top of page
  • cozyandspirit

Hogyan készíts látványos utazási fotókat csupán a telefonoddal?

Updated: Jan 21, 2022

Néhány egyszerű trükk, illetve szabály betartásával, búcsút inthetünk a sótlan, tucat fotóknak, amivel szerintem mindegyikünk telefonja tele van. Még egy komoly fényképezőgép sem kell hozzá, pusztán egy telefon, amely alkalmas fotózásra. Az alábbi egyszerű tippek kipróbálása után magunk is meg fogunk lepődni, hogy mennyivel több élet vagy akár művésziesség költözik képeinkbe.


Kezdjük a napszakok szerinti fotózással. Ha a déli órákban, napsütésben, próbálunk fotót készíteni, akkor az árnyékok rövidek, markánsak lesznek, a kontúrok pedig élesek, ezt nevezik kemény fénynek. Összességében elmondható, hogy nehéz olyan témát találni, amelynek kedveznek ezek a körülmények, úgyhogy inkább a következő napszakokban próbáljunk meg fotózni:


1. Kék Óra: Napfelkelte előtt és napnyugta után


Kék órának nevezik a napfelkelte előtti rövid időszakot, amikor a nap még nem bukkant fel a horizonton, de már közel jár hozzá, ez körülbelül 30 perccel van a napkorong megjelenése előtt, ilyenkor csodálatos mélykék színnel ajándékoz meg minket az égbolt, az ebben az időben elkattintott fotók hoznak egy földön túli vizuális élményt, amellyel semmilyen más napszakban elindított felvétel nem képes versenyezni.

Silvaplana tó, Svájc
Silvaplana tó, Svájc

Ugyanez a kék óra visszaköszön napnyugtakor is, a horizontról elbúcsúzó napot követő körülbelül 15 perccel, amikor is a nap közvetlenül nem a földet, hanem az atmoszféra egy részét világítja meg. A kék órákban készült képeknél a téma szinte kiragyog a háttérből és nincs semmilyen más zavaró fény, vagy árnyék ami elronthatná a kompozíciót.


2. Arany óra: Napfelkelte után és napnyugta előtt


Arany órának nevezik a napfelkelte utáni rövid időszakot, amikor a nap felbukkan a horizont vonalán, illetve amikor napnyugtakor elhagyja a horizontot, de még nem süllyedt alá. Ilyenkor fotóink témája kap egy finom súrlófényt, amely lágyítja a kontúrokat, ezért kedvez ez a fény különösen a portréfotózásnak is.

Horseshoe Bend, Arizona, US
Horseshoe Bend, Arizona, US

A fotókon egységesen megjelenik egy kellemesen meleg, arany árnyalat, amely a surlófénnyel kézen fogva egy különösen szemet gyönyörködtető összhangot teremt, szinte képeslapszerűvé varázsolja a legérdektelenebb témát is.

Dalton, US
Dalton, US

3. Harmadolás szabálya


Ha egy képbe szeretnénk dinamikát vinni, akkor erre a legjobb megoldás ha a harmadolás szabálya szerint állítjuk be a fotónk fő témáját (amire fókuszálni szeretnénk). A középre, szimmetrikusan beállított témák kissé egyhangúnak, unalmasnak tűnnek, ezért sokkal jobb vizuális eredményt lehet elérni a harmadolással. A fotózni kívánt témának a harmadoló vonalak metszésénél, vagy annak közelében kell lennie, nem középen. A harmadolásban segít a telefonunk kamerájába beállított két-két vízszintesen és függőlegesen is képet tagoló vonal, amely szerint 4 metszéspontba helyezhetjük a fő témát:

wikimedia common

Az így született képeken a téma alany valamelyik harmadban helyezkedik el:


Hug Fesztivál, Csesznek
Hug Fesztivál, Csesznek

4. Béka perspektíva


Ezzel a perspektíva váltással játékosságot, különlegességet tudunk belevinni képeinkbe. A béka perspektíva lényeg, hogy a kiszemelt témát alulról felfelé fotózzuk, ez sok esetben akár olyan áldozattal is járhat, hogy a egy jó szög, illetve fotó kedvéért le kell feküdnünk a földre. Ha valakit - vagy akár kutyákat, macskákat - így fotózunk, a kamerát felfelé tartva, akkor a kép alanya jóval nagyobbnak fog tűnni a valóságosnál. Azonban épületek, belső terek fotózásánál is nagyon izgalmas tud lenni ez a nézőpont váltás.

fotó: Hanna Miram Larsen flickr.com fotó: Kathrin & Stefan Marks flickrcom



Comments


bottom of page