top of page
  • cozyandspirit

Hajósi pincefalu

Hajós, ez a nagyrészt svábok lakta, Kalocsától 20 km-re fekvő kis település, Európa legnagyobb összefüggő pincefalujáról híres. A falutól kb. 3 km-re találjuk találjuk ezt a teljesen egyedülálló 24 utcából és 1200 pincéből álló pincefalut, amelyeket az írásos emlékek szerint a 18 század végén, a 19. század elején kezdtek pincékkel beépíteni a helybéliek. Később, a 20. század elején épültek meg azok a présházak, amelyek most műemlék jellegűek. A második világháború idején jelentős károk keletkeztek, amikor a frontok átvonuló katonái bor után keresve felfeszítették a présházak ajtajait, emiatt az ajtó nélküli pincék zöme kifagyott. Az igazi károk azonban a háború után sújtották a pincefalut, amikor a kollektív megtorlás részeként a német nemzetiségűeket lakóhelyükről kitoloncolták. Az 1960-as évekre a kitelepített svábok visszatérhettek a faluba és megkezdődhetett a pincék újra felvirágoztatása.


A pincék egyik részében a szőlőfeldolgozás folyik, a másik részében pedig egy kisszoba található, ahol a gazda kipihenheti a munka fáradalmait, a szoba melegét pedig kályha vagy kandalló biztosítja.


fotók: Wikimedia Commons


Borok A hajósi pincék jellegzetes borai a fehérek közül a chardonnay és a cserszegi fűszeres, a vörösök közül pedig a cabernet sauvignon, a kékfrankos és a kadarka.


A pincék általában hétvégén és ünnepnapokon vannak nyitva, de csak a séta kedvéért is megéri idelátogatni.


A pincefaluban akár egy egész napot is eltölthetünk a zegzugos utcákban barangolva. A szüreti mulatság alkalmával amelyet 2022. szeptember 17-én rendeznek meg, bepillanthatunk a kulisszák mögé is, és egy jó hangulatú programon vehetünk részt.





Komentarze


bottom of page