top of page
  • cozyandspirit

Hallottál már a Csatorna-szigetekről?

A Franciaországtól csupán látótávolságnyira fekvő Csatorna-szigetek 1066 óta a brit korona fennhatósága alá tartoznak, de nem képezik az Egyesült Királyság részét. A nagyobb szigetek, Jersey és Guernsey sűrűn lakottak, a kisebbek közé tartozik Sark, kb 500 lakossal valamint a szigetcsoport része még néhány lakatlan sziget is. A Csatorna-szigetek saját törvényhozással, valamint önálló valutával rendelkezik és nem tagja az Európai Uniónak sem.


(A szigetcsoport nem összetévesztendő névrokonával, a kaliforniai partok mentén található, ugyanilyen nevű Csatorna-szigetekkel.)


A szigeteken járva, az az érzésünk, hogy itt mindenből van egy kicsi: kicsit angol, kicsit francia, kicsit mediterrán. Az időjárás alapvetően kellemesnek mondható, főképp a nyári hónapokban (20 és 25 Celsius fok közötti nappali átlaghőmérséklettel, a hőség itt nagyon ritka) érdemes idelátogatni, illetve szeptemberben.


Jersey


Ez a festői látnivalókban bővelkedő sziget (116 km2), gazdag történelmi múltjával kellemes sétákra csábítja az ide látogatókat, ókori maradványok, kastélyok, múzeumok, gyönyörű 32 km-es hosszúságban elterülő tengerparti szakaszok, homokos strandok, számtalan szabadidő lehetőség várja a felfedezni vágyó turistákat.

Jersey

Érdekes tény, hogy Jersey-ben van az egyik legnagyobb árapály a világon. Apálykor, naponta kétszer, a sziget mérete majdnem megduplázódik, több kilométernyi extra homokos stranddal és sziklamedencével bővítve ki a partot.


A szigetnek saját nyelve is van, ez a Jérriais, amely a második világháborúban, a német megszállás alatt a titkos kommunikáció nyelve volt és az ellenség átverésének furfangos eszköze volt. Sajnos ma már csak az idősebb szigetlakók beszélik. A hivatalos nyelv az angol és a francia.


Jersey

Jersey nevéhez jó néhány ismert személy kapcsolódik, ide látogatókat és itt élt híres embereket, egyaránt - társasági szereplőktől, festőkig, filozófusokig és regényírókig - elbűvölt Jersey kellemes időjárása, tengerparti szépsége. Lillie Langtry, a híres társasági hölgy és színésznő 1853-ben született a szigeten és tisztelői közé tartozott Oscar Wilde és Roosevelt elnök is, valamint a kor több ismert művésze. A walesi herceg (későbbi VII. Edward) figyelmét is felkeltette és egy időre a szeretője lett.

Lillie Langtry, forrás: wikimedia

A szigeten élt 15 évig Victor Hugo is, aki itt töltötte a száműzetését és itt írta meg a Nyomorultak című regényét is.

A Jersey-hez kötődő sportolók közé tartozik az itt született golfozó Harry Vardon, valamint az egykori brit autóversenyző és Forma 1-es bajnok Nigel Mansell is.

Sark


A négy fő Csatorna-sziget közül a legkisebb (5,4km2), Sark, Anglia déli partjaitól mintegy 80 mérföldre, Franciaország északi partjaitól pedig mindössze 24 mérföldre található. Sarkról úgy tartják, hogy Európa legkisebb független feudális állama és egyedüliként rendelkezik a nyugati világ utolsó feudális alkotmányával.


Sark, Csatorna-szigetek

Egyik érdekessége a világ legkisebb börtöne, amelyet 1588-ban építettek, és mindössze két személyes. Az apró börtön két ablaktalan cellából áll, a cellákban pedig egy-egy rácsos fa ágy áll. A börtönben a a 16. században legfeljebb két napig tarthattak foglyokat, ha a bűncselekmény súlyosabb volt és a büntetésnek hosszabb ideig kellett tartania, az elkövetőket a szomszédos Guernsey-szigetre szállították. Manapság a börtönt két rendőr irányítja, az utolsó súlyos bűncselekmény pedig még 1990-ben történt, amikor egy munkanélküli francia atomfizikus fegyverrel próbálta megszállni a szigetet. Letartóztatták, majd két napot kellett Sark börtönében sínylődéssel töltenie, végül kiűzték a szigetről. Az eset óta számos más lakója is volt a börtönnek, de többségük ittas turista vagy részeg lakó volt, akiket a rendőrök arra utasítottak, hogy a cellában töltsék az éjszakát, amíg reggelre ki nem józanodnak.


Sark börtön, forrás: wikimedia

Ezen a kis elvarázsolt szigeten minden lehetőség adott arra, hogy ízelítőt kaphassunk egy letűnt kor világából. Itt megtapasztalhatjuk a modern élet feszültségeitől való teljes elszabadulást, a barátságos helyiek vendégszeretetét, a táj ragyogó színeit, a gyönyörű, egyedi tengerparti tájat, a rengeteg vadvirágot, és az egyik legsötétebb és legtisztább éjszakai égboltot.


Hogy lehet ide eljutni:

-Repülővel, London Gatwick vagy Luton repülőtérről Guernsey-be, vagy Jersey-be, majd komppal Sark szigetére. (1 óra hajóút)















コメント


bottom of page