top of page
  • cozyandspirit

Izola, rejtett szlovén ékkő Koper mellett

Izola ez régi, hamisítatlan tradicionális halászváros, Szlovénia egyik bájos felfedeznivalója, amely Koper és Piran között található félúton, azonban Piranhoz képest kevésbé látogatott.

flickr.com fotó: Thomas Ludwig Unsplash.com fotó: Alex Block


Az izolai partvonal 8,5 km hosszú, több stranddal, amely között akadnak homokos partok és köves partok egyaránt. Találunk itt kutyás strandot is, illetve kerekesszék-barát strandot is. Jó néhány helyen azonban teljesen spontán strandolhatunk, a törölközőnket egy sziklán hagyva, mártózhatunk meg a tengerben.


Gasztronómia szempontjából itt a tenger gyümölcsei rajongók járnak a legjobban, hiszen rengeteg halas vendéglőre akadhatunk a kisvárosban, de itt találjuk az ország egyik legjobb pizzériáját is (Gostilnica Gušt), azonban a Primavera nevű pizzériát is érdemes meglátogatni. Ha pedig a város felfedezése közben épp csak bekapnánk valamit, érdemes kipróbálni a Veni szendvicseit, amelyek nagyok finomak, ráadásul elég nagyok is ahhoz, hogy ne maradjunk éhesek.


Szerencsére nagy bevásárlóközpontokkal itt nem találkozunk, amelyek ronthatnák ezt a kellemes szűk utcás, olaszos hangulatot. Ha nagyobb bevásárló lehetőséget keresünk, akkor Koper, amely nagyon közel van, erre kitűnő választás. (10 perces utazás autóval és busszal)


És hogy miért is szerethető még ez a kis szlovén város? Csodálatos naplementéi, a tengerparti sétányon sétálva, a rengeteg vitorlással, egyszerűen lenyűgöző látvány. Akik szívesen kocognak vagy futnak, azoknak Izola maga a paradicsom, hiszen itt nagyon sokáig lehet közvetlenül a tenger mellett futni, amelyért lehet, hogy néhány Margitsziget kört is szívesen becserélnénk. Az itt élő helyiek nagyon kedvesek és barátságosak, gyakran láthatjuk őket a parkokban padokon ülve beszélgetni. Érdemes a piacot is meglátogatni, ha igazi helyi élményekre vágyunk.



Izola

Izola, óváros, fotó: flickr.com Lili Chen és Vladyslav Artyukhov

Izola, kikötő, fotó: wikimedia commons


Vonattal is eljuthatunk ide, Budapestről nyári időszakban a reggeli órákban indulnak vonatok és este érkeznek Koperbe, Koperből pedig 10 perces buszút után érkezünk meg Izolába. A MÁV Start oldalán a Budpest-Koper jegy 20 EUR és ugyanennyi vissza is.



Comments

Couldn’t Load Comments
It looks like there was a technical problem. Try reconnecting or refreshing the page.
bottom of page