top of page
  • cozyandspirit

Ha különleges úti célra vágysz: Berchtesgaden, a hegycsúcsok között rejlő történelmi titkok őrzője



Berchtesgaden ez a Salzburgtól csupán 20 km-re található délnémet kisváros meglehetősen festői látványt nyújt a hófödte Alpok csúcsainak ölelésében. Budapestről nagyjából 6 óra alatt juthatunk ide autóval, Győrből pedig nem egész 5 óra alatt. A lenyűgöző hegyek látványa mellett Németország egyik legmélyebb és legtisztább taván is csónakázhatunk, teljes harmóniában a természettel. Mindemellett érdemes historikus időutazás keretén belül belepillantani Európa történelmének egyik legsötétebb fejezetébe, amelynek a berchtesgaden-i vidék is részese volt.


Előbb azonban kicsit ismerkedjünk meg a tájjal és az ikonikus épületeivel. A Königssee tó partján álló, csak komppal megközelíthető Szent Bertalan zarándoktemplom hagyma kupolái éles kontrasztban rajzolódnak ki háttérben az alpesi táj hegyeivel:



a másik ikonikus templom az 1512-ben épült St Sebastian Parish Church:


A Berchtesgaden Nemzeti Park lenyűgöző hegyvidéki tájaival, mély völgyeivel és csobogó patakjaival minden túrázó paradicsoma. A parkban több mint 260 km túraútvonal és hegyi ösvény található. A könnyű sétáktól a kihívást jelentő hegyi túrákig, Berchtesgaden túraútvonalai között válogathat itt minden túrázó, de még aki nem kedveli a túrázást, az is minden bizonnyal kedvet kap egy könnyű kiránduláshoz ebben a gyönyörű környezetben.


A programok közé érdemes beiktatni a berchtesgadeni sóbánya látogatását is, ahol 1517 óta megszakítás nélkül folyik a fehér arany kitermelése. A bánya területén élményvezetés is igénybe vehető, amelynek keretében meg lehet tekinteni a bányát belülről egy kisvonaton ülve, illetve a program része egy csónakozás is, a föld alatti sós tavon.


Történelmi vonatkozás tekintetében Berchtesgaden már az 1920-as években felkeltette Adolf Hitler figyelmét, aki rendszeresen járt ide nyaralni, majd egy házat vásárolt Obersalzbergben, Berchtesgaden városa felett, ahol átfogó felújításokba kezdett. Ezt követően a Harmadik Birodalom több vezetője is vásárolt itt területeket és elkezdték birtokba venni az Obersalzbergben lévő földeket. 1945-ben végül a szövetségesek pusztító légitámadást mértek a berchtesgadeni területekre, majd a város megadta magát.

A háború után Berchtesgaden katonai övezetté vált, épületeinek nagy részét az Egyesült Államok hadserege használta. Az egykori náci vezetők házait lerombolták, köztük Hitler faházát is, a Berghof-ot, amelyben 1938 szeptemberének közepén találkozott a brit miniszterelnökkel, Neville Chamberlainnel, hogy először vitassák meg Csehszlovákiával szembeni követeléseit. A Hotel Pletterhofot, ahol a náci magas rangú vezetők szálltak meg a háború idején, újjáépítették és a General Walker Hotel nevet kapta, végül a hotelt 2001-ben lebontották.

Egyedül az 1834 méteres magasságban álló Kehlstenhaus maradt meg, másik nevén "Sasfészek", amely a berghofi rezidenciához közel eső csendes menedékhely volt Hitler számára. A hatalmas, robosztus kőépület ma is látogatható, étteremként és turisztikai látványosságként szolgál.

Sasfészek




Comments


bottom of page