatunk a falu óvárosában vagy kikötőjében, valamint sétákat tehetünk a hosszan elnyúló tengerparti sétányon. A kis éttermekben pedig kipróbálhatjuk a helyi hal ételkülönlegességeket.
Programok:
-Kirándulás a közeli Brijuni szigetekre (Brijuni Nemzeti Park), szezonon kívül négyszer indítanak hajót egy nap, szezonon kívüli jegy ár: 125 Kuna = 6000 Ft
Svetvincenat (21 km-re Fazanatól)

Svetvinčenat, a középkori város, Isztria ékszereinek egyike.
Svetnicenat, Croatia, old town
Svetvincenat, photo: Mario Fajt, flickr.com
Látnivalók:

Svetnicenat központi reneszánsz tere a Placa,amely a 16. századtól a közösségi élet színtere volt, ahol vásárokat, egyházi ünnepeket tartottak.

Angyali üdvözlet templom
A 16. század elején épült reneszánsz homlokzatú, ereklyéket őrző templom.
Svetvincenat, photo: Mario Fajt, flickr.com

Grimani-Morosini kastély
A Grimani kővár, az Isztria -félsziget legjobb állapotban fennmaradt vára és a legnagyobb svetvinčenat-i épület, szinte egész Placa északi oldalán végig húzódik. A kastélyban korábban kereskedők, katonák, arisztokrácia vendégek célpontja volt, ma pedig kíváncsi járókelőket és turistákat vonz.


Zminj (28 km-re Fazanatól)
Zminj, Croatia
Zminj, photo: Miroslav Vajdic, flickr.com

Ha igazi hamisítatlan középkori, autentikus élményt nyújtó falvat keresünk, akkor Zminj lesz a legmegfelelőbb választás. A város már ezer évvel ezelőtt is történelmi-gazdasági fontosságú utak kereszteződésében állt. A település igazán pici, gyalogszerrel könnyen és gyorsan bejárható, azonban megéri ellátogatnunk ide, ha tényleg olyan élményre vágyunk, amely történelmileg hiteles, és turistáktól teljesen mentes.
Zminj, photo: Miroslav Vajdic, flickr.com


Limski Kanal (57 km-re Fazanatól)

Limski Kanal, Croatia
Limski Kanal, photo: Lovro67, flickr.com

Isztria egyik legérdekesebb természeti látványossága a Rovinj és Porec között, kb 10 km mélyen benyúló Limski Kanal, más néven Lim-Öböl. A fjordszerű öböl 10 millió évvel ezelőtt keletkezett, amikor a Lim folyó, az akkori áradások hatására alámosta a partot, majd a tenger benyomulva a szárazföldbe, létrehozta a mostani formájú öbölt. A fjord később kalózoknak adott tanyát, a legenda szerint a hírhedt Captain Morgain is előszeretettel tartózkodott itt, sőt egy települést is létrehozott az öböl partján.
Limski Kanal, photo: James Stringer, flickr.com

Limski Kanal, Croatia
Limski Kanal, photo: Perica, flickr.com

Jelenleg az öböl elsősorban tenyésztett kagylóiról és halairól híres.
Programok gyanánt elsősorban a hajókirándulás jöhet szóba, illetve vezetett túra keretén néhány évvel ezelőttig meg lehetett látogatni a Romuald barlangot, ahol azonban nemrégiben jelentős őskori barlangrajzokat tártak fel, amely az első ilyen lelet Horvátországban, azóta sajnos a barlang a látogatók elől zárva van.

Pazin (45 km-re Fazanatól)

Pazin, Croatia
Pazin, photo: Peter Collins, flickr.com

Pazin óvárosa, illetve vára, fekvését tekintve igazán lenyűgöző látványt nyújt, mivel egy 130 méter magas meredek sziklacsúcson helyezkedik el, a Pazini barlang felett, a szikla oldalában 100 méteres mélységben láthatjuk a patak víznyelőjét, amely a barlangban folytatódik. A sziklák között áttörő vízesés és az alatta levő tó, a nyári hónapokban a helyiek kedvenc természetes fürdőhelye.
A pazini barlang érdekessége, hogy Verne Gyula egyik regényének részlete itt játszódik, a regény főhőse a barlangon keresztül tud elmenekülni üldözői elől.

Pazin, Croatia, traditional ceremony
Pazin, traditional ceremony, photo: Darij Zadnikar, flickr.com

Pazintól nem messze találjuk Gračišće-t, amely szintén egy hamisítatlan régi középvárosi város, kitűnő lehetőséget nyújtva nyugodt, szemlélődős sétákhoz.

Gračišće, photo: Peter Collins, flickr.com


Motovun (62 km-re Fazanatól)
Motovun, Croatia, town top of the hill
Motovun, photo: Bernd Thaller, flickr.com

Belső Isztria talán leghíresebb és legattraktívabb 277 méter magas dombtetőre épült középkori kisvárosa Motovun. A város képét messziről uralja a 13. századi román-gótikus harangtorony és a központi téren található román stílusú Városi Palota.
Ide mindenképpen szezonon kívül érdemes jönni, tehát ősszel vagy tavasszal, mivel főszezonban több turistát is vonz ez az attraktív történelmi látnivaló. Ha nem szezonban érkezünk, akkor autóval fel tudunk menni az alsóvárosig, ahol a temető alatti fizetős parkolóban hagyhatjuk autónkat.
Meredek macskaköves kis utcán juthatunk fel a domb tetejére, útközben pedig számos lehetőség van a helyi kézműves specialitásokból vásárolni (szarvasgomba, borok), illetve Motovunba több művészeti galéria is beköltözött, ezekbe is be lehet nézni.


Tradicionális ételek, italok Motovunban:
- A Fuži s tartufima: az egyik legnépszerűbb isztriai tésztaétel, a hagyományos isztria tészta (fuži) és a híres isztriai szarvasgomba mennyei ízkombinációja
- Istarska malvazija: egy őshonos horvát fehér szőlőfajtából készült bor, amelyben a gyümölcsös jegyek dominálnak.
- Biska: hagyományos isztriai fagyöngy ízű pálinka
- Teran: tradicionális isztriai vörösbor
- Travarica: alkoholos gyógynövény párlat, a helyi gyógynövényekből készítve

Groznjan (17 km-re Motovuntól)

Groznjan, Croatia
Groznjan, photo: zolakoma, flickr.com

Motovunhoz hasonlóan Groznjan is dombtetőre épült. Ez a kisváros olyan érzetet kelt bennünk, mintha Olaszországba csöppentünk volna, hamisítatlan olasz ihletettségű kanyargós szűk utcáival, bájosan omladozó mediterrán épületivel, kis tereivel, teraszaival. Groznjan is szívesen ad teret a művészeteknek és a zenének is, számos kiállítótermet találunk itt.
Groznjan, Croatia
Groznjan, photo: zolakoma, flickr.com

Buzet (25 km-re Motovuntól)

Éppúgy mint Groznjanban, Buzetben is hamisítatlan toszkán hangulat fogad bennünket. Buzetet egyúttal a szarvasgomba városának is nevezik, amely a Buzet környéki erdőkben terem.
Buzet, Croatia
Buzet
Buzet, photo: Alessandro Comuzzi, flickr.com

A városok látogatási sorrendje természetesen cserélhető, illetve össze is vonható, mivel néhányuk egész közel található egymáshoz.
Amatőr és profi fotósoknak szintén ajánlom ezt az isztriai túrát, mivel elképesztően sok lencsevégre kapható érdekes témát kínálnak ezek helyek.

Költségkalkuláció:

Az útiterv 2 személyre szól.
Időtartam: 2021.11.05-11.13
Eltöltött éjszakák száma: 8
szállásköltségek (5 éj Fazana) apartmanban: 70.000 Ft-100.000 Ft (átlag 85.000 Ft)
szállásköltségek (3 éj Motovun) apartmanban: 60.000 Ft-90.000 Ft (átlag 75.000 Ft)
Útiköltség Budapestről: benzin: 1300 km-re (oda-vissza): 44.000 Ft
magyar autópálya díj 10 napra: 3640 Ft, horvát fizetőkapu díjak: 192 x 2 Kuna (9200 Ft x2) = 18.400 Ft
Útiköltség összesen 66.040 Ft
Utazási idő Bp-ről, pihenőkkel: 7 óra
(Mehetünk vonattal is Budapest-Zágráb vonalon, Zágrábból pedig Puláig busszal, Pulában pedig kocsit kell béreljünk, azonban ezeket összeadva nem jövünk ki olcsóbban, ellenben az utazási időnk megnövekszik)
éttermi árak: 3500 Ft – 6000 Ft /fő (egy fogás, itallal)
étkezés 2 főre, részben étteremből, részben bolti bevásárlásból, saját főzésből megoldva átlag 100.000 Ft/ 8nap/ 2 fő
utazási biztosítás: 10.000 Ft(tól)/2 fő

teljes költség /2 fő: 336.040 Ft (utazási költségek, szállás, étkezés, biztosítás)
teljes költség/1 fő: 168.020 Ft (utazási költségek, szállás, étkezés,biztosítás)

A költségeknél figyelembe kell venni, hogy azok változhatnak lefelé is, amennyiben többen utazunk egy autóban, ilyenkor az útiköltség terhe tovább bontódik, illetve ha egy apartmanban többen vagyunk, a szállás költsége is csökken. Illetve az éttermi szokások is személyenként változnak, ezek is lejjebb vagy akár feljebb is mozdíthatják a kalkulációt.



Comments


bottom of page