top of page
  • cozyandspirit

Hogyan utazzunk külföldre olcsón?

Nyakunkon az energiaválság, rezsiköltségek növekedése, háborús helyzet a szomszédban, infláció, üzemanyagárak elszabadulása, esetleges jövőbeni üzemanyaghiány, megnövekedett élelmiszer árak, a Forint gyengélkedése....ezek mind-mind olyan tényezők, amelyek akár egyesével, önmagukban is frusztrálóak lehetnek, mind az általános megélhetés, mind a jövőbeni tervek szempontjából, nagyon sok oldalról megközelíthetnénk a témát, most azonban kimondottan az utazás szemszögéből próbálom górcső alá helyezni a spórolás témakörét.


Sokan sokféleképpen utazunk, mások az utazási szokásaink, az utazásra szánt anyagi kereteink. Vannak tehetősebbek, akiknek nem okoz sem anyagi, sem lelkiismereti gondot a fényűzőbb drága szállodák megfizetése recesszió alatt sem, illetve vannak akik, akik bár megtehetnék, de mégsem szívesen áldoznak sok pénzt drága repjegyekre, szállodákra, mert szeretnek észszerűen, átgondoltan költeni. Vannak olyanok is, akik a "ha már egyszer nyaralunk" elvet követik és bár nem dúskálnak anyagi javakban, ha utazásról van szó, mégis megadóan kinyitják a tárcájukat, mivel azt gondolják, ha már a hétköznapokban nem engednek meg maguknak túlköltést, akkor legalább a nyaralás alatt igen. És vannak olyanok is, akik átlagos, vagy átlag alatti bevételekkel rendelkeznek, mégis szeretnének utazni, de ehhez szükség van a tervek, kiadások átgondolásához, mindezt persze úgy, hogy kisebb lemondásokat vállalva, de mégis a lehető legtöbb élménnyel, tapasztalással legyenek gazdagabbak.


Ezzel a rövid összefoglalóval azoknak próbálok segítséget nyújtani, akik szeretnének ezután is utazni, de mindeközben szem előtt tartanák a költségek racionalizálását.


Desztináció kiválasztása


Talán ez az első, amit el kell döntenünk, hiszen minden további erre szerveződik. A desztináció szoros összefüggésben áll, azzal hogy milyen közlekedési módot választunk az utazáshoz, illetve meg kell vizsgálni az adott régió időjárást, abban a választott dátum intervallumban, amikor utazni szeretnénk. Összességében nagyjából elmondhatjuk, hogy a határon kívüli magasabb üzemanyagárak mellett jelenleg az autós utazás tűnik a legkevésbé költséghatékonynak. (az októberi üzemanyag árstop esetleges elengedése további bizonytalanító tényező). Ennek az utazási módnak a költségét csak akkor lehetne csökkenteni, ha kimaxolnánk az ülőhelyek számát az autónkban, akkor viszont meg vagy nem férünk el a csomagokkal vagy csak extrém kényelmetlen módon.


Utazhatunk még vonattal is, amelynek több előnye közül fontos kiemelni a fenntarthatóságot, a vasút a karbonkibocsátás mindössze 0,4 százalékáért felel az EU-ban. Azonban ha a vonatos utazás gondolatával játszanák, és a költséghatékonyság is fontos, érdemes összehasonlítani, hogy a választott városba milyen költségen jutunk el repülővel és vonattal és mennyi idő alatt. (vonatos utazás esetén kell-e átszállás) Előfordulhat ugyanis, hogy repülővel épp olcsóbb jegyet fogunk ki például Párizsba, mintha vonattal utaznánk. A rövidebb, átszállás nélküli desztinációkra azonban maximálisan ajánlható a vonatos utazás. Az alábbiakban összegyűjtöttem, milyen környező európai városokba juthatunk el vonattal Magyarországról. A közvetlen járatokat aláhúzással jelöltem:


-Franciaország, átszállással Bécsben: Párizs, Strasbourg (akár éjszakai utazással, Nightjet menetjeggyel)

-Belgium, átszállással Bécsben: Antwerpen, Gent, Brugge, Oostende, Namur, Charleroi, Liege, Brüsszel

-Luxemburg, két átszállással: Bécsben és Koblenzben

-Hollandia, átszállással Bécsben: Amszterdam, Utrecht

-Németország, közvetlen vonattal Budapestről: München, Stuttgart, Frankfurt, Berlin

-Németország, átszállással Bécsben: Köln, Düsseldorf, Hannover, Hamburg

-Svájc, bécsi átszállással: Zürich, St. Gallen, Chur, Winterthur, Basel, Schaffhausen, Luzern, Bern, Lausanne, Genf, Locarno

-Olaszország, bécsi átszállással: Velence, Firenze, Róma, Verona és Milano

-Lengyelország közvetlenül Budapestről Varsó, Krakkó és Katowice, Wrocław és Zielona Góra is felkereshető, Zakopanéba pedig krakkói átszállással juthatunk el.

-Csehország közvetlenül: Brno, Prága, Ostrava

-Szlovákia közvetlenül: Pozsony, Kassa, Poprád, Liptoszentmiklós, Besztercebánya

-Ausztria: közvetlenül Bécs, Linz, Salzburg

Ausztria: bécsi, linzi, salzburgi átszállással: Innsbruck, Klagenfurt, Mariazell, Bad Ischl, Hallstatt, Zell am See és Bad Gastein

-Szlovénia közvetlenül: Ljubljana, nyári szezonban Koper

-Horvátország közvetlenül: Zágráb, nyári szezonban: Rijeka, Opatija, Split

-Románia közvetlenül: Arad, Nagyvárad, Temesvári, Kolozsvár, Csíkszereda, Brassó, Gyergyószentmiklós, Sepsiszentgyörgy, Bukarest


A tengerparttal rendelkező európai országok esetében egyértelműen kijelenthető, hogy a főszezon júniustól szeptemberig tart, szeptember végén már kezdenek csökkenni a szállás és repjegyárak is. Ha figyelni akarunk a költségekre, érdemes Horvátországba, Olaszországba a nyári szezon után érkezni. A hőmérséklet még ilyenkor is kellemes ezekben a régiókban és kiránduláshoz is ideálisabb.


Árak szempontjából Romániát lehetne helyenként alacsonyabb, vagy a magyarországihoz hasonló árkategóriába sorolni, szállásárak és étkezés, vásárlás szempontjából.


Ha télen utaznánk, erre gyakorlatilag az összes európai ország alkalmas, de Erdélyben télen számoljunk komoly hidegekkel, főleg a havasokban.


A tengerentúli utazások nagy része repülővel sajnos eléggé zsebbe nyúlós lett az utóbbi időszakban. Míg jó pár évvel ezelőtt a dél-kelet ázsiai régió országai még viszonylag baráti áron megközelíthetőek voltak, mára ezek a repjegyek ritkán vannak 200 ezer Forint alatt, de inkább jóval felette. Ez nagy fájdalom a régió kedvelőinek, főleg mivel ezekben az országokban (India, Thaiföld, Kambodzsa, Laosz, Vietnám, Bali) rendkívül jó szállásokat találunk már nagyon olcsón, ráadásul az étkezést is viszonylag olcsón tudjuk megoldani. Tulajdonképpen jelenleg úgy éri meg talán ide utazni, ha kimondottan hosszabb időre, minimum egy hónapra, vagy többre tervezünk itt maradni, ez is a fenntarthatóbb utazás mellett szól. (Ebben az esetben érdemes a turista vízumokra szóló szabályokat áttanulmányozni, ugyanis több országban ezek csak 30 napra szólnak) Az ázsiai régió országaiban az átlagosnál is alacsonyabb árakat találunk monszun idején, ilyenkor a repülőjegyek is csökkennek valamelyest. Az indiai monszun júniustól októberig tart, a thai monszun júniustól szeptemberig, Bali decemberben, januárban és februárban a legesősebb. Sokakat természetesen a monszun sem tántorít el ilyenkor az utazástól, ez egy kicsit más élmény, mint amit a száraz évszak adhat. Azonban a hiedelmekkel ellentétben ilyenkor sem kell arra számítani, hogy non stop esőt kapunk a nyakunkba. A páratartalom azonban magasabb és ez sokakat zavarhat.


Repülőjegy kereséshez és foglaláshoz nagyon jó alternatíva, a kiwi.com oldala, ha pedig esetleg rugalmasok vagyunk desztinációk tekintetében, használhatjuk a fix repülőtér + "bárhova" és a "bármikor" beállítást, (a dátumnál az x-re kattintva tudunk "bármikor" beállítást létrehozni) ezen belül pedig még számos egyéb feltételt beállíthatunk: ár, átszállások száma, programlehetősségek, kézipoggyász és feladott poggyász száma. Nézzünk erre egy példát: mondjuk októberben szeretnénk repülni, közvetlen járattal, de nem tudjuk hány napra, a jegyre pedig 40ezer Forintot szánunk, lesz egy feladott poggyászunk és főleg a gasztro élményekre utazunk, tehát a programoknál bejelöljük az étel-ital opciót, valamint azt szeretnénk, hogy a találatokat olcsóság szerint rangsorolja:

(az olcsó pár ezer Ft-os repjegyeknél becsapós lehet az olcsó jegyár, hiszen a fapadosoknál, ez csak kézipoggyászt tartalmaz és a feladott poggyász költsége sokszor magasabb mint maga a jegyár)


A következő találatokat fogjuk kapni, a keresésünk alapján:



Ez egy nagyon hasznos funkciója a kiwi-nek, érdemes kihasználni.


Szállások

Szállásfoglalásnál érdemes azon is elgondolkodni, hogy nem az adott nagyvárosban foglalunk szállást, hanem annak környékén, egy kisebb városban, pl Bari helyett Polignano a Mare-ban. Ez nem biztos, hogy olcsóbb lesz, ellenben nagyobb eséllyel el tudjuk kerülni a turistacsapdás éttermeket, szolgáltatásokat, ráadásul valószínűleg autentikusabb élményben is részesülünk ha kevesebbet kapunk turistákból és többet a helyiekből és a természetközelibb élményekből.


Szállásfoglalásra jó választás a trivago.hu szálláskereső és összehasonlító oldal, amely több mint 1 millió szálláshely árait hasonlítja össze több mint 200 foglalási oldalról, így sokkal könnyebben kiválaszthatjuk ugyanannak a szállásnak a legolcsóbb foglalási opcióját. Az egyik leghatékonyabb és legjobb szűrőpáros, ha olcsó és jó értékelésű szállásokat szeretnénk keresni, ha az értékeléseknél csak a 8.0 feletti szállásokat kívánjuk látni, mindezt úgy, hogy a rendezés "csak ár szerint legyen". Ennek ellenére nem mondanám tévedhetetlen törvénynek, a 8.0 feletti szűrést, mivel szálltam már meg Shanghaiban csak 7.0-ás hotelben, amely minden idők legjobb ár/értékű foglalásnak bizonyult utazásaim során. Azért alapvetően egy 8-as alatti összpontszám mindig adjon okot az óvatosságra.






Commentaires


bottom of page