top of page
  • cozyandspirit

Gyula, a Fehér-Körös parti gyöngyszem



Gyula, ez a Viharsarokban megbújó kedves kisváros, gazdag történelmi múltjával kitűnő választás lehet egy hosszú hétvégés kikapcsolódáshoz. A városnév hallatán a legtöbbeknek a gyulai vár, illetve a gyulai fürdő jut eszébe, holott ennél sokkal több élményt, látnivalót nyújt a város. Hangulatos belváros, gasztronómiai élmények, séták a régi Fehér-Körös medrében folyó élővíz csatorna partján, mind segítenek abban, hogy kicsit kikapcsolódjunk és megismerjük Gyula izgalmas történelmét.


Sétánk során több templomot is megcsodálhatunk, a teljesség igénye nélkül, kettőt említenék meg, az egyik a klasszicista, késő barokk Szent Miklós katedrális, (előtte Apor Vilmos szobrával) amelyet 1812-ben építettek (a torony 1854-ben került rá.) és a Gyulai Református Templomot, amelyet 1804-ben építettek újjá, miután az 1700-as évek végén leégett.


Egyik kedvenc utcám az egykori Fehér-Körös partján található Bodoky utca, a maga sajátos hangulátával:


Sétánk során akad szemet gyönyörködtető látnivaló bőven, Körös-csatorna parti házak:


Az Almásy-kastély változatos történelmi múltra tekint vissza, az 1700-as évektől kezdődően számos gazdát cserélt, majd az utolsó Almásy-örökös halála után, a II. világháborút követően a kastélyt államosították, szakmunkásképzőt, ápolónőképző szakiskolát valamint csecsemőotthon működtettek itt. A kastély megléte óta, több uralkodó is járt itt, I. Ferenc és lánya, majd Ferenc József Császár és Sissi is ellátogatott ide.


A történészek a Gyulai vár építésének kezdetét az 1400-as évek elejére vezetik vissza, a vár megépítése Maróti János bán nevéhez fűződik. A várnak meglehetősen gazdag és fordulatos történelmi múltja van, a vár ura volt többek között Mátyás király és a fia Corvin János is. A török ostromnak legendásan sokáig ellenálló várvédők 63 napig hősiesen kitartottak. A gyulai vár egyedinek számít olyan tekintetben, hogy ostrom által soha nem tudták bevenni az idők folyamán, minden esetben a vár lakóinak kiéheztetésével kényszírtették megadásra a vár lakóit és védőit.

Gyulai Vár


Magyarország királyai, fejedelmei, miniszterelnökei egy táblán


Az 1840 óta működtetett 100 Éves Cukrászda, Magyarország második legrégebbi cukrászdája, érdemes itt megállni és választani a szemet gyönyörködtető sütemények közül:

photo: flickr.com, Seoulful Adventures

Comments


bottom of page