top of page
  • cozyandspirit

Hazai átlagkeresetből vagy sokkal kevesebből jól élni Ázsiában? Lehetséges.

Updated: Jan 21, 2022


Tegye fel a kezét aki még nem játszadozott el azzal a gondolattal, hogy milyen lehet tartósan egy másik országban élni, jelentsen ez pár hónapot, vagy akár több évet. Ebben a bejegyzésben elsősorban ázsiai országokat vettem górcső alá. Igyekeztem olyan opciókat keresni, amelyeknél a magyar átlagkeresettel számolva, jobban jövünk ki hosszas kint tartózkodás esetén, mintha ugyanezt az időt idehaza töltenénk.

Természetesen a jelenlegi helyzetben ezekbe az országokba vagy nehézkes a beutazás, vagy turistáknak nem engedélyezett, így aki komolyan fontolóra venné ezeket a lehetőségeket, érdemes kivárni ezzel a vírushelyzet globális javulását.

Azzal is mindenképpen számolnunk kell, ha turista vízummal érkezünk, kint tartózkodásunk alatt munkát nem vállalhatunk, tehát csak a távmunka jöhet szóba, ha közben dolgozni is szeretnénk. A turista vízumok többféle típusúak, az e-vízumok ügyintézése egyszerű és gyors, ám általában rövidebb időre szólnak, a hosszabb időre szóló turistavízumokhoz általában be kell fáradni az illetékes nagykövetségekre.


India, Goa


Indiát tartós tartózkodásra a gyakorlottabb Ázsia utazóknak ajánlanám, illetve azoknak akiket nem riaszt meg egy teljesen más kultúra elfogadása, ide teljes nyitottsággal kell érkezni. Goa a nyugati turista számára talán a lekönnyebben befogadható tartománya Indiának, mindez köszönhető annak is, hogy az idelátogató turisták, illetve az ő igényeik jobban alakították a térség fejlődését. Mivel itt hozzászoktak a külföldiek látványához, ezért jelenlétük kevésbé ad okot arra, hogy túlságosan az érdeklődés középpontjába kerüljenek (utcán megbámulás, közös fotó kérése), mint az ország más részein.

Mivel Goa 450 évig volt portugál gyarmat, ennek lenyomatait máig magán viseli, az épületek stílusában, illetőleg a vallási megoszlás tekintetében is meglepően sok keresztényt találunk itt a hinduk mellett.


Ami itt számomra pozitívum az európai léttel szemben:


-tengerparti hangulat, sok színes bungalló, pálmafák, az itteni tengerpart az ellátás színvonalában természetesen nem összehasonlítható az európai tengerpartokkal és nem is szabad összehasonlítani.

-az ételek: aki szereti az ázsiai ételeket, az szinte függőségbe tud esni az indiai ízvilággal, egész Ázsiában a legintenzívebb, legsokszínűbb, legizgalmasabb gasztronómiája Indiának van.

-nincs hideg, nem kell fűtésre költeni

-magyar árakhoz viszonyítva olcsó minden

-vicces, hogy a tengerparton is szabadon járnak-kelnek a tehenek

-rengeteg a „beach dog”, ami persze nekünk valahol szomorú, hisz ők mind gazdátlanok (bár a többi indiai kóbor kutyához képest jobb sorsuk van, hisz a turisták etetik őket), de kutyaszeretőknek pozitív élmény, hogy könnyen barátságot köthet egy-egy négylábúval

Ami negatívum lehet Goán:


-az árusok nyomulása, illetve hogy időközönként megpróbálnak átverni (ez kiküszöbölhető azzal, ha társalgási szinten megtanulunk hindiül)

-a higiéniát másképp értelmezik mint nálunk, a szemét egész India területén egy nagy probléma, bár Goa ebben a tekintetben sokkal jobb helyzetben van, mint India más régiói és a tengerparton igyekeznek mindig összeszedni a szemetet a turisták miatt, azonban ha a tengerparttól picit beljebb utazunk, a szeméttel sajnos újra szembe találkozhatunk

-monszun időszak alatt heves esőzések, magas páratartalom

-malária, dengue láz veszély

Nézzük az egy havi átlagos megélhetés árát Goán:

Természetesen szállásból is rendkívül széles a skála, az egészen egyszerű, rendkívül funkcionális szállásoktól a luxus apartmanig.

Egy átlagos apartman ára két főre, amelyben van wifi, konyha és terasz is, helyenként csodálatos kilátással 300 és 400 USD között van egy hónapra, de kis szerencsével már 300 alatt is találhatunk ilyet.

Éttermi árak, vegetáriánus ételek 1-3 USD körül, egy helyi sör étteremben 1-1,5 USD

Amennyiben nem eszünk minden nap étteremben, választhatjuk a streetfood-ot is, vagy étkezhetünk helyi piacokon is (nem annyira veszélyes, mint amilyennek hangzik), ez még kevésbé terheli pénztárcánkat, illetve ha piacon, boltokban vásároljuk meg a hozzávalókat, akkor néha főzhetünk otthon is, az élelmiszerüzletekben a magyar árakhoz képest kb féláron vásárolhatunk.


Átlagos havi költségek egy főre:

szállás 350/2= 175 USD

közepes szintű étterem (15 alkalommal) 75 USD

streetfood (15 alkalommal) 15 USD

élelmiszer és egyéb fogyó cikkek bevásárlás: 100 USD

közlekedés (kirándulások a közelben, busszal, vonattal, auto-riksa) 30 USD

ruha vásárlás: 60 USD

szórakozás: 70 USD

Összesen: 525 USD

Tehát durván havi 164.000 Ft-ból már kijöhetünk úgy, hogy közben egyáltalán nem kell szűkölködnünk.

A KSH 2021-as adatai szerint a jelenlegi magyar átlagkereset 431.300 (bruttó), melynek a nettója körülbelül 286.000 Ft

Thaiföld, Chiang Mai


Thaiföldön rendhagyó módon most nem egy tengerparti várost szemeltem ki, hanem Chiang Mai-t, az észak fővárosának is nevezett thai várost, amely ugyan nem tengerparti fekvésű, de mégis méltán érdemelte ki rengeteg külföldi expat figyelmét, így gyakorlatilag a digitális nomádok fellegvára Thaiföldön. Chiang Mai, Bangkokhoz, a fővároshoz képest egy jóval élhetőbb, ember léptékűbb nagyváros, amely rendkívül szerethető a rengeteg wat-tal (templommal), kanyargós utcákkal és hangulatos kávézókkal.

Pozitívumok:


-a sok külfödre szakadt európai miatt nem érezzük annyira elveszettnek magunkat

-pont a fentiek miatt rengeteg olyan közösség van, amelybe könnyen becsatlakozhatunk, így nagyon könnyen szerezhetünk olyan új barátokat, akik valószínűleg hozzánk hasonlóan nyitott gondolkodásúak

-Thaiföld lenyűgöző vallási, kulturális milliője, ami könnyen beszív minket magával

-a gasztronómia pozitívumokat itt sem lehet kihagyni, a thai konyha ízvilága szintén az ázsiai gasztrovilág egy olyan szelete, amely rendkívül változatos, vegák és nem vegák számára is az ízek édenkertje

-bár nem annyira olcsó, mint például India, de ha belegondolunk abba, hogy a világ másik szegletén akár egy magyar átlagkeresetből itt is ki tudunk jönni, az szintén elég vonzó tényező

Negatívumok:


-a thai-ok tapasztalatom szerint nem mindig kedvesek,(vagy csak megjátszott műkedvességre futja tőlük) és hajlamosak a nyugatira pénzeszsákként tekinteni (persze szerencsére nagyon sok kivétel van)

-az átverés, ugyanúgy mint Indiában, sajnos itt is előfordul, tehát résen kell lenni


Az átlagköltségek Thaiföldön, Chiang Mai-ban a következőképp alakulnak:

szállás 440/2=220 USD

közepes szintű étterem, ha az étkezések 40 %-ában étteremben étkezünk: 226 USD

élelmiszer és egyéb fogyó cikkek: 180 USD

közlekedés (helyi és a közelben) 100 USD

ruha: 60 USD

szórakozás: 70 USD

Összesen: 856 USD

Ez 267.000 Ft-nak felel meg, ami majdnem annyi, vagy nem sokkal több mint a hazai átlagkereset nettója.

Természetesen a költségek listája nem teljes, nincsen benne például az egészségügyi ellátások / biztosítás díja, amely változó lehet. A számok csak egy gyors összehasonlítási alapot szolgának.

Comments


bottom of page