top of page
  • cozyandspirit

Ikária, a görög sziget, ahol a 100 év az új 70, avagy a hosszú élet titkának nyomában 1.rész

A Kék Zónák olyan földrajzi területek, ahol az emberek átlagosan hosszabb ideig élnek, mint a világ többi részén. Ezekben a régiókban a lakosok gyakran élnek száz évnél tovább és rendkívül alacsony a krónikus betegségek előfordulása. Az egyik ilyen hely, Ikária, egy gyönyörű sziget Görögországban.



Június: 25-26°C




Ajánlott szállás, Atheras Hotel



Étkezés olcsóbb étteremben: 3800 Ft-tól

helyi sör: 900 Ft, cappuccino: 800 Ft-tól


Ikárián hosszú élet titka a helyi étrendben, a fizikai aktivitásban, a stresszmentes életmódban és a közösségi kapcsolatokban rejlik. Az étrendjükben sok a helyi termék, mint például a friss zöldségek, gyümölcsök, halak és olívaolaj. A fizikai aktivitás része a mindennapi életnek, legyen szó mezőgazdasági munkáról, gyaloglásról, vagy akár a táncról. A közösségi kapcsolatok erősek és az emberek támogatják egymást.


Ikária számos látnivalót kínál a látogatóknak. A szigeten található a Dionysus Színház, ami az ókori görög színházak egyik legjobban megőrzött példánya.

Június elején a sziget ideális a fürdéshez és a kiránduláshoz. A Seychelles nevű strand a legnépszerűbb, de a Nas és a Messakti strandok is gyönyörűek. A szigeten számos túraútvonal található, amelyek a lenyűgöző tájon keresztül vezetnek.


Milyen városokat érdemes meglátogatni?

A sziget fővárosa, Agios Kirykos a legnépszerűbb város a szigeten. Itt található a Archeológiai Múzeum, ahol a sziget történelmét lehet megismerni. Ezen kívül érdemes ellátogatni a festői Evdilos városba is.


Ikária nevének eredete és történelme:

Ikária a görög mitológiából származik, Ikaroszról kapta a nevét, aki a nap felé repült, de túl közel került hozzá, ezért a viasz, ami a szárnyait összetartotta, elolvadt, míg végül tengerbe zuhant. A sziget történelme több ezer évre nyúlik vissza, és számos civilizáció otthona volt, beleértve a görögöket, a rómaiakat és a bizánciakat.


Milyen ételeket lehet kipróbálni?

Az ikáriai konyha gazdag és ízletes. A helyi specialitások közé tartozik a soufiko, ami egy zöldséges étel, a kathoura nevű helyi sajt és a pitarakia, egy apró, töltött pite.


Hogy lehet eljutni Ikáriába?

Eljutni ide kalandos, de megéri: Budapestről Athén 2 óra 5 perc repülővel, Athénból pedig további 7 óra az utazás komppal Ikaria szigetére.

Ikaria
























Comments


bottom of page